Çocuk Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bağlı yuva ve yurtlarda kurumlarında koronavirüs salgını sürecinde yapılması gerekenleri anlatan Sosyal Hizmet Uzmanı Zeynep Mutlu, “Buradaki çocukların, güvende olduğunu hissetmeye daha çok ihtiyacı var” dedi. Mutlu, salgın nedeniyle akran zorbalığının artabileceği uyarısında bulundu

Çocukların güvende hissetmeye ihtiyaçları var

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle Çocuk Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bağlı yuva ve yurtlarda kurumlarında bir dizi tedbir alındı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye genelindeki yuva ve yurtlarda mart ayının başında, ‘Koronavirüs Bilgilendirme Rehberi’ gönderdi.

Bu kapsamda, yeni gelen çocuklara 14 günlük izolasyon uygulanması ve hijyen eğitimi verilmesi kararlaştırıldı. Yuva ve yurtlar ziyarete kapatıldı, çocukların rutin sağlık taramalarından geçirileceği bildirildi. Yuva ve yurtlara ziyaretçi kabulü durdurulurken çocukların da dışarıya çıkması yasaklandı. Personelin giriş çıkışını engelleyecek bir uygulama başlatılmadı.

AKRAN ZORBALIĞI ARTABİLİR

Sosyal Hizmet Uzmanı Zeynep Mutlu, salgın döneminde yuva ve yurtlarda yapılması gerekenleri BirGün’e anlattı. Yuva ve yurtların pandemi nedeniyle ziyarete kapatılmasının, kurum içindeki akran zorbalığını artırabileceği uyarısında bulunan Mutlu, “Çocukların istismara maruz kalmasını önlemek için ortak bir çalışma yürütülmeli” dedi.

Yuva ve yurtlarda, çok farklı yaş gruplarından çocukların kaldığının altını çizen Mutlu, korona hakkında bilgilendirme yapılacak çocukların mutlaka yaş gruplarına göre ayrılması gerektiğini kaydetti. Mutlu, kent merkezlerinde ‘Grup Evi’ adı verilen evlerde kalan çocukların denetiminin bu süreçte çok önemli olduğunun da altını çizdi.

Yuva ve yurtlarda, gündemi televizyondan takip eden çocukların kaygı düzeyinin artabileceğini ifade eden Mutlu, şunları söyledi:cocuklarin-guvende-hissetmeye-ihtiyaclari-var-710115-1.

“Çocukların doğru bilgiye ulaşması noktasında kontrolün yapılması gerekiyor. Eğitime ara verilen bir dönemde, çocukların akademik başarılarını destekleyecek kurum içi çalışmalar yapılması gerekir. Uzun süre dışarı çıkmayan çocukların tedirgin olması, bazılarının öfke nöbeti geçirmesi mümkün.”

DAHA ÇOK ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Mutlu, yuva ve yurtlarda çalışan personele de psikososyal destek sağlanması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Personel de aynı süreci yaşıyor. Çocuklara, zor bir dönemden geçildiğinin anlatılması gerekiyor. Bu çocukların, ailesinin yanında yaşayan çocuklara göre güvende olduğunu hissetmeye daha çok ihtiyaçları var. Özellikle küçük çocuklar için ayrı bir çalışma yürütülmeli.”