TBMM Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Öner Ergenç'in, 12 yaşın altındaki çocuklara saat 21'den sonra sokağa çıkma yasağı uygulanması önerisine uzmanlar da sıcak bakıyor.

TBMM Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Öner Ergenç'in, 12 yaşın altındaki çocuklara saat 21'den sonra sokağa çıkma yasağı uygulanması önerisine uzmanlar da sıcak bakıyor. Uzmanlar, öneriye, çocukların özgürlüklerinin kısıtlanması yönünden değil de, güvenlikleri yönünden bakılması gerektiğini dile getirdi.
Önümüzdeki günlerde Ergenç'in TBMM'ye sunulacak olan önerisiyle ilgili olarak görüşler şöyle:
Yusuf Kulca (Umut Çocukları Derneği Başkanı): Avrupa'da çocukların bazı bölgelere girmesine bile izin verilmiyor. Çünkü o bölge barların ve eğlence mekânlarının yoğun olduğu bir bölge olabiliyor. Belçika'da benzer bir uygulamaya şahit oldum. Barların yoğun olduğu bir sokaktan geçen çocuklar, görevliler tarafından durduruldu ve neden o sokakta yürüdükleri soruldu. Çocukların okuldan eve gittikleri anlaşılınca da serbest bırakıldılar. Yetişkinlerin bile belli bir saatten sonra sokakta dolaşmaya korktuğu bir dönemde, bakıyorsunuz küçücük çocuklar sakız, çiçek satıyor ya da kırmızı ışıkta duran araçların camlarını siliyor. Bu açıdan öneri doğrudur.
Av. Aşkın Yaşar Topuzoğlu (İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı): Bunu çocukların özgürlüğünün kısıtlanması olarak da görebilirsiniz. Ancak şunu kabul etmek gerekir ki, 12 yaşın altındaki bir çocuğun zaten saat 21.00'den sonra evinde olması hatta yatması gerekir. Bu saat çocuk için dışarıda oyun zamanı değildir. Özellikle Taksim ya da Beyoğlu'nda, gece yarısı bile sokakta çalıştırılan çocuklara rastlayabilirsiniz. Bu acı bir durum. Avrupa'da akşam saatlerinde sokakta çocuk göremezsiniz. Bunun, oradaki yasal düzenlemelerden kaynaklandığını sanmıyorum. Bu daha çok kültürel yapı veya yaşam biçimi ile ilgili bir durum. Avrupa ülkelerinde, ailelerin sosyal güvenceleri var. Çocuklarının kazanıp getireceği paraya ihtiyaç duymuyorlar ya da onların sırtından para kazanmayı uygun bulmuyorlar.
Prof. Dr. Oğuz Polat (Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği Başkanı): İlk bakışta çocukların özgürlüklerini kısıtladığı şeklinde bir izlenim uyandırsa da, aslında onların daha güvenli bir yaşam sürmeleri açısından olumlu bir fikir. Avrupa'da çocuklarla ilgili birçok kısıtlama var. Bunun en basit örneği, 18 yaşın altındakilere içki ve sigara satılması ile ilgili yasak. Ebeveynleri olmadan şehirlerarası seyahat ettirilmemeleri önerisi de, son derece doğru bir öneri. Çünkü Diyarbakır örneğine baktığımızda, Güneydoğu'daki çevre illerden gelen çocukların Diyarbakır'da toplandığını görüyoruz. Aynı şey İstanbul için de geçerli. Bu yasağın olumlu yönde etki yapacağını düşünüyorum.