Salgın nedeniyle sosyal çevrelerinden uzak kalan çocukların karantina günlerini eğlenceli ve dolu dolu geçirmesi mümkün. Oyunlar, masallar, festivaller… Hepsi çocuklar için online mecralarda toplandı.

Çocukların karantina rehberi

Eda Köprü Yılmayan

Okulların kapanması hafta sonu kısıtlamaları gibi karantina tedbirleri, çocukların düzenini ve sosyal yaşamını kesintiye uğrattı. Hafta sonu evde karantina günlerinin çocuklarla dolu dolu, eğlenceli geçmesi için önerilerimizi sizler için derledik:


1- Yumurtadan Çıkan Fil Çocuk Oyunu: Türkiye’nin bebek ve çocuklar için ilk ve tek uluslararası festivali olan Atta Festivali bu yıl beşinci yılında. Cuma ve cumartesi günü gerçekleşen festival bugün de devam edecek. Festival kapsamında uluslararası bir çocuk sanat etkinliği olan Small Size Days çevrimiçi ve ücretsiz olarak takip edilebilecek. Festival kapsamında gösterilecek Yumurtadan Çıkan Fil oyunu bir dans tiyatrosu. Münih’te yaşayan dansçı Ceren Oran’ın koreografisiyle 2- 6 yaş arasındaki çocuklar için sahnelenecek Yumurtadan Çıkan Fil oyununda bir dansçı, bir kuklacı, bir flütist ve bir perküsyonist yer alıyor. Fil Peo’nun çocukları karşılayacağı performans Atta Festival’in YouTube kanalından izlenebilir.

2- Klasik dünya masalları ekranınızda: İş Sanat’ın YouTube üzerinden yayımladığı klasik dünya masalları serisinde neler yok ki… Fındıkkıran, Çizmeli Kedi, Tavşan ve Kaplumbağa, Rapunzel, Hansel ve Gretel, 80 Günde Devriâlem, Uyuyan Güzel… Aslı Tandoğan, Anıl Altınöz ve Mert Aydın’ın canlandırdığı masal karakterleriyle büyükler çocukluklarına, küçükler hayal dünyalarına dalacak.

cocuklarin-karantina-rehberi-835874-1.

3- Keyifle okuyorum, özenle yazıyorum: Yazı yazmayı ödev olmaktan çıkarıp oyuna dönüştüren bir atölye var sırada. Çocuk kitapları yazarı Tülin Kozikoğlu ‘Keyifle Okuyorum, Özenle Yazıyorum’ isimli bir atölye yapıyor. Çocukların hikâye yazma tekniklerini eğlenceli bir şekilde öğrenecekleri atölyede Kozikoğlu, kendi yazarlık serüvenini çocuklarla paylaşıp onlara farklı bakış açıları kazandırmaya çalışacak. 8-12 yaş arasındaki çocukların katılabileceği atölye 6 Şubat Cumartesi günü çevrimiçi yapılacak. Detaylar Tülin Kozikoğlu’nun Instagram sayfasında.

4- Kendi Karagöz’ünü yap: Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu’nun en önemli figürlerinden Karagöz ile tanışmaya hazır olun. Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen ‘Karagözüm İki Gözüm’ sergisi kapsamında düzenlenecek atölyede; çocuklar gölge tiyatrosu karakterlerini tanıyacak. Karagöz Sanatçısı Cengiz Özek, Karagöz sahnesinin nasıl hazırlandığı hakkında bilgiler vererek gölge tiyatrosu oynatmanın ipuçlarını verecek. Etkinlik Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalından takip edilebilir.

5- Mehmet Erbil ile Masal Atölyesi: Çevrimiçi gerçekleştirilecek atölye çalışmasında tiyatro sanatçısı Mehmet Erbil, çocuklarla Kaf Dağı’nın ardını, bulutların üstünü, gizemli ormanların derinliklerini ve hayal kurmanın gücünü keşfedecek. Atölye bugün saat 12’de yapılacak. Kayıt için Oyuncak Müzesi’nin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.