TBMM Genel Kurulu'nda İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızı H.G.K'yi 29 yaşında Kadir İstekli ile evlendirmesi olayının araştırılarak, enzer olayların yaşanmaması ve her türlü çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesine yönelik verilen önerge kabul edilerek, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi.

Çocuk istismarının önlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu

BirGün yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı tarikatta çocuk istismarı skandalına ilişkin verilen araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önerge görüşüldü.

TBMM Genel Kurulu'nda, "6 yaşındaki kız çocuğunun evlilik adı altında cinsel istismara maruz bırakılması olayının araştırılarak benzer olayların yaşanmaması ve her türlü çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi" amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

Genel Kurulda, siyasi parti gruplarının, çocuk istismarlarının araştırılmasına ilişkin önergeleri, birleştirilerek ele alındı.

Yapılan görüşmelerin ardından, komisyon kurulması kabul edildi; tüm siyasi partiler olumlu yönde oy kullandı. 19 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de 6 yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayınlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Olayın kamuoyunda tepkilere neden olmasının ardından harekete geçen bakanlık, olaya ilişkin soruşturma başlatmıştı. Açılan davanın ilk duruşması önce 2023'ün Mayıs ayına tarih verilmiş daha sonra tepkiler üzerine 2023'ün Ocak ayına geri çekilmişti.

Soruşturma kapsamında, H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli hakkında yakalama kararı çıkarılmış, Gümüşel ve İstekli tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.