Adalet Bakanlığı’nın suça sürüklenen çocuklara yönelik verileri, vahim tabloyu gün yüzüne çıkardı. Verilere göre, son beş yılda 2 milyon 393 bin çocuk suçla tanışırken suça sürüklenen çocuklar yüzde 36 ile en çok “yaralama” gerekçesiyle yargılandı

Çocuklar suça sürükleniyor: Son 5 yılda 2,3 milyon çocuk suçla tanıştı

MUSTAFA BİLDİRCİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin, “Suça Sürüklenen Çocukları” raporu, çocukların içinde bulunduğu karanlığı ortaya koydu. Raporda, beş yılda 2 milyon 393 bin çocuğun suç ile tanıştığı belirtilerek, “Günde bin 311 çocuk suçun faili ya da mağduru oldu” denildi.

TÜİK ve Adli İstatistik verileri ile son beş yılda suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısı açıklandı. CHP’li İlgezdi, açıklanan veriler üzerinden gerçekleştirdiğini çalışmada, günde bin 311, saatte ise 55 çocuğun suçlu ya da suç mağduru olduğunu ifade etti.

DRAMATİK ARTIŞ

Çocuk ile suç kelimesinin yan yana olmasının dahi kabul edilemez olduğunu dile getiren Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

“TÜİK verilerine göre 2017-21 yılları arasında suça sürüklenme nedeni ile 2 milyon 393 bin 325 çocuk güvenlik birimlerine getirildi. 2008 yılında mağdur olarak kolluk kuvvetlerine getirilen çocuk sayısı 44 bin 153 iken bu sayı yıllar içinde yüzde 371 artarak, 2021 yılında 207 bin 999’a ulaştı. 2017-2021 yılları arasında suç mağduru olan toplam çocuk sayısı ise 1 milyon 66 bin 804 olarak kayıtlara geçti. Verilere göre, ayda 17 bin 780 çocuk suçun mağduru oldu.”

ÇOCUKLAR SUÇA SÜRÜKLENİYOR

cocuklar-suca-surukleniyor-son-5-yilda-2-3-milyon-cocuk-sucla-tanisti-1054891-1.

AKP iktidarında çocukların çocukluklarını yaşayamadığına dikkat çeken Akkuş İlgezdi, şunları kaydetti:

“TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2021 yılında güvenlik birimlerine 499 bin 319 çocuğun yolu düşmüş. Çocukların karıştığı olayların yüzde 36,6’sı yaralama, yüzde 27,2’si hırsızlık, yüzde 5,1’i uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, yüzde 4,3’ü tehdit, yüzde 3,8’ine ise cinsel suçlar olarak kayıtlara geçmiş. Bu suçlarla çocukların yan yana geldiği bir toplumun yarınlarından son derece endişeliyiz. Çocukların toplumsal kaostan etkilenerek suça sürüklendiği gerçeğini başta mevcut iktidar olmak üzere herkes kabul etmeli. Çocuklar suç işlemiyor, suça sürükleniyor.”

İlgezdi, çalışmaya yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çocukların suça sürüklenmesinde yanlış politikaların yanı sıra ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin yarattığı baskı da etkili oluyor. Bu krizin aileler üzerinde yarattığı baskı çocuklara aile içi şiddet başta olmak üzere pek çok alanda şiddete ve suça başvurmalarına neden oluyor. Çocuklar, hepimizin çocukları. Koruyucu ve çocukları destekleyici tedbirler uygulayarak suça karışma ihtimaline engel olmamız gerekiyor. Ve en önemlisi çocuk suça karıştığı zaman ilgili işlemler kolluğun çocuk birimince yerine getirilmesi gerekiyor. Bu durumun ihlali bile birçok yeni suça neden olmaktadır.”