AABK Onursal Başkanı Öker, Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada “Burada inançlarımız, değerlerimiz yargılanmaya çalışılıyor” dedi. Av. Sönmez ise SETA’nın, Avrupa’daki Alevileri fişlediğine değindi

Çocuk katledildiğinde asla sessiz kalmayız

Dilan Esen

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker’in, 2014 ve 2015 yıllarındaki yaptığı konuşmalar ve sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başbakanlığı döneminde hakaret etmek ve örgüt propagandası yapmak iddialarıyla yargılandığı davanın 2. duruşması görüldü. İstanbul Anadolu Adliyesi 25. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya CHP, HDP, Alman Sol Parti’li vekiller, SOL Parti Üyesi Alper Taş ile çok sayıda alevi kurum temsilcisi de izlerken davada savunma yapan Öker, “Burada bizim inançlarımız, değerlerimiz yargılanmaya çalışılıyor” dedi.

Otuz yıldır Avrupa ve Türkiye’de alevi hareketinin genel başkanlık görevini yürüttüğünü hatırlatan Öker, “Aleviler olarak bu ülkede Berkin Elvan gibi genç çocuklar katledildiğinde sessiz kalamayız. Biz inancımız gereği elini kana bulamış tüm insanları lanetleriz” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkede 3. köprüye yavuz ismi verilmesini kutlayacak mıydım, tabii ki lanetleyecektim” diyen Öker, “Şuan Cumhurbaşkanı olan şahsiyet o koltukta oturuyor ve bize ağzına gelen her şeyi söylüyor, hiç bir suç yok. Biz söylediğimizde Cumhurbaşkanı’na hakaret oluyor” diye konuştu.


SUÇ İŞLENİYOR

Av. Seyit Sönmez ise Adalet Bakanı'nın hâkim ve savcılara bir nevi talimat verdiğini ileri sürerek, İzmir Bölge İdare Mahkemesi hâkim ve savcılık kararı olmadan cep telefonundan sosyal medya hesaplarının incelenmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmettiğine dikkat çekti. Polisin 2015’teki soruşturmaya dayanarak üç ayda bir yeni soruşturma açtığını ifade eden Sönmez, “Yargı burada araç olarak kullanılıyor. Anayasa Mahkemesi 'Savcı ve hâkim kararı olmadan delil aranmaz' diyor. Ancak bu yaratılan delillerin tümünde ne savcı ne de hâkim kararı var” dedi.

İÇERİDE DIŞARIDA FİŞLEDİ

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) Avrupa’daki Alevilere yönelik hazırladığı rapora da değinen Sönmez şöyle konuştu: “Bu raporda Alevi Birlikleri Federasyonu’nun terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddia edildi. Bu aslında bir vakfın değil, daha organize bir aklın yapabileceği bir iş. Tek elden kapsamlı bir çalışma yapıldığı, özellikle Avrupa’daki Alevilere yönelik bir birimin oluşturulduğu belli.”

Mahkeme, sanık hakkında açılan tüm davaların dosyalarının bir kopyasının verilmesine, Öker'in sosyal medya hesaplarının incelenmesi için kolluğa verilmiş herhangi bir talimat olup olmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı 29 Nisan’a erteledi.

***


Soruşturma izni verilmemişti

Daha önce de yabancı basının Türkiye birimindeki gazetecileri fişleyen iktidar yandaşı SETA Vakfı’nın Mart 2019’daki ‘Avrupa’daki PKK Yapılanması’ isimli çalışmasında da yurt dışındaki Alevi kurum ve dernek yöneticilerinin isimlerini yayımlanarak hedef gösterilmişti. Raporda çok sayıda Alevi’nin ‘terör’ örgütleriyle bağlantısı olduğu öne sürüldü. Fişleme raporuyla ilgili Alevi örgüt temsilcilerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruya kovuşturma izni verilmemişti.