Kasım ayında en az 154, bu yılın ilk 11 ayında ise en az bin 797 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2018 yılı, en fazla çocuk ve göçmen işçi ölümünün yaşandığı yıl oldu

Çocuk ve göçmen işçi ölümlerinde rekor!

İş cinayetleri kasım ayında da hız kesmedi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, kasım ayında en az 154 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu yılın ilk 11 ayında yaşamını yitiren işçilerin sayısı ise en az bin 797.

Rapora göre;
♦ Kasım ayında can veren 154 emekçinin 129’u ücretli (işçi ve memur), 25’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

♦ Hayatını kaybeden işçilerin 13’ü kadın, 141’i erkekti. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, banka, ticaret, taşımacılık, sağlık ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.

Çocuk işçiliğiyle mücadele yılı!
♦ Kasım ayında 1'i 15 yaşından küçük 4 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Çocuklardan ikisi tarım, biri inşaat, biri de atık kâğıt işçisiydi. Böylece iktidar tarafından ‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı’ ilan edilen 2018’in ilk 11 ayında en az 66 çocuk işçi ölümü yaşanmış oldu. İSİG Meclisi verilerine göre 2018 yılı, çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti.

♦ Geçen ay 2 mülteci/göçmen işçi can verdi. Böylece bu yılın ilk 11 ayında en az 104 mülteci/göçmen işçi hayatını kaybetti. Bu, İSİG Meclisi’nin bir yılda tespit edebildiği en yüksek göçmen iş cinayeti sayısı.

Kalp krizi nedenli ölümler artıyor
♦ Kasımda ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık işkollarında yaşandı. En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi oldu. Rapora göre uzun, yoğun ve fazla çalışmanın sonucu olan kalp krizi ölümlerindeki artış sürüyor.

♦ Geçen ay en çok iş cinayeti İstanbul, Aydın, İzmir, Kocaeli, Bursa’da yaşandı. Hayatını kaybeden işçilerin yalnızca 5’i sendikalıydı. Sendikalı işçiler kimya, metal ve enerji işkollarında çalışıyordu.

Mega projeler öldürüyor
Raporda, mega projelerde yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekildi. Son olarak Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında Kocaeli Gebze’de yapımı süren viyadükte beton blok ters dönerek işçilerle birlikte 30 metreden düşmüş ve 3 işçi yaşamını yitirmişti. Raporda, Kuzey Marmara Otoyolu projesinde şu ana kadar en az 8 iş cinayetinin yaşandığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: “Mega projelerdeki iş cinayetlerinin bazı temel nedenleri ve özellikleri var. Birincisi bu projeler hızla başlamak ve kısa sürede kendisini topluma göstermek zorunda. İkincisi ise bu projelerin söz verilen sürede tamamlanma zorunluluğu. Bu nedenlerle yoğunlaştırılan çalışma ve üretim zorlaması iş cinayetlerini artırıyor.”

Havalimanı işçileri yalnız değil
Raporda, en büyük mega proje olan 3. Havalimanı’nda işçi sağlığı ve iş güvenliği eksenli taleplerle eylem yaptıkları için tutuklanan işçilere de değinildi. 31 işçinin halen tutuklu olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu noktada çağrımızdır: 5 Aralık Çarşamba günü saat 9.30’da Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 3. Havalimanı işçilerinin ilk duruşması görülecek. İnşaat işçisi köle değildir ve işçilerin haklı mücadelesi yargılanamaz. Bu sesi büyütelim” ifadeleri kullanıldı.

***

Çöp konteynerinde hayatını kaybetti

Adana’da bir temizlik işçisi, 3 metre yükseklikten çöp konteynerine düşerek hayatını kaybetti.
Kozan Belediyesi’nde çalışan temizlik işçisi Beytullah Topçu (37), çöp kamyonundaki çöplerin aşağıdaki TIR’ın konteynerine boşaltılması sırasında 3 metre yükseklikten konteynere düştü. Kamyondaki çöpler de Topçu’nun üzerine döküldü. Ekipler gelene kadar arkadaşlarını kurtarmak için konteynere giren 3 işçi metan gazından etkilendi. İtfaiyenin 1 saatlik çalışmasıyla Topçu konteynerden çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan Topçu kurtarılamadı.