Kaygı dolu günler yaşanırken çocuklar da bu kaygı yumağının içinden geçiyor. Uzman Psikolog Şen, oyun oynamanın bu zor günlerde önemine değinerek “Oyunun hakimi çocuk olmalı ve oyunda özgür bırakılmalılar” diyor

Çocuklar oyunlarla özgür

Dilara Şimşek

Oyun, çocukluk döneminin vazgeçilmezi ve gelişiminde de önemli yer tutuyor. Oynadığı oyunlarla çocuk sorumluluk alıyor, toplumsal kuralları öğreniyor.

Covid-19 dolayısıyla toplumda ve dünyada kaygı dolu günler yaşanırken, çocuklar da bu kaygı yumağının içinden geçiyor. Uzman Psikolog Ebru Şen, oyunun öneminin de tam burada yükseldiğine dikkat çekerek oyun,evde nasıl ve ne şekilde oynamalı, oyun sırasında nelere dikkat edilmeli konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor:

■ Gerçek yaşamda yetişkinler yeterince çocuğun yaşamını zaten yönlendirdiğinden oyun kurduğunuzda hakimiyet çocukta olmalı. Oyuna eşlik eden ebeveyn ise oyuna liderlik etmemeli. Çocuk oyunda özgür olmalı, oyunu kendi planlamalı, kendi organize etmeli.

■ Oyun süresinin ucunun açık olması bir süre sonra yetişkinin oyuna karşı ilgisinin azalmasına sebep olur. Bu nedenle sürenin en fazla 45-50 dakika ile sınırlamak yerinde olacak. Ayrıca bu sürenin, oyun öncesi belirlenmesi çocuğun gereksiz ısrarını da engeller.

■ Bir diğer önemli nokta oyun zamanında ebeveyn asla başka bir işle ilgilenmemeli. Özellikle kendi cep teli veya televizyon açık olmamalı. Tüm dikkatini çocukla geçireceği zamana odaklamalı çocuğun duygusal ihtiyacına tam olarak karşılık vermeli.

EBEVEYN BİR ŞEY ÖĞRETMEYE ÇALIŞMALI

■ Oyunda ebeveynlerin yaptığı en önemli hata çocuğa bir şeyler öğretmeye çalışmak. Aslında oyunun doğal sürecinde çocuk bunu öğrenir. Oyuna eşlik eden kişi öğretmen rolüne girdiğinde çocuk açısında oyun oynamak cazip gelmeyecek.

■ Yine bu dönemde sanatsal faaliyetler içeren oyunlar çocukları psikolojik açıdan rahatlatacak. Resim yapma–hamur oyunları- artık malzemelerle yapılan el işleri gibi.

■ Ancak akıldan çıkarılmamalıdır ki çocuklarınızla evde geçireceğiniz bu süreçte hep bir aktivite, hep bir etkinlik oluşturmayı düşünmek yanlış olacak. Çocuklarınızın düşünmeye, hayal kurmaya, yalnız kalmaya, hatta belki de sıkılmaya ihtiyaçları olduğunu unutmayalım.