Biz İsmail Tarman Ortaokulu Velileri çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için çağdaş, laik bilimsel ve eşit eğitim istiyoruz

Çocuklarımıza da laik eğitime de sahip çıkacağız

İRFAN ARSLAN
İsmail Tarman Ortaokulu velisi

Mücadelemiz 2015 – 2016 eğitim yılının son günlerine yaklaşırken okulumuzun imam hatip ortaokuluna dönüştürüleceği öğrenmemizle başladı ve 5 aydır sürüyor. İsmail Tarman Ortaokulunun imam hatip Ortaokuluna dönüştürüleceği haberi, okul yönetiminin yalanlamasına rağmen bir çok veliyi ve Konaklar Mahallesi sakinlerini harekete geçirmeye yetmişti. Okul önünde toplanan veliler ve mahallelilerle hemen bir imza kampanyası başlatmaya ve ortak mücadele etmeye karar verdik. Masamızı ilk açtığımız o günden başlayarak bugüne kadar süren okul önü nöbetlerimiz devam ediyor.

Yaz aylarında da okulun tatil olmasına rağmen nöbetlerimizden vazgeçmedik. Nöbetler dışında da çeşitli etkinliklerle bir araya geldik. Ramazan ayı içerisinde iki defa Sporcular Parkı’nda yeryüzü sofrası kurarak imece usulü kurduğumuz dost sofrasında birlikte iftar açtık. Yeryüzü sofraları sonrasında düzenlediğimiz forumlarda okulumuzu geri kazanmak için neler yapabileceğimizi hep birlikte tartıştık.

2 Eylül’de Akatlar Kültür Merkezi’nde Beşiktaş anayasayı tartışıyor paneli ile mücadelemizi ilçeye duyurduk ve Anayasal haklarımız konusunda bilgilendik. 24 Eylül Cumartesi günü okulumuzun önünde eğitim sendikaları, veli dernekleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile mahalle sakinleri ve veliler olarak okul çevresindeki esnafları ziyaret edip desteklerini aldık.

Masa nöbetlerimiz bizim eğitim hakkımızdan vazgeçmeme kararlılığımızın bir kanıtı olmasının yanında birçok farklı siyasi görüşten insanın ortak bir mücadele etrafında nasıl bir araya geldiğinin güzel bir örneği oldu. Hepimizin ortak amacı bizim güzel dostluklar kurmamıza vesile oldu.

İmza toplamaya başladığımız ilk haftada çok kısa sürede imzalı dilekçelerin sayısı 3000’e ulaştı, imzalar ile 3 Haziran da Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, 13 Haziran da İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne oldukça kalabalık bir veli ve mahalleli topluluğu ile gittik. İlçe ve İl Milli Eğitim müdürlüklerine yapmış olduğumuz ziyaretlerde tarafımızda oluşan izlenim resmi olmayan bir talimat ile böyle bir kararın söz konusu olduğu yönündeydi . 12 Temmuz’da TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere, daha sonrasında da Beşiktaş Kaymakamlığına ve İstanbul Valiliğine okulumuzun imam hatibe dönüştürülmesini istemediğimizi belirtmek üzere ziyaretlerde bulunduk. 1140 mevcutlu okulumuzda velilerin 970’i imam hatibe karşı imza verdi. İmza kampanyamız halen devam ederken imza sayımız 8 bine yaklaştı. İmzalı dilekçe toplamak ve yetkili mercileri ziyaretlerimiz dışında hukuksal yollara da başvurduk. Okulumuzla ilgili yasal süreci mahalle sakini olan gönüllü bir avukat arkadaşımız üstlendi ve dava sürecimiz devam ediyor.

Okulumuzun öğrenci profili genel olarak Kağıthane bölgesinde yaşayan öğrencilerden oluşurken bu çevrede zaten 5 tane imam hatip bulunuyor. Ayrıca Beşiktaş ilçesi dahilinde böyle bir talep de bulunmuyor. Normal ortaokulların sınıf mevcutları 40 ve üzeri iken imam hatiplerin sınıf mevcutları 5. ve 6. sınıflarda 20 civarı, 7. ve 8. sınıflarda ise yarı yarıya düşüyor. Bu sayılar da imam hatiplere talep olmadığının göstergesi.

Okulumuzun başarı oranı çevre okullara göre çok yüksek, TEOG’da %10’luk dilime çocuklarımızın %20’si girdi. Ayrıca aynı bina içerisinde iki farklı eğitim anlayışının pedagojik açıdan zararlarını saymakla bitiremeyiz.

İmam hatibe dönüştürülen ve normal ortaokula öğrenci kaydı yapmayan bir okulun çağdaş eğitim konusunda gerekli ilerlemeleri gösteremeyeceği, teknoloji ve bilimsel eğitimi geliştirmek için yatırım yapamayacağı açık. Görüldüğü gibi hem çağdaş eğitim modellerine aykırı hem de velilerin ve öğrencilerin isteklerine aykırı imam hatibe zorlama kararları ülkemizin en değerli kaynaklarından olan genç nüfusun eğitim çağında çağdaş eğitimden mahrum kalmasına yol açarken bir de öğrencilerimizin çok değerli zamanlarının bu tartışmalarla heba edilmesine neden oluyor.

Bu süreçte Kağıthane Belediyesi onlarca imzasız pankartlar hazırlayarak Kağıthane ilçesi mahallelerinde çeşitli yerlere bir özel okul sahibi gibi İsmail Tarman İmam Hatip Ortaokulunun reklamını yaptı, Kuran kursları ve bazı dernekler vasıtası ile öğrenci kaydını teşvik etmeye çalıştı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden verilen talimatlar ile bölge sınırlarındaki birçok okulda yetkililer kendi okullarına 5. Sınıf için kayda gelen öğrencileri İsmail Tarman İmam Hatip Ortaokuluna yönlendiriyor bununla da yetinmeyerek ‘kaydınızı oraya yaptırın okullar açıldığında kaydınızı buraya kaydırırız’ diyor.

Biz İsmail Tarman Ortaokulu Velileri çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için çağdaş, laik bilimsel ve eşit eğitim istiyoruz.

Bu yanlış karar geri alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Proje okullar adı altında, verilen eğitimin niteliği düşürülen liseler de, imam hatibe dönüştürülen okullarda ya da laik bilimsel eğitimi ihlal eden tüm uygulamalarda büyük bir projenin parçası. Bizde bunun bilincinde olarak kendi okulumuzdan başlayarak laik bilimsel eğitime sahip çıkmak için tüm eğitim mücadelesi verenlerle yan yana gelerek geleceğimize sahip çıkmaya kararlıyız. Düşünen sorgulayan ülkesine faydalı nesillerin yetişmesi için tüm duyarlı insanların eğitim mücadelesine sahip çıkmasını ve mücadelemizde bizimle yan yana gelmesini istiyoruz.

Çünkü bu İsmail Tarman Ortaokulu’nun değil tüm Türkiye’nin sorunu.