Yoksulluk, şiddet ve adaletsizlik çocukları vuruyor. Son 10 ayda 21 çocuk öldürüldü. Son 7 yılda 350 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Çocukların payına ölüm düştü

Haber Merkezi

Hemen her cümlede “en değerli ve kıymetli” dediğimiz çocuklar hastalık, önlemsizlik, şiddet ya da iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde yapılan açıklamalar karanlık tabloyu bir kez daha hatırlattı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, çocuk haklarına ilişkin hazırladığı raporda tüm dünyada 385 milyon çocuğun aşırı yoksulluk sınırı içinde olduğuna dikkat çekti.

1,7 milyon çocuğun mülteci konumunda olduğunu aktaran Tanrıkulu raporunda şu bilgilere yer verdi:

■ Türkiye’de bu yılın ilk 10 ayında gözaltında ya da toplumsal olaylarda en az 28 çocuk, işkence ya da kötü muameleye maruz bırakıldı.
■ Son 7 yılda en az 350 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk 10 ayında ise iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk sayısı en az 53.
■ Yaklaşık 720 bin çocuk geçen yıl ekonomik faaliyette yer aldı.
■ Okul çağındaki 1 milyon mülteci çocuğun yüzde 37’si eğitim alamıyor.
■ Son 10 ayda 21 çocuk öldürüldü.
■ Son 10 ayda 1 çocuk güvenlik güçlerinin kullandığı silahla, 2 çocuk mayın ve buldukları patlayıcı ile en az 2 göçmen çocuk ırkçı saldırı sonucu, 8 göçmen çocuk göç yolunda yaşamını yitirdi. Aynı sürede cinsel istismara maruz bırakılan çocuk sayısı ise en az 226.

SALGINDA ÖZGÜRLÜKLERI DE ELLERINDEN ALINDI

CHP Antep Milletvekili İrfan Kaplan, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni Türkiye’nin de imzaladığını hatırlatarak uygulamada yetersiz kalındığını söyledi.

Pandemi nedeniyle çocukların hem eğitim hakkının hem de özgürlüklerinin ellerinden alındığını aktaran Kaplan, “Geleceğin güvencesi olan çocuklar savaş, yoksulluk ve adaletsizlik odağında sıkışan bir dünya düzeninde en temel haklarından dahi mahrum ediliyor” dedi.

Cezasızlıkla Mücadele Güçbirliği Ağı ise açıklamasında “Her bir çocuğun barış içinde, güvenli, eşit, adil ve özgür bir şekilde yaşaması gerektiğini hatırlamalı ve hatırlatmalıyız” denildi. İnsan Hakları Derneği ise açıklamasında “Çocuk hakları ihlallerinin sorumlusu sözleşmelerdeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen hükümettir” ifadelerine yer verdi.