Türkçe öğretmeni şair-yazar Filiz Çelik Doğru, öğrencilerinin enerjilerini şiire yönelterek yeni bir proje hayata geçirdi. Öğrencilerin şairlerle röportaj yapmalarını sağlayan ve hepsini bir dergide toplayan Doğru, yaptıkları işi, “Emeğin başarıya dönüşmesinin ürünü” diyerek tanımlıyor

Çocuklar şiirle tanıştı

Burak Abatay

Şiir, üzerine çok konuşulan fakat gerek kitap olarak gerekse etkinlik bağlamında az ilgi gören sanatlardan birisi. Şiir ile çocukluk arasında derin bir bağ olduğu bilinir. Şair de çocuk gibi kalıpları, öğretilmiş alışkanlıkları pek sevmez; özgür olmak ister. Ortaokul çocuklarının enerjisini şiire yönelten, oradan gerçek ve kalıcı bir birikim ortaya koyan bir şair/ öğretmenin hayata geçirdiği projenin bize uzanan sonuçları. Bırakın liseleri, birçok üniversitenin bile yapmaya cesaret edemeyeceği bir girişim: “Şiir Özel/ Yaşayan 22 Şair”

İstanbul Kadıköy’de bulunan Bahariye Ortaokulu’nda görev yapan Türkçe öğretmeni şair-yazar Filiz Çelik Doğru öncülüğünde şiir adına birbirinden değerli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Önce “Yaşayan 22 Şairimizden Şiir Dinletisini” Filiz Çelik Doğru’nun rehberliğinde hayata geçiren okulun 7/B sınıfı öğrencileri, daha sonra bu şairlerle yaptıkları röportajları çözümleyerek bir dergi aracılığıyla okurlarla buluşturdu. “Şiir Özel/ Yaşayan 22 Şair” başlığını taşıyan dergide Ataol Behramoğlu, Arife Kalender, Lâle Müldür, Barış Erdoğan, Şükrü Erbaş, Haydar Ergülen, Salih Bolat, Nur Saka, Çiğdem Sezer, Metin Fındıkçı, Ömer Erdem, Şeref Bilsel. Oya Uysal, Nilay Özer, Bâki Ayhan T., Dilruba Nuray Erenler, Hakan Güzeldere, Yaprak Öz, Betül Dünder, Gonca Özmen, Filiz Çelik Doğru ve Kadir Aydemir gibi şiirimizin kıymetli insanları yer alıyor.
cocuklar-siirle-tanisti-686973-1.
Etkinliği hazırlayan, derginin hayata geçmesi için yoğun çaba sarf eden Filiz Çelik Doğru şöyle diyor: “Her bir söyleşi ortalama dört- beş bin sözcükten oluşuyordu. Yetmiş iki sayfalık bir dergi planlamıştık. Söyleşi, dinleti görselleri de düşünülünce derginin hacmini büyütmeye karar verdik. Elimizdeki seksen sayfalık dergiye söyleşileri kısaltarak koymaktan başka çözüm üretemedik.” Röportajlardan oluşan dergi, şiir alanında bir kaynak niteliğinde. Söyleşilerin yazılı değil de bire bir şairlerle karşılıklı yapılmış olması daha bir canlı kılmış anlatılanları. Türk şiirinde 1960 kuşağından 2000’li yıllara kadar yaklaşık yarım asrın toplu bir fotoğrafını da görmüş oluyoruz bu sayede. Şiiri merkeze taşıyan, öğrenci ve velilerle buluşturan bu tür etkinliklerin Filiz Çelik Doğru’nun da dediği gibi çiçeğin meyveye; emeğin, sabrın başarıya dönüşmesinin ürünü.