Okul servislerinin güvenli hale getirilmesi amacıyla hazırlanan yönetmeliğin uygulanma süresini 2020 yılına erteleyen MEB, “Okul Gıdası Logosu” projesini de rafa kaldırdı

Çocukların güvenliği yine ertelendi


Mustafa Mert Bildircin

2019-2020 eğitim öğretim yılına altyapı yetersizlikleri başta olmak üzere birçok problemle giren okullar, yeni bir güvenlik tehdidiyle daha karşı karşıya kaldı. Okul servislerinin güvenli hale getirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeyi erteleyen Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de “Okul Gıdası Logosu” uygulamasına ilişkin tebliğin bir yıl ertelendiğini duyurdu. Erteleme kararının okul kantini işletmecilerin Bakanlığa yaptığı ziyaretin ardından alınması dikkati çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı, “Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak” amacıyla okulların bünyesindeki kantin, kafeterya, çay ocağı gibi işletmelerde satışa sunulacak gıdalar için, “Okul Gıdası” logosu kullanılmasına karar verdi. MEB’in, Tarım ve Orman Bakanlığı ile aldığı ortak kararlar doğrultusunda Okul Gıdası logosu yapıştırılacak ürünler için çeşitli kriterler oluşturuldu. Bakanlık, logonun kullanımına ilişkin detayları Haziran 2019’da belirledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan proje ile hayata geçirilen projenin başlama tarihi 16 Eylül 2019 olarak belirlendi. Kantin işletmecileri, yeni logo yönetmeliği ile ürünlerin raf ömrünün iki aya kadar düşeceğini savunarak uygulamaya tepki gösterdi.

Tüm bu yaşananların ardından MEB ve kantin işletmecileri arasında bir dizi görüşme gerçekleşti. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre proje rafa kaldırıldı. 7 Eylül 2020’ye kadar uzatıldı.

Öğrencilerin yaralanması ve ölümüyle sonuçlanan kazalarla gündeme gelen okul servislerine ilişkin hazırlanan yönetmelik de ertelenmişti. 2017 yılında hazırlanan ve servislerin güvenli hale getirilmesini amaçlayan, yönetmelik 3 Eylül 2020’ye ertelenmişti.