Çocuklar çatışma kurbanı
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Oslo’da düzenlenen savaşlarda çocukların korunmasına ilişkin uluslararası konferans öncesi açıklama yaptı. Açıklamada, 2005 yılından bu yana dünya genelinde 120 binden fazla çocuğun silahlı çatışmalarda yaralandığı ya da öldürüldüğü bildirildi.

UNICEF’in açıklamasında, savaştan etkilenen çocuklarla ilgili çarpıcı verilere yer verildi. Buna göre 2005’ten bu yana en az 105 bin çocuk ‘silah altına’ alındı ya da doğrudan çatışmalarda görevlendirildi. Yine açıklamaya göre, çocukların doğrudan etkilendiği okul ve hastanelere yönelik 16 binden fazla saldırı gerçekleştirildi.

UTANÇ RAKAMLARI

Ayrıca en az 32 bin çocuk kaçırıldı. 16 binden fazla çocuk ise cinsel istismara maruz kaldı. Çocuklara yönelik istismar ve şiddet vakalarının Afrika, Asya ve Güney Amerika’da 30’dan fazla çatışmadan elde edilen veriler doğrultusunda tespit edilebildiğini aktarıldı. Ancak kayıtlara geçmeyen saldırılar nedeniyle gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğinin altı çizildi. Açıklamada milyonlarca çocuğun yerinden edildiği, arkadaş veya akrabalarını kaybettiği ya da yakınlarından ayrı düştüğü bilgisine de yer verildi.

Savaşlarda çocukların daha iyi korunmaları için küresel ölçekte daha yoğun çalışmalar yapılması gerektiğini belirten UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, "Her savaş nihayetinde çocuklara karşı bir savaştır" dedi.