İzmir Bornova’da çocuklar, tohum toplarını toprakla buluşturdu. Doğa sevgisinin oluşması için düzenlenen etkinlikte çocuklara ekolojik yaşamla ilgili eğitimler verildi

Çocuklar, tohum toplarını toprakla buluşturdu

AZİZE DEMİRHAN

Bornova Doğal Tarım Merkezi ve Çiftliği (BDTMÇ) ‘çocuklarla tohum topu etkinliği’ni gerçekleştirdi. İzmir, Bornova Yakaköy’de gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda BDTMÇ gönüllüsü ve çocuk katılım gösterdi.

Gönüllülerden Hüsniye Seçgin, çocukların eve kapanmayıp doğada vakit geçirmesinin önemine dikkat çekti. Seçgin, çocuğun hayal dünyasını geliştirebileceği bir alan yaratmanın gerekli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Çocuklara küçük yaştan itibaren ekolojik yaşamı anlatmayı ve doğa sevgisinin oluşması için bu tür etkinlikleri önemsiyorum. Alternatif eğitim modeli oyuncakların olduğu bir alan değil. Çocuklarımıza çok fazla şey öğretemiyoruz ama burada bir gıdanın tohumdan sofraya kadar gelişim aşamalarının var olduğunu; bunun bir gerçeklik ve hayatın bir biçimi olduğunu öğretmenin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Diğer bir gönüllü Dicle Dilan Salman ise daha çok insana ulaşmaya amaçladıklarını söyledi: “Amacımız sadece bir şey kazanabilmek ya da alabilmek, üretimi amaçlamak değil; daha çok insana ulaşabilmek burayı merkezileştirmek agroekoloji ekseninde endüstriyel, talan ve tahribatla değil, başka türlüsünün de olabildiğini gösterebildiğimiz bir merkeze dönüştürmek istiyoruz.”

DOĞAL ORTAMLARI ÇOĞALTMAYA ÇALIŞIYORUZ

Etkinliğe katılan 12 yaşındaki Güven Salman, doğayla iç içe olmayı sevdiğini belirterek, “Tohum topu yapmayı, toprağa atmayı, ektiğim ekinlerin büyüdüğünü görmeyi çok seviyorum. Şehirleşmeyle ilgili herkesin bir sorunu var ama biz doğal ortamları çoğaltmaya çalışıyoruz. Buradaki doğal tarımda sulama yok, insan işi daha az. Doğa ve toprak kendi işini yapıyor” dedi. Okul öncesi öğretmeni Görkem Ateş, doğal tarımla ilgili eğitimler verdi. Ateş, materyaller eşliğinde hangi ürünlerin toprakta çözünebileceğini, hangi ürünlerin çözünemeyeceğini, kompostun önemini, her gün yediklerimizin artıklarıyla kolayca kompost yapabileceğimizi anlattı. Çocuklarla farkındalık yaratmanın önemine değinen Ateş, “Çocuklar iklimle ilgili bu krizi çok güzel görüp anlayabiliyorlar, çocuklarda farkındalık yaratmak çok önemli çünkü ailelerine de bu anlamda baskı yapıyorlar, evlere gidip anlatıyorlar. Bunu onlar çok daha yayıyorlar ve genişletiyorlar” diye konuştu.