Çocukların umutları özgürleşecek

DİLARA ŞİMŞEK

Cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların, temel ihtiyaçlarının karşılanması, annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ‘Özgürleşen Umutlar’ adlı proje bu sene 7 cezaevinde çalışmalarını sürdürecek.

Adalet Bakanlığı’nın Temmuz 2017 verilerine göre cezaevlerinde annesiyle birlikte yaşayan 0-6 yaş arası çocuk sayısı 668. TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) proje kapsamında, uzmanlar eşliğinde cezaevlerine giderek annelerin çocuklarıyla doğru iletişim kurmalarını ve çocukların daha sağlıklı bir ortamda gelişmesini amaçlamak için eğitimler düzenlemeye devam ediyor. Ayrıca anneler, kişisel farkındalık, özgüven, kriz yönetimi ve kişisel gelişim konularında da destekleniyor.

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, cezaevi çalışanlarına da uzmanlar eşliğinde atölye ve eğitim programı düzenlendiğini kaydederek şunları aktardı:
“Çocukların eşit koşullar içinde eğitim almalarını ve eşit haklara sahip olmalarını amaç edindik. Anne ile çocukların yaşadıkları sınırlı alanda kaliteli ilişki kurabilmeleri, annelik becerilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanı oyun ve şarkılarla etkin şekilde yönetebilmeleri sağlayacaklarını göstermek istiyoruz.”

OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER BİZİ MOTİVE EDİYOR

TOÇEV Genel Müdür Yardımcısı Aybike Yurtsever Guşa ise cezaevindeki kadınlardan ve çocuklardan olumlu geri dönüşlerin kendilerini motive ettiklerini vurgulayarak “İlgisiz olan veya sürekli sorun çıkaran anneler atölyelerin sonuna doğru ‘çocuğumu sevmeyi, onunla ilgilenmeyi sizin sayenizde öğrendim’ diyorlar ve bunları duyduğumuzda daha çok ilerlemek istiyoruz” dedi.
Vakıf bu sene Sivas, Kayseri, Adana, Mersin, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir’deki cezaevlerinde çalışmalarını sürdürecek.