Maraş’ta yaşayan Ahmet Yerlikaya, inşaatlarda çalışırken köy köy gezip çocuklara kitap dağıtmaya başladı. “Çocukların hayali yarım kalmasın” diyen Yerlikaya, şimdiye kadar 60 bini aşkın kitabı köylere ulaştırdı.

Çocukların hayali yarım kalmasın

Dilara ŞİMŞEK

Maraş’ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki Ahmet Yerlikaya’nın 5 sene önce köy köy gezip çocuklara kitap dağıtmasıyla başlattığı gönüllü hareket çığ gibi büyüdü. Maraş’ta doğup büyüyen Yerlikaya, kısıtlı imkânlar nedeniyle eğitim hayatını lisede bitirmek zorunda kaldı. Okulu bıraktıktan sonra fabrikalarda, inşaatta çalışan Yerlikaya’nın öğretmen olma hayali imkânsızlıklar nedeniyle içinde ukde kaldı.

Yerlikaya başka çocukların hayalleri yarım kalmasın diye ilk kitap kolisini 2016 yılında İstanbul’da çalıştığı fabrikada iş arkadaşlarıyla birlikte hazırlayıp köy okullarına gönderdi. Köyde okurken kitaplara ulaşmakta zorluk çektiğini söyleyen Yerlikaya, hiçbir çocuk zorluk yaşamasın diye gönüllü hareketi dernek kurarak büyüttü.


60 BİNDEN FAZLA KİTAP

Kitap ve Çocuk Derneğini kuran Yerlikaya, beş senede ülkenin dört bir yanında köylerde, mezralarda ve yaylalarda yaşayan çocuklara 60 binden fazla kitap ve bilim dergileri ulaştırdı. Yerlikaya, başlattığı gönüllü hareketini şu sözlerle anlattı: “2016 senesinde köyde yaşayan çocuklara kitap götürmeye başladım. Bir süre İstanbul’da fabrikada çalışmaya başladım. O süreçte iş arkadaşlarımla birlikte çocuklara kitaplar gönderiyorduk. Fabrika kapandı ve ben tekrar memleketime döndüm. Çocuklar için bir şeyler yapmak istiyordum. Maraş’ta kitap fuarı vardı oradan kitapları aldım ve başladım çocuklara dağıtmaya.”

cocuklarin-hayali-yarim-kalmasin-874075-1.
Ahmet Yerlikaya


Ülkenin çeşitli yerlerinde yaşayan yüzlerce çocuğun kitaplara erişmekte zorluk yaşadığını kaydeden Yerlikaya, eğitimin önemine dikkat çekti: “Köyde doğdum köyde büyüdüm. Çocukların kitap okuma şansı çok zor, evlerinde kitap olmuyordu. Çoğu evde kitap yok. Çocukların kitaplara ulaşma şansı çok az. Eğitimlerine öncelik verilmeli ve kısıtlı şartlarda yaşayan çocukların kitaplarla buluşması için önlerinde engel olmamalı. Çocukların hayali yarım kalmamalı. Arabamla dağ, tepe dolaşıp tek başıma kitapları ulaştırıyordum. Daha sonra artık dernek çatısı altında yapmak istedim. Çocuklara daha fazla kitap ulaştırmak için dernek kurmaya karar verdik. İyi ki de dernek kurmuşuz diyorum. Çocuklara ulaşmamız daha kolay ve daha rahat oldu.”

MİNİ KİTAPLIK

Yerlikaya, yaylalarda ve çadırlara yaşayan çocuklar için mini kütüphane projesini yasaklardan hemen sonra hayata geçirmek istediğini kaydederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yaylalarda çadırlarda kalan çocuklar kitaplardan eğitimden çok uzak kalıyor. Onların çadırlarında kullanabilecekleri mini kitaplıklar yaptırıyoruz. Çocukları kitap okumaya teşvik etmek için bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Kitaplık çocuğu yönlendirecektir, orada elinin altında kitaplığının olduğunu bilsin. Çadırda çoğu imkân yok. Elektrik yok, telefon çekmiyor. Çocukların ulaşabileceği tek ve en önemli şey kitap. Bu projenin onlar için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.”