İstanbul’da geçen hafta hayatını kaybeden iki çocuğun ölüm nedeninin gribal enfeksiyon olduğu ortaya çıktı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kumral, 6 ay ile 9 yaş arası çocuklara aşı yapılmasının önemine dikkat çekti

Çocuklar 6 ay-9 yaş arası grip aşısı olmalı

DİLARA ŞİMŞEK

İstanbul Beylikdüzü’nde geçtiğimiz cuma günü özel bir hastaneye getirilen 2 ve 4 yaşındaki 2 çocuğun hayatını kaybetmesi üzerine yapılan incelemelerde çocukların gribal enfeksiyon geçirdiği ve bunun sonucunda hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Domuz gribi olabileceği iddia edilirken Uzman Dr. Şenbecerir, gelen iki vakayla kendinin ilgilendiğini söyleyerek, “Tam olarak nedenini bilmemekle beraber bu dönemde gözüken gribal enfeksiyonlarla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Gerekli incelemeler Sağlık Bakanlığını tarafından başlatıldı” diye konuştu.

İki çocuğun hastaneye getirildiği sırada hayatlarını kaybettiğini vurgulayan Uzman Dr. Nilüfer Şenbecerir, şunları aktardı:

“Bir çocuğumuz evde hayatını kaybetmişti. Önce aile sağlık merkezine götürülmüş oradan bizim hastanemize hayati fonksiyonları sınırlı bir şekilde getirildi. Yaşam Destek Ünitesine bağladık ancak 2 gün dayanabildi. Diğer çocuğumuzu ise babası evde ölü olarak çocuğu bulmuş ve hastaneye kendisi getirmişti. Bu vakamızda babası bir gün önce başka bir hastaneye hasta olan çocuğu götürmüş burada ateş, üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konulmuş ve tedavisine başlanıldığı söylendi. Her ikisi de hastanemize vefat etmiş şekilde getirildi.”

İHMAL ÖLÜM GETİRİR

BirGün’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Abdullah Kumral, son 1 aydır gribal enfeksiyon vakalarının (influenza) arttığına dikkat çekerek, önlem alınmazsa ölümlerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

ABD’de Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) 2018-2019 verilerine göre yaklaşık 134 çocuğunun influenza nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Prof.Dr. Kumral, şunları aktardı:

“Risk grupları arasında 5 yaşın altındaki çocuklar bulunuyor. Çocukların ölümünde altta yatan başka rahatsızlıklar olabilir; çocuğun ateşli enfeksiyonu vardır uzun süre ihmal edilmiştir, influenzanın üzerine başka enfeksiyon eklenmiştir, bu nedenle kalbi ve beyni etkilenmiştir. Buna bağlı ölüm olabilir. Tanısı konulması gerekiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve CDC 6 ay-9 yaş arasına grip aşısı yapılmasını öneriyor. Önerinin nedeni ise bu tür riskli vakaları önlemek.”

BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ

Prof.Dr. Kumral, ailelere ise şu uyarılarda bulundu:

“İnfluenza kendini sınırlandıran hastalık ama aileler dikkat etmeli. Ateş ciddi seyrediyorsa; özellikle düşmeyen ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik, soğuk algınlığı diye düşündükleri ama gözlerinin önünde ciddi seyreden vakaları ihmal etmesinler. Ne kadar hızlı tanı konulursa tedaviye o kadar ciddi cevap verecektir. Erken tanı çok önemli. Çok hızlı tanı testleri ve tedavisi var. Önemli olan ihmal etmemeleri.”

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT

  • 65 yaş ve üzeri ve 5 yaş altı kişiler,
  • 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler.
  • Kronik hastalığı olanlar.
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV pozitifler/AIDS hastaları.)
  • Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar.
  • Aşırı kilolu olanlar.
  • Gebeler.