İngiltere’de temel hizmet çalışanı olarak tanımlanan ailelere mensup bir milyondan fazla çocuk yoksulluk içinde yaşıyor. İşçi sendikası TUC, asgari saat ücretinin derhal 10 sterline yükseltilmesi gerektiğini savunuyor.

Çocukların hayatı, geleceği çalınıyor

Dış Haberler Servisi

İngiltere'de İşçi Sendikaları Kongresi (TUC) tarafından yayımlanan rapora göre, ülkede çoğu asgari ücretli temel hizmetlerde çalışan ailelerdeki bir milyonu aşkın çocuk yoksulluk şartları altında.

BBC'nin haberine göre, hükümetin "temel hizmet çalışanı" tanımına uygun ailelerin çocuklarının yüzde 25'inden fazlası yoksulluk koşulları yaşarken kuzeydoğuda bu oran yüzde 29'a ulaştı.

EK ÖDEME BİTİYOR

Hükümet politikaları nedeniyle yoksulluk içinde yaşayan çocukların sayısının artabileceğine dikkat çekilen raporda, kamuda çalışan temel hizmet personelinin maaş artışının sınırlandığı ve enflasyon oranından düşük olduğu için gerçek ücretlerde azalma olduğuna dikkat çekildi. Hükümet ayrıca pandemi sürecinde sosyal yardımlarda haftalık 20 sterlinlik ek ödemeyi ekim ayında sonlandırmayı planlıyor. TUC, bu politikaların hane halkı harcamalarında azalmaya yol açacağı ve ekonomik canlanma üzerinde frenleyici etkisi olacağı uyarısında bulundu.

YARDIM YETERLİ DEĞİL

Eğitim, sağlık, sosyal bakım, gıda, ulaşım, güvenlik ve diğer kamu hizmetlerinde çalışanlar, ülkede temel hizmet çalışanı kategorisinde değerlendiriliyor. TUC, bu sorunu, bakıcılık, sevkiyat şoförlüğü, süpermarket işçiliği gibi temel hizmet alanlarında düşük ücretlere ve güvencesiz çalışma saatlerine bağlıyor. Bu ailelerin bütçesinde konut, gıda ve diğer temel ihtiyaçlar ile elektrik ve gaz giderlerinin büyük pay tuttuğu ve ek sosyal yardımların da aileleri yoksulluktan çıkaracak boyutta olmadığı belirtildi.

Raporu değerlendiren TUC Genel Sekreteri Francis O'Grady, "Tüm temel hizmet çalışanları, aileleri için yeterli bir yaşam standardını hak ediyor. Ama çoğunlukla çalışmalarının karşılığını alamıyor, ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar" dedi. Başbakan Boris Johnson'ın "daha adil bir ülke inşası" vaadini hatırlatan O'Grady, "Pandemi sürecinde ülkede yaşamın devamını sağlamak üzere kendilerini tehlikeye atan temel hizmet işçilerinden bu işe başlayabilir" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de geçen yıl hazırladığı raporda İngiltere'de yardıma muhtaç bırakılan çocuk sayısının rekor kırdığını belirtmiş, UNICEF'in tarihinde ilk kez İngiltere'de çocuklara yardım fonu oluşturduğunu kaydetmişti. UNICEF, ülkedeki School Food Matters adlı çocuklara yardım kuruluşuna 25 bin sterlin bağışta bulunmuştu.

TUC: ASGARİ ÜCRETİN ARTIRILMASI ŞART

İşçi Sendikaları Kongresi (TUC) temel hizmet çalışanı ailelerin makul bir yaşam seviyesine ulaşması için hükümetin yerine getirmesi gereken adımları şu şekilde açıkladı:

• Asgari saat ücretinin derhal 10 sterline çıkarılması. (şu anda 23 yaş üzeri için bu oran 8,91)
• Kamuda ücret artışlarının dondurulmasına son verilmesi ve makul bir ücret artışı.
• Taşeron işçilere en azından asgari ücret düzeyinde ücret ödenmesi için kamu sektörüne finansman sağlanması.
• Sosyal yardımlarda ekim ayından itibaren planlanan 20 sterlin kesintinin iptal edilmesi ve çocuk yardımlarının her yıl en azından enflasyon oranında artırılması.