Çocuklarda cinsel eğitim tiyatro sahnesinde. Uzmanların desteğiyle hazırlanan oyunda çocuklar ruhsal ve bedensel sınırlarını eğlenerek öğrenirken, aileler doğru bildikleri yanlışlarla yüzleşip özeleştiri yapma fırsatı yakalıyor.

Çocuklar sınırlarını tiyatroyla keşfedecek

DİLARA ŞİMŞEK

Çocuklar tiyatroyla kendilerini korumayı öğreniyor ve aynı zamanda da sınırlarını keşfediyor. Çocukların bir oyun içerisinde eğlenerek daha kolay öğrenmelerinden yola çıkan gönüllüler, ihmal ve istismar ile mücadele için uzmanların desteği ile hazırlanmış eğitsel tiyatroyla farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Üç gönüllü ile çıkılan yolda kocaman bir aile haline gelen Anadolu Çocuk Eğitim Platformu, çocuklarda cinsel eğitimi sahneye taşıdı. Platform, çocukların sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması ve kendisiyle çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması gerektiğini eğlenceli bir dille çocuklara aktarıyor.

“Asya’nın Sakarcan’ı Ziyareti” adlı oyun, Genel Pediatri Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kılıç, Uzman Adli Psikolog Betül Kılınç ve Avukat Buğra Kağan Oğuz eşliğinde hazırlanıyor.

Asya ve Sakarcan adlı iki kahramanın yer aldığı oyunda, kahramanlardan biri çocukların ilgisini oyun üzerine toplarken diğeri de eğitsel içeriği çocuklarla paylaşıyor.

Platformun kurucularından Gürkan Kap, BirGün’e sergiledikleri oyunun amacını anlattı.

KİMSE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMUYOR

Amaçlarının çocuklara ve ailelere dokunmak olduğunu dile getiren Kap, ihmal ve istismarla mücadele için kimsenin elini taşın altına koymadığından yakındı. Medyadan, devlet yetkililerine kadar toplumun her kesiminin yanlış bir dil kullandığının altını çizen Kap, “Topluma dokunup tiyatroyla merhem olmayı amaçladık. Anne babalar oyunu izlerken empati kurup özeleştri yapsın, çocuklar ise ruhsal ve bedensel sınırları öğrensin istedik” dedi.

Kap, oyunlardan sonra ailelere daha kapsamlı bir eğitim vermeyi amaçladıklarını kaydetti. Ülkenin her yerinde ailelere ve çocuklara ulaşmak istediğini vurgulayan Kap, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Oyunu sergilemeden önce STK’larla buluşmak istiyoruz. Değerlendirme yaptıktan sonra oyunu sergileyip ailelere daha kapsamlı bir eğitime davet etmeyi amaçlıyoruz.”

Platformun etkinliklerine Instagram’dan @anadolucocukegitimplatformu kullanıcı adıyla ulaşılabilir.