Dünyanın birçok kentinden çocuklar, temiz enerji ve iklim kriziyle mücadele için projeler tasarladı. Elektrik üreten zıplama alanlarından, enerji merdivenleri gibi çeşitli projeler tasarlayan çocuklar, yaşadıkları kentlerin yönetimlerinde artık söz sahibi olmak istiyor.

Çocuklar yaşadıkları kentler için tasarladı

Dilara ŞİMŞEK

İklim krizi ve küresel ısıtma tüm dünyayı tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Gelişim Programı iklim krizi üzerine 1,2 milyon kişiyle yaptığı ankete göre dünyanın üçte ikisi ‘iklim krizi acil durum’ diyor. ‘Türkiye’de iklim değişikliği ve çevre sorunları algısı’ araştırması sonuçlarına göre ise ülkede her 2 kişiden 1’i iklim krizinin virüsten daha büyük bir tehlike olduğunu düşünüyor.

Hâl böyle olunca sürdürülebilir kent kavramı giderek yaşamımızda daha etkin olmaya başladı. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden birini çocukların gündemine taşıyan Çocukların Küresel Tasarım Maratonu 2021 (Global Children’s Designathon 2021), bu yıl altıncı kez gerçekleşti.

cocuklar-yasadiklari-kentler-icin-tasarladi-835604-1.

22 ülkeden 9-12 yaş grubu bin 200 çocuk, bu yıl iklim krizine odaklandı. Çocuklar temiz enerji kullanımı ve iklim kriziyle mücadele için projeler tasarladı. İstanbul, Kayseri ve Eskişehirli çocukların da ‘temiz enerji ve iklim’ temalı projeleri, uluslararası platformda başka ülkeden çocukların tasarımlarıyla beraber yer alacak. Çocuklar, okul bahçelerinde hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren zıplama alanları, eğlenceli enerji merdivenleri gibi çeşitli projelerini, yaşadıkları kentler için tasarladı. Ayrıca çocuklar, iklim krizine karşı ürettikleri projelerle ilgili yerel yönetimlere, bulundukları kentlerin belediyelerine de çağrıda bulundu.Hollanda Başkonsolosluğu'nun desteklediği Proje, Hollanda merkezli Designathon Works tarafından düzenleniyor. Uluslararası etkinliğin Türkiye organizasyonunu İnformel Eğitim-çocukistanbul üstlendi. Proje aynı zamanda İstanbul’da İstanbul Kent Konseyi tarafından da desteklendi.

cocuklar-yasadiklari-kentler-icin-tasarladi-835605-1.

'YETİŞKİNLERE KIZGINLAR'

cocuklar-yasadiklari-kentler-icin-tasarladi-835602-1. İnformel Eğitim-çocukistanbul’dan Eğitim Koordinatörü Sibel Çetingöz, çocuklarla gerçekleştirilen atölye çalışmalarında dikkat çeken bir noktaya işaret etti: “Çocuklar iklim krizi konusunda sebebi olmadıkları bir sonucu yaşadıklarının farkındalar ve bunun için hem endişeliler hem de yetişkinlere kızgınlar. Haklı olarak, ‘Bizim bu sorun üzerinde düşünüp, fikir üretmemiz, çözüm önerileri oluşturmamız yerine bunu neden yetişkinler yapmıyor?’ sorusunu sorduklarını gördük.”

Çocukların yaşadıkları kentin yerel yönetimine seslendiğini aktaran Çetingöz, “Önerilerinin duyulmasını istiyorlar. Bu da bize yerel yönetimlerin bu konudaki rolünün ne kadar ön planda olduğunu ve bu proje kapsamında İstanbul Kent Konseyi ile yaptığımız işbirliğinin önemini ve değerini vurguluyor” dedi.

cocuklar-yasadiklari-kentler-icin-tasarladi-835606-1.

'ÇOCUKLARA DAHA FAZLA FIRSAT VERİLMELİ'

cocuklar-yasadiklari-kentler-icin-tasarladi-835603-1.Etkinliğin İstanbul jürisinde yer alan İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, bu projeyi neden önemsediklerini şu sözlerle açıkladı:

“Hem şehre dair çocukların sesini duyabilmek, hem de iklim krizi konusunu kent mekânı ile ilişkilendirip öneriler geliştirmek kurulduğu günden bu yana İstanbul Kent Konseyi için öncelikli konular oldu. Bu proje çocukların iklim ve çevre konularına farkındalıklarını, yaklaşımlarını anlayabilmek, önerilerini dinleyip yerel yönetimin rolünü nasıl değerlendirdiklerini görebilmek açısından çok değerli bir fırsat yarattı.

Jüri çalışması sırasında çocukların öneri geliştirmeye, tasarımı bir araç olarak kullanmaya dair duydukları heyecanı ve isteği görmek hepimizin dikkatini çekti, bizlere kentin çeşitli başka sorunları hakkında konuşmak için çocuklara daha fazla fırsat vermek gerektiğini hatırlattı.”

cocuklar-yasadiklari-kentler-icin-tasarladi-835607-1.