Bağcılar'da cinsel istismar sonucu 384 çocuğun gebe bırakılmasını emniyete bildirmediği gerekçesiyle "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçundan yargılanan 18 doktor hakkında beraat kararı verildi

Çocukların gebe olduğunu bildirmeyen doktorlar beraat etti

İstanbul Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 384 çocuğun cinsel istismar sonucu gebe bırakılmalarını emniyete bildirmedikleri gerekçesiyle 18 doktor hakkında açılan davanın duruşması Bakırköy 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 4 doktor ve avukatları katıldı. Bugün görülen davada 18 doktor beraat etti.

Duruşmada tanık olarak dinlenen N.A., hastanede polis olarak görev yaptığını, kendilerine bildirilen çocuk yaşta gebeleri deftere kaydedip, onların ikamet ettikleri karakollara telefonla bildirim yaptıklarını öne sürdü. N.A., genelde yaşı küçük olduğu için bu kişileri çocuk büroya bildirdiklerini ifade ederek, yaşı küçük olanların kendilerine bizzat teslim edilmediğini, doktorların tuttukları kayıtlar üzerinden bildirim yaptıklarını iddia etti.

Ardından söz alan sanıklar da, çocukların gebe bırakılmalarına ilişkin bildirimleri yaptıklarını iddia etti.

Sanık avukatlarından Mustafa Tırtır, hastanede sistemsel bir hatanın olduğunu belirterek, "Ortada bir suç yok" şeklinde savunma yapması dikkat çekti. Avukat Tırtır, Suriye uyruklu çocukların kayıtlarının sağlıklı bir şekilde tutulmadığından gerçek yaşlarının sistemde yazıldığı gibi olmadığını ileri sürdü.

18 SANIĞA BERAAT

Mahkeme, sanıklar E.V.K., H.E.A., İ.B., M.T.K., O.Y., Ö.A., Ş.Y.A., N.A. ve Y.C.'nin "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçunu işlemediklerini belirterek beraatlarına karar verdi. Sanıklar, C.İ., E.U., G.A., I.Ş.Y., İ.A.K., M.E.Ö., N.K., Ö.A. ve U.H.'nin de "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçunu işledikleri ve kasıtlarının bulunduğunun sabit olmadığını belirterek beraat kararı verdi.

NE OLMUŞTU?

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddanamede, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, çoğunluğu Suriye uyruklu çocukların cinsel istismara maruz kaldıkları ve bunun sonucunda oluşan gebeliğin adli makamlara bildirilmediği ihbarında bulunulduğu belirtilmişti. Hazırlanan denetim kurulu raporunda gebelik teşhisi konulan hasta sayısının 288'i Suriyeli olmak üzere 348 çocuğun olduğuna vurgu yapılan iddianamede, bu çocuklarla ilgili bildirim formu düzenlenmediği kaydedilmişti.

17 ÇOCUK HAKKINDA BİLDİRİM YAPILMIŞ

Hastaneye başvuran çocuklardan hiçbirinin cebir ve tehditle gebe kaldığına yönelik bir iddia ve delil olmadığı için yaş durumlarına göre suçların belirlenmesi ve ona göre de sorumluların yükümlülüğünün tespitinin gerektiği değerlendirilmesinde bulunulan iddianamede, hastaneye 15 yaş altı gebelik başvurusunun 51 olduğu, ancak bunlardan 17'sinin bildiriminin yapıldığı, 34'ünün bildirilmediği aktarılmıştı.

18 DOKTOR SORUMLU

Bu 34 çocuğun poliklinik kayıt sisteminde kayıtlı olduğu ancak doğum kliniğinde kayıtlı olmadığı ifade edilen iddianamede, 34 çocuğu muayene edip gebe olduklarını belirleyen ve bildirimleri yapmayan 18 doktorun sorumluluğunun bulunduğu belirtilmişti.

Soruşturma izni verilen 18 doktor hakkında "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçundan 6 aydan 3 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Çocukları muayene etmeyen, onlarla doğrudan herhangi bir bağlantısı bulunmayan hastanenin başhekimi A.Y.M. hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişti.