Denizli’de Süleymancılar’a ait yurtta istismara maruz bırakılan çocuğun yılda yalnızca iki defa yurttan ayrılabildiği öğrenildi. Bu olay, eğitimdeki tarikat ağını yeniden akıllara getirdi. Prof. Dr. Balcı, kamusal eğitime darbe vurulmasıyla yoksul insanların tarikatlara mecbur kaldığını söyledi

Çocuklarımız, gençlerimiz kimlere emanet: Eğitimde tarikat ağı

Mustafa Kömüş

Denizli’nin Çivril ilçesinde M.S. isimli bir çocuğun Süleymancılar’a ait bir yurtta cinsel istismara uğraması tarikatları tekrar tartışmaya açtı. Köy okullarının kapatılması ve taşımalı eğitime geçilmesiyle sayıları hızlıca artan tarikat yurtlarında bu yaşanan olay ilk değil.

Buna benzer birçok olay tarikat yurtlarında yaşandı. Prof. Dr. Esergül Balcı kamusal eğitime darbe vurulmasıyla yoksul insanların tarikatlara ve cemaatlere mecbur bırakıldığını ifade etti.

Çivril’de yaşanan olayı kamuoyuna duyuran Yeşil Çivril Genel Yayın Yönetmeni Bülent Çakır şunları söyledi:

“Çocuk uzun süredir bu yurtta kalıyormuş. Annesi ve babası ayrı yaşıyor. Annesi Bursa’da hayatını sürdürüyor. Babası başka biriyle evli. Çocuk babasından da sürekli şiddet görüyor. M.S., yalnızca yılda iki defa evine gidiyor. Onun dışında yılın bütün zamanını yurtta geçiriyor.”
Tarikatlara yönelik son yıllarda en kapsamlı raporu hazırlayan Prof. Dr. Esergül Balcı ise bu yurtlardaki kapalı ortama dikkat çekti. Bu sayede yaşanan bu tarz olayların gizlenebildiğini söyleyen Balcı “Maalesef buna benzer olaylar birçok yurtta yaşanıyor. Korku ve yoksulluk insanların bu tarikat yurtlarını tercih etmesine neden oluyor. Yoksul insanlar mecburen çocuklarını bu yurtlara veriyor. Hem din faktörü de var. Bir yandan da dini açıdan eğitildiğini düşünüyorlar. MEB’in içinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü etkili diye düşünüyorum. Özel okulların sayısın hızlıca artması da bunda büyük etken. Özel okullarının önemli bir kısmı tarikatlarla bağlantılı.”

SORUŞTURMA BAŞLADI

Yurdun mühürlendiği öğrenilirken Denizli Valiliği ise olayla ilgili soruşturma başladığını açıkladı. Valiliğin açıklaması şöyle: “Söz konusu haberlerde yer alan olay ile ilgili 23 Aralık 2019 günü başlatılan ‘Çocuğun Cinsel İstismarı’ soruşturmasında mağdur çocuk M.S. Denizli Çocuk Esirgeme Kurumu’na teslim edilmiştir. İddia edilen konu ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

210 BİN ÖĞRENCİ KISKAÇTA

Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018 yılında hazırladığı “Eğitim’de Tarikat ve Medrese Gerçeği” adlı çalışmada tarikatların eğitimde nasıl bir boyuta geldiğini gösteriyor. Rapordaki rakamlar çocukların nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Rapordan öne çıkan bilgiler şöyle:

  • 2,6 milyon kişinin tarikatlarla organik bağı var.
  • Özel öğretim kurumlarının 3’te 1’i bir tarikatla bağlantılı.
  • Tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısı 210 bin civarında.
  • 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’i bir tarikatla bağlantılı.
  • Bu öğrenciler için devletin tarikatlara ödediği para 898 milyon 800 bin TL.
  • Tarikatlara bağlı yurtların kapasitesi 380 bin.

DENİZLİ'DEKİ OLAY MÜNFERİT DEĞİL

  • Çivril’deki olay münferit değil. Son zamanlarda birçok tarikatta buna benzer istismar vakaları yaşandı.
  • Antep’te faaliyet gösteren bir öğrenci yurdunda kalan 9 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen kurs hocası E.K. (24) tutuklanmıştı. Yurdun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izni olmadan kaçak faaliyet yürüttüğü ortaya çıkmıştı.
  • Beykoz’un İshaklı Köyü’ndeki Yatılı Kuran Kursu’nda küçük yaştaki çocuklara cinsel istismar yapıldığı ortaya çıkmıştı. Olay istismarı yapan kişinin sigara içtiği için yurttan atılmasıyla öğrenilmişti.
  • Antep’in merkez Şehitkamil ilçesi Sam mahallesinde Süleymancılar’a ait özel öğrenci yurdunda 14 yaşındaki iki çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu iddia edilmişti.
  • İzmir’in Dikili ilçesinde yine Süleymancılar’a ait bir yurtta yaşları 9 ila 12 arasında değişen 7 erkek öğrenci Ö.F.E. isimli çalışan tarafından cinsel istismara uğramıştı. Ö.F.E. 53 yıl hapse mahkûm olmuştu.
  • Maraş’ta bir tarikata ait öğrenci yurdunda 10 yaşındaki 4 erkek çocuğunun öğretmen tarafından istismara uğradığı iddia edilmişti. 2 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla polis tarafından gözaltına alınan öğretmenin 2 değil 4 çocuğa istismarda bulunduğunu itiraf etmişti.
  • İstanbul Ümraniye’de Ümraniye’de Fıkıh-Der isimli ruhsatsız bir derneğin bünyesinde faaliyet gösteren yatılı Kuran kursunda, kurs sorumlusu Ömer I. ve eğitmenler Hacı Serkan B. ile Tarık B.’nin kursta yatılı olarak kalan çok sayıda öğrenciye cinsel istismarda bulundukları ortaya çıkmıştı.

ŞİDDET, DAYAK, İSTİSMAR

Daha önce ilkokul 5’inci sınıftan ortaokulun sonuna kadar Süleymancılar’ın Antalya’daki yurtlarından birinde kalan Tuna Şahin yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Şahin, yurtta kaldığı dönemde de böyle istismar vakalarını duyduğunu söyledi.

Şahin şunları anlattı: “Hilmi isimli bir hocanın liseye giden bir öğrenciyi istismar ettiğini duydum. Bu hoca olay duyulunca o yurttan alındı, başka bir yurda gönderildi. Daha sonra kendisinin Süleymancılar’dan ayrıldığını duydum. Başka bir yurtta da bir hocanın erkek çocuğunu istismar ettiğini duymuştum. Ama o olaydan sonrasında haberim olmadı.”

Oldukça baskılı bir eğitim uygulandığını aktaran Şahin şu ifadeleri kullandı: “Tamamen baskıya dayalı bir sistem vardı. Şiddet ve dayak dahi vardı. Ezberini yapamayanlar cezalandırılıyordu. Mutfak temizliği, tuvalet temizliği yaptırılıyordu. Namazlar zorla kıldırılıyordu. Uykusu ağır olan bir arkadaşımız kalkamadığı için çok defa ranzadan aşağı çekilip düşürüldü.”