İsrail, dün 3 noktaya hava saldırısı düzenlerken, Gazze can pazarına döndü. Hastanelerin elektrik sıkıntısı nedeniyle 48 saat içinde çalışamaz duruma geleceği açıklandı. Yüzlerce yaralı tedavi edilmeyi bekliyor.

Çocuk katilleri
İsrail, üç ayrı noktaya hava saldırısı düzenledi. (Fotoğraf: AA)

İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırıları dün de devam etti. Reuters ise Gazze’de akşam saatlerinden itibaren ateşkesin geçerli olacağını iddia etti. İslami Cihad Hareketi’ne yönelik olduğu öne sürülen saldırılarda siviller hedef alındı. Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada 5 Ağustos’tan bu yana düzenlenen saldırılarda 6’sı çocuk, 4’ü kadın olmak üzere 32 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Yaralı sayısının 275’e yükseldiği belirtildi. Açıklamada, abluka altındaki Gazze şeridinde sağlık merkezlerinin çektiği elektrik sıkıntısı nedeniyle 48 saat içinde çalışamaz duruma geleceğini duyurdu.

BAŞARI SENARYOLARI

İsrail ordusu, İslami Cihad’ın tüm askeri lider kadrosunun "etkisiz hale getirildiğini" iddia etti. İsrail, saldırıların başlamasından itibaren, İslami Cihad’ın dört liderini öldürdüğünü duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Ran Kochav, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ordunun Gazze’ye yönelik saldırılarında İslami Cihad’a ait olduğunu iddia ettiği 140 kadar hedefi vurduklarını söyledi.

HAMAS DÂHİL OLABİLİR

Haaretz’e konuşan İsrailli üst düzey bir diplomat, Mısır aracılığıyla Gazze’de bir ateşkes için görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Diplomatın, "zamanın daraldığı, süre uzadıkça, Gazze’deki insani koşulların kötüleştiği ve bu nedenle Hamas’ın "48 saat içinde çatışmaya dâhil olabileceğinin" değerlendirildiği paylaşıldı.

SALDIRILAR SÜRECEK

İsrail Başbakanı Yair Lapid "Operasyon gerektiği sürece devam edecek" dedi. İslami Cihad hareketi liderlerinden Halid Mansur’un öldürülmesini "olağanüstü başarı" olarak nitelendiren Lapid, "Hedef olmayanlara karşı zararı en aza indirmek için sorumlu şekilde hareket ediyoruz" iddiasında bulundu.

ŞİDDET DÖNGÜSÜ

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların devam etmesinin ‘şiddet döngüleri’ne yol açacağını belirtti. Ürdünlü Bakan, "Saldırıların devam etmesi, bedelini herkesin ödeyeceği daha büyük şiddet döngülerine yol açar" ifadelerini kullandığını aktaran Safedi, "İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması ve Filistinlilerin korunması için acilen ve etkili bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini" belirttiğini de kaydetti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’ye yönelik hava saldırıları İsrail’i kınadı. Açıklamada, “Harem-i Şerif ve Mescid-i Aksa’daki statükonun açık bir ihlalini teşkil eden sözkonusu tahrikkar eylemler, bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracaktır” denildi. Dış Haberler