Çocuklara yardım fonuna göz diktiler

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de Muhafazakar Parti hükümeti, dış yardım harcamalarını azaltma hamlesinin bir parçası olarak Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) sağladığı fonun yüzde 60'ını kesme kararı aldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, çocuklara yardımların azaltılmasında Covid-19'la sarsılan ekonomik etkilerin neden olduğunu savundu.

Bakanlık, "Pandeminin Birleşik Krallık ekonomisi üzerindeki sismik etkisi bizi, yardıma harcadığımız toplam miktarı geçici olarak azaltmak da dahil olmak üzere zorlu ancak gerekli kararlar almaya zorladı" açıklaması yaptı. Başbakan Boris Johnson liderliğindeki hükümet geçen yıl yardım harcamalarını milli gelirin yüzde 0,7'sinden yüzde 0,5'e düşüreceğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler'in küresel aile planlaması programına da 154 milyon sterlin vaadinde bulunan İngiltere hükümetinin yalnızca 23 milyon sterlinlik bir yardım yapacağı da ortaya çıkmıştı.


AĞIR SONUÇLARI OLACAK

Bu durumda geliri 40 milyon sterlinden 16 milyon sterline düşen UNICEF, söz konusu kararın dünyanın dört bir yanında pandemiyle boğuşan çocuklar üzerinde çok ağır sonuçları olacağı konusunda uyardı. UNICEF'ten yapılan açıklamada, karardan "derin endişe duyulduğu" ifade edilerek "İngiltere hükümetinin finansmanıyla geçen yıl Covid-19'dan etkilenen çocukların en acil eğitim, koruma ve sağlık ihtiyaçlarına cevap verebildik" denildi. Açıklamada, hükümetin en geç 2022'ye dek milli gelirin yüzde 0,7'sini dış yardımlara ayırması için çağrı yapıldı.

Muhafazakar Parti hükümeti yardım fonlarında kesintiye giderken silahlanma bütçesinde son 30 yılın rekorunu kırmıştı. Yıllık bütçesi 40 milyar sterlin olan Savunma Bakanlığı'na dört yıl boyunca 24 milyar sterlin tutarında ek kaynak aktarılması onaylanmıştı. Dünyada en fazla silah ticareti yapan ülkeler arasında bulunan İngiltere yönetimi, Yemen'i bombalayan Suudi Arabistan'a insan hakları ihlallerine rağmen milyar dolarlık silah satışına devam etmesi ülkede ilerici kamuoyunun tepkisini çekmişti.