Tarikat ve cemaatlerin karanlığı bir kez daha kendini gösterdi. Süleymancılara ait bir yurtta görevlinin öğrencileri darp etmesine veliler tepki gösterdi. Görevli tutuklandı, Milli Eğitim soruşturma başlattı

Çocuklarımız kimlere emanet?

Haber Merkezi

Tarikat ve cemaat yurtlarındaki istismar ve şiddet vakalarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul Esenler’de Süleymancılara ait bir yurtta kalan öğrenciler, görevli Aykut Ersöz tarafından feci şekilde darp edildi. İşkence anları ise bir öğrencinin, görevli Aykut Ersöz’den şiddet gördüğünü annesine kanıtlamak için güvenlik kamerası görüntülerine ulaşmasıyla ortaya çıktı.

Süleymancılara ait yurtta, görevli çocuklara sırayla şiddet uyguladı. Yurtta güvenlik kamerası olmadığı için çocuklar revirde de şiddete maruz kaldı. Çocukları darp eden görevli gözaltına alındı. Ersöz emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Ersöz, Sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'basit yaralama' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirten İstanbul Valiliği şu açıklamayı yaptı: “Basın yayın organları ve sosyal medya paylaşımlarında yer alan; Esenler İlçemizdeki özel bir erkek öğrenci yurdunda öğrencilere şiddet uygulayan yurt görevlisi, başlatılan adli soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce müfettiş görevlendirilerek idari soruşturma başlatılmıştır.”

'KESİNLİKLE SERBEST KALMASINI İSTEMİYORUM'

Öğrencilerin aileleri ise yetkililerden bilgi almak için yurt binasına gitti.

Çocuğu darp edilen Fatma Demir, “Oğlumun attığı bir video ile öğrendim. Bir anda video geldi ‘anne görüntüleri gizlice çektim’ diye yazı vardı. Yurt sorumlularını aradım sonra, ‘sizinle uğraşamayacağım’ gibi şeyler söylediler, ‘sonra arayacağız’ dediler. ‘Elimde görüntüler var’ dememe rağmen ‘görüntüleri nereye verirseniz verin’ gibi bir cevap aldım. Bu kişinin tutuklanmasını istiyorum, kesinlikle serbest kalmasını istemiyorum. Kendisi ile telefonda konuşmak fırsatım oldu, özür diledi ama böyle bir şeyin özrü olmaz” dedi.

Oğlunun 3 yıldır yurtta kaldığını belirten Özcan Yılmaz, “Görüntüleri izleyince şok oldum. Çocuklarımın burada eğitim alması için 4 bin lira ödüyorum” dedi. Fazıl Helvacı da “Mutlaka yasal süreç başlayacaktır. Yetkili öğretmen her kimse onun emniyette ve karakoldaki ifadesinden sonra tutuklanıp tutuklanmayacağını bekleyeceğiz. Burada yurt yönetimi tamamen suçlu bulunursa çocuğumuzu burada tutmayacağız” diye konuştu.

İSTİSMAR, ŞİDDET, BASKI…

Bu olay tarikat ve cemaat yurtlarında, Kuran kurslarında ilk kez yaşanmıyor. Prof. Dr. Esergül Balcı’nın 2018 yılında hazırladığı Eğitim’de Tarikat ve Medrese Gerçeği’ çalışmasına göre 2,6 milyon kişinin tarikatlarla organik bağı bulunuyor. Özel öğretim kurumlarının 3’te 1’i tarikatla bağlantılı ve tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısı yaklaşık 210 bin. Ayrıca 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’i ise bir tarikatla bağlantılı.

Yıllardır buralarda çocuklar darp ve istismar ediliyor, şiddet görüyor, baskı altında. O örneklerin bir kısmı şu şekilde:

2022: Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2’nci Sınıf öğrencisi Enes Kara, kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskıları ve gelecek kaygısını anlatıp yaşamına son verdi.

2022: Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki Yeni Yurt Merkez Camisi’nde, cami imamı olduğu belirtilen şahıs Kuran kursuna gelen küçük çocuğa arkadaşlarının önünde şiddet uyguladı.

2021: Antalya İlim ve Kültür Derneği isimli tarikata ait olduğu belirtilen yurtta aşçı olarak çalışan İhsan Güney, üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’u öldürdü.

2021: Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Palandöken ilçesinde bulunan Hacı Bahattin Evgi yatılı erkek Kuran kursunda 7 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı.

2020: Maraş Elbistan’daki Bedirefendi Kuran Kursu’nda bir çocuk işkence edilircesine dövüldü.

2019: Denizli Çivril’de Süleymancılara ait Kervansaray Öğrenci Yurdu’nda 12 yaşındaki erkek çocuk belletmen olarak görev yapan Emre Türkkol tarafından istismara maruz bırakıldı.

2019: İzmir Dikili’de Süleymancılara ait yurtta 7 erkek öğrenci istismara uğradı.

2018: Antep’in merkez Şehitkamil ilçesi Sam mahallesinde Süleymancılara ait özel öğrenci yurdunda 14 yaşındaki iki çocuğa cinsel istismarda bulunuldu.

2016: Karaman’da Ensar Vakfı'nda yaşları 8 ile 10 arasında değişen 45 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı.

2016: İstanbul’daki Fıkıh-Der’e ait kaçak Kuran kursunda 20’den fazla çocuk istismar edildi.