Okulların açılmasına sayılı günler kala uzmanlar, çocukların sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Prof. Dr. Bakır, kalp rahatsızlıklarına karşı uyarılarda bulunurken, Op. Dr. Saklamaz ise okul hazırlıklarına göz muayenesinin de eklenmesini tavsiye ediyor

Çocuklar okula sağlıklı başlamalı

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Sağlık problemleri, çocukların ders başarılarını etkileyen en önemli faktör. Bu durumun önüne geçilmesi için Robotik Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır ve Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, okullar açılmadan önce çocukların sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Ülkede her yıl yaklaşık 1 milyon 350 bin bebek doğduğunu ve bin bebekten 8’inde doğumsal kalp anomalileri görüldüğünü vurgulayan Robotik Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır, çocuklardaki kalp rahatsızlıklarına karşı uyarıda bulundu.

Özellikle beden eğitimi dersleri gibi efor gerektiren faaliyetler sırasında teşhis edilememiş bir kalp hastalığı olan çocuğun risk altında olduğunu aktaran Prof. Dr. İhsan Bakır, “Ani kalp ölümleri dışında kalp kapak sorunlarına, hatta kalp nakline dek pek çok istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Anne karnındayken tespit edilemeyen vakalar gözden kaçabiliyor. Bu nedenle her çocuğa okula başlamadan önce en azından basit bir elektrokardiyografi (EKG) taraması yapılmalı” dedi.

Hiçbir belirti görülmüyor

Kalp rahatsızlıklarının takibe alınmazsa hayati risk oluşturacağına işaret eden Prof. Dr. Bakır, okul taramalarının önemine de işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2013-2016 yılları arasında okul çağı çocukları için online bir tarama programı gerçekleştirdik. 19 ilçede yaklaşık 375 bin çocuk tarandı. 47 bininde şüpheli bulgulara rastlandı ve muayeneye çağrıldı. Bu çocuklar geç kalmadan tedavi olma şansı buldu. Oysa bu taramalar yapılmadan önce hepsi, aileleri tarafından sağlıklı zannediliyordu. Çünkü hiçbir belirti yoktu. İşte bu nedenle bir çocuğun okula başlamadan hemen önce bu açıdan tetkik edilmesi gerekli. Basit bir EKG bile çok şeyi ortaya çıkabilir.”

Göz sağlığı önemli

Velilerin yeni eğitim-öğretim yılı hazırlıklarına göz muayenesini de eklemelerini tavsiye eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz ise erken teşhisin önemini vurguladı. Op. Dr. Saklamaz, görme sorunu yaşamayan çocukların okulda ve sosyal yaşamda daha istekli olduğunu dile getirerek “Her iki gözü de tam gören bir çocuk dersleri daha iyi takip edebilir, okumaya ve öğrenmeye daha istekli, sportif faaliyetlerde başarısı daha yüksek ve daha dikkatlidir” ifadelerinde bulundu.