Çocuklar tüm günü evde geçiriyor, ebeveynler ise onları nasıl oyalayacaklarını düşünüyor. Yazar Kanbolat, “Karamsarlığı bir tarafa bırakıp çocuk kitaplarının ümitli dünyasına dalalım” diyerek kitap önerisinde bulundu

Çocuk kitaplarının ümitli dünyasına yolculuk

BETÜL KANBOLAT

Zamanı verimli değerlendirmenin çok seçenekli ve en değerli yollarından biri de kitaplar. Konu çocuklar olunca da çocuk kitaplarına yakından göz atma ve onları yaşamın merkezine eğlenceli bir biçimde katma görevi de biz ebeveynlere düşüyor” diyen yazar Betül Kanbolat, tüm çocukları ve ebeveynleri çocuk kitaplarının ümitli dünyasına yolculuk etmeye davet ediyor.

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan koronavirüs kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Mart ayında ülkemizde tespit edilen ilk vaka ile birlikte hayatlarımızı büyük ölçüde değiştirdi. Okulların önlem amaçlı kapanması ile birlikte çocuklarımızı tüm gün kapalı ev atmosferi içinde nasıl oyalayacağımızı düşünmeye başladık. #evdekal uyarısı özellikle büyük kentlerde ailelerce dikkate alınıyor.

Tabi ki zamanı verimli değerlendirmenin çok seçenekli ve en değerli yollarından biri de kitaplar. Konu çocuklar olunca da çocuk kitaplarına yakından göz atma ve onları yaşamın merkezine eğlenceli bir biçimde katma görevi de biz ebeveynlere düşüyor.

2020’ye ana hatlarıyla bakacak olursak savaşlar ve bunlara bağlı mülteci dramı, doğal afetler ve salgın hastalıkların insanlığın gündeminde kara lekeler halinde belirdiğini görebiliriz. Yetişkinlerin dünyası bu kadar lekelenmişken çocuklarınki hâlâ masumiyetini koruyor. Savaş ortamında dahi çocuklarının hayata bakışını diri tutabilmek ve onları neşelendirebilmek için masallar, hikayeler anlatan, şarkılar söyleyen yetişkinler var. Çünkü çocuğun olduğu yerde umut var. Farkındalığı yüksek, sınırlar ötesi düşünüp duygulanabilen, doğanın basit organik bir parçası olduğunu kabullenip onunla çatışmaya son veren bir insanlığın hayali sizce de heyecan verici değil mi?

Öyleyse karamsarlığı bir tarafa bırakıp, çocuk kitaplarının ümitli dünyasına şöyle bir dalalım. Tekrar yüzeye çıktığımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

TACI KİBİRLE TAKMA KENDİNE

Sansarlar

Örneğin Elys Dolan’ın Sansarlar Kitabı. Tuğçe Togo’nun çevirisi ile Nail Kitabevi Yayınları tarafından yayımlandı.cocuk-kitaplarinin-umitli-dunyasina-yolculuk-706708-1.

Sizce Sansarlar tüm gün ne düşünür? Pek çoğumuz sansarların doğadaki davranışlarından yola çıkarak yorumlarda bulunabiliriz. Fındık kemirmek, yapraklar arasında dolaşmak vb. Kitapta bambaşka bir düşüncesi var sansarların. DÜNYAYI ELE GEÇİRMEK! Peki bunu nasıl başaracaklar? Yazar, sansarların şaşırtıcı planını muzip bir şekilde çocuklara anlatıyor. Çalışkan bilim sansarlarının gizli laboratuvarında neler yok ki? Haritalar, formüller, makinalar, kablolar ve daha pek çok şey. Okumanın yanında çizimlerdeki detayları incelemek bile çocuklara ayrı keyif verecektir. Kitabı okuyunca kafiyeyle mırıldanmak geldi içinden; virüs, bakteri, sansar, kedi, hiçbir canlıyı küçümseme, ‘gezegenin sahibi tacı’nı kibirle takma kendine.

DOĞADAKİ CANLILAR FİGÜRAN OLMAYI HAKETMİYOR

Yüzünde Güller Açan Keseli Sıçancocuk-kitaplarinin-umitli-dunyasina-yolculuk-706713-1.

Amerikalı yazar ve illüstratör Frank Tashlin’in yazıp resimlediği ve ilk olarak 1950’de yayınlanan kitabını Redhouse Kidz Yayınları 2017 yılında Şiirsel Taş çevirisi ile Türkçeye kazandırdı. Kentleşmenin doğal yaşam üzerindeki etkisini dünyaca ünlü kitabı ‘Ayı Olmayan Ayı’da ironik bir şekilde aktaran yazar, Yüzünde Güller Açan Keseli Sıçan kitabında insanın tabiatı tanımadan vardığı yargılar nedeniyle doğal yaşamda yarattığı tahribatı yine hüzünlü bir mizah ile aktarıyor. Geçen yetmiş yılda değişen pek de bir şey olmadığını görmek can sıkıcı olsa da Tashlin’in öykülerinin mevcut düzeni değiştirmek adına cesaret verici bir yanı olduğu yadsınamaz. Doğadaki canlılar kentli yaşamlarımızda figüran olmayı hak etmiyorlar. Ne mutlu kendi dalına tutunmuş mutlu keseli sıçanları üzmeyenlere ve olduğu yerde mutlu olmayı başarabilenlere.

ÇOCUK RUHLU ANNE BABALAR DA SEVECEK

■ Kim Korkar Mavi Kurt’tan?cocuk-kitaplarinin-umitli-dunyasina-yolculuk-706714-1.

Son olarak Kim Korkar Mavi Kurt’tan? kitabına göz atalım. Şiirsel Taş’ın şiircikli kalemi ve Özlem Özden’in renkli çizimiyle ABM yayınları tarafından basıldı.

Evlerimize kapandığımız şu günlerde zaman ve takvim karışıklıkları olmuyor değil. Sevgili Şiirsel Taş kitabını oğlum için 2018 yılında bir Perşertesi günü imzaladı. Evet yanlış okumadınız. Perşertesi. Sözcükleri çevirip kıkırdatan, taklalar attırıp bizimle şakalaşan yazarın hikayesi Uyumak İstemeyen Çocuklar Şehrin’de geçiyor. Her şey uyku saati yaklaştığında anne, babaların imdadına koşan Ninni Ninesi’nin bir gece çocuklara ninni söylemek yerine bir bilmece sorması ile başlıyor. Soru mühim.‘Kim Korkar Mavi Kurt’tan?’Sizce Mavi Kurt nerede yaşıyor? Çocuklar onu bulabilecekler mi? Şehrin meydanındaki Büyük Saat’in anlamı ne? Uyku Ninesi bugüne kadar kaç çocuk büyüttü şehirde? Kaçı şimdi yataklarında kaçı hâlâ Mavi Kurt’un peşinde? Öykü, büyüdükçe cesur kalmak mümkün mü?’ sorusunu iliştiyor zihinlere. Yaşam zorlu sınavlar hazırlaya dursun çocuklar kadar eminim cesaretini kaybetmeyen çocuk ruhlu anne babalar da sevecek bu kitabı.

Cesaret demişken; risk alarak bizler için gece gündüz dışarıda çalışmaya devam eden emekçilerin sağlık haklarını gözetmek hepimizin sorumluluğu. Keşfedilmeyi de bekleyen onca kitap varken #evdekal kitap oku. #evdekal hayatı koru.