Ukrayna’da savaş 4 aydır devam ediyor. Ukraynalı Kovalenko, “Çocukken yürüdüğünüz sokaklara tankların girdiğini düşünün” diyor. Rus Gazeteci Rapoport da savaşın Rusya’nın değil Putin’in savaşı olduğunu söylüyor.

Çocukken yürüdüğüm o kentte şimdi bomba sesleri yükseliyor

Umut Can FIRTINA

‘Ukrayna Savaşına Hayır Platformu’ tarafından Galata’da bulunan Postane İstanbul’da basın toplantısı gerçekleştirildi. Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Rus ve Ukraynalılar, 24 Şubat’tan bu yana devam eden savaşa dair görüşlerini ve deneyimlerini aktardı.

BOMBALAR ALTINDA

Anna Kovalenko, “Rus kökenli bir Ukraynalıyım. Savaş çıktığında Türkiye’deydim. Memleketimde çıkan savaş haberlerini almak beni çok sarstı. Akraba ve çocukluk arkadaşlarımızı aradık, ‘Bomba seslerinin altında uyuyoruz’ dediler. Bir akrabanızla telefonda konuşurken arkadan gelen bomba seslerini düşünün” dedi.

“Sevdiğiniz şehirlerin bombalandığını, çocukken yürüdüğünüz sokaklara tankların girdiğini düşünün” diyen Kovelenko, “Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı saldırı 4 aydır sürüyor. 4 aydır memleketim işgal altında. Bu süre içinde şehirler enkaza dönüştü, binlerce insan hayatını kaybetti, yüz binlerce insan evsiz kaldı, milyonlarcası göçe zorlandı. Savaş ve çatışmadan en çok çocuklar ve kadınlar etkilendi. Bu savaş milyonlarca insanın hayatını paramparça etti. Ukrayna’da şu an bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu savaşın hemen durması gerekiyor” diye konuştu. Ark Projesi hakkında bilgi veren Savaş karşıtı Rus Gazeteci Eva Rapoport, Rusya’dan ayrılmak zorunda kalan Rusların bir arada kalabilmesi ve projelerine devam edebilmeleri için İstanbul’da bir kültür evi açmayı düşündüklerini belirterek “İnsanlara bu savaşın bizim değil; Putin’in savaşı olduğunu göstermemiz önemli. Bu savaş yalnızca iki ülkeye zarar vermiyor, tüm dünyayı daha kötü bir yer haline getiriyor” dedi.

Rusya’daki atmosferi aktaran Alexey Nikolenko ise 24 Şubat sabahı babasını aradığında babasının ‘savaşın gerekli olduğunu’ söylediğini belirterek “Babam Rus propaganda makinesini izlemeye devam ediyor ve ona gerçekten inanıyor. Ukrayna'nın aslen Rus toprağı olduğunu, ABD'nin Ruslara karşı etnik silahlar geliştirmek için Ukrayna'da biyoloji laboratuvarları kurduğunu düşünüyor. Rusya’nın yüzde 80’i propagandalar yüzünden böyle düşünüyor” dedi.

SAVAŞI DURDURUN

Rusya’daki savaş karşıtı eylemlerde balon tuttuğu için gözaltına alındığını söyleyen Kate Yasnaya, “İlk günden itibaren savaş karşıtı eylemlere katıldım. Rusya’da ‘savaşı durdurun’ demek mümkün değil, çünkü hapis cezasına çarptırılabilirsiniz. Yine de bazı kişiler ve sol partililer bunu söyleme cesaretini gösterdi” ifadelerini kullandı.