DİSK üyesi işçiler, ciddi hak kayıplarına yol açacak torba yasa teklifine karşı tüm işyerlerinde eylemdeydi. Teklifin geri çekilmesini isteyen işçiler, “Çocuklarımız ve geleceğimiz için bu yasaya direneceğiz!” dedi.

Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz!

Emek Servisi

İstihdamı artırma iddiasıyla patronlara bol kepçe teşvik verirken işçilerin kıdem tazminatı, iş güvencesi ve emeklilik haklarını tırpanlayan torba yasa teklifi, dün DİSK’in örgütlü olduğu tüm işyerlerinde protesto edildi. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda, Genel-İş’in örgütlü olduğu belediyelerde ve daha birçok işyerinde bildiriler okundu, basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Eylemlerde yapılan ortak açıklamada, “Yıllardır defalarca kıdem tazminatına el uzattılar ama işçi sınıfı ayağa kalkınca ellerini geri çekmek zorunda kaldılar. Bu kez işçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar. Kıdem tazminatını gasp etmek için kendilerince bir yol bulduğunu sananlar işçi sınıfını hiç tanımamışlar. Defalarca söyledik. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir” dendi.

Yasanın yalnızca 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçileri değil, tüm işçi sınıfını tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Hiçbir işçi kendi çocuğunun kıdem tazminatını gasp etmeye kalkanları affetmez. Her işçi, bir gün 50 yaşına geleceğini ve o yaştan sonra kıdem tazminatı olmayacağını bilir. Her işçi, çocuğunun hakkı için daha da kuvvetli direnir” ifadeleri kullanıldı.

cocuklarimiz-ve-gelecegimiz-icin-direnecegiz-799308-1.

BİZE MASAL ANLATIYORLAR

“Bize ‘istihdam artacak’ diye masallar anlatmaya kalkıyorlar; oysa belirli süreli sözleşme geçici işçilik demektir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem tazminatı olmaz, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zorlaşır. Bu torba yasa ile işverenlere vergi ve prim teşvikleri artarken kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler dahi ödüllendiriliyor. İşçilerin kıdem tazminatları ve emeklilik hakları parça parça ortadan kaldırılıyor. Geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız. Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz!”

Eylemlerde sık sık “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Direne direne kazacağız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

TEKLİF ÇEKİLENE KADAR EYLEME DEVAM

DİSK, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi beklenen torba yasa teklifine karşı eylemlerini sürdürecek. DİSK üye ve yöneticileri 2 Kasım Pazartesi ve 3 Kasım Salı tarihlerinde, bölgelerde geniş katılımlı basın açıklamaları gerçekleştirilecek. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve diğer Yönetim Kurulu üyeleri ile DİSK’e bağlı sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri, 4 Kasım Çarşamba günü Meclis’in önünde eylemde olacak. Öte yandan DİSK’in dün kölelik yasasına karşı gerçekleştirmeyi planladığı sosyal medya eylemi, İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.