Günışığı Kitaplığı tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen Eğitimde Edebiyat Semineri, FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğiyle 2 Mart’ta gerçekleştirildi. Seminere 35’i aşkın ilden, 600’e yakın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen katıldı. Etkinlikte “Eğitimde edebiyat” konularının uzmanlar, edebiyatçılar ve eğitimciler tarafından tartışıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan, edebiyat bilimcisi Prof. Dr. Onur Bilge Kula, felsefe ve edebiyatın […]

Çocukluk, şiiri sokaktan toplamaktır

Günışığı Kitaplığı tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen Eğitimde Edebiyat Semineri, FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğiyle 2 Mart’ta gerçekleştirildi. Seminere 35’i aşkın ilden, 600’e yakın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen katıldı. Etkinlikte “Eğitimde edebiyat” konularının uzmanlar, edebiyatçılar ve eğitimciler tarafından tartışıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan, edebiyat bilimcisi Prof. Dr. Onur Bilge Kula, felsefe ve edebiyatın eğitimde işlenişine ilişkin deneyimlerini ve önerilerini eğitimcilerle paylaştı. “Dil Estetiği ve Eğitim Felsefesi” başlıklı konuşmasında, özgür ve doğru bir düşünme biçimini kurmak için dilin önemini vurgulayan Kula, “Sanatçı, üretmeye devam ettiği sürece sanatın aydınlanmacı işlevini kimse önleyemez,” ifadelerini kullandı.

Seminerin kapanış konuşmasını yapan şair Haydar Ergülen, “Okulu Dizelerle Donatmak” başlıklı konuşması için özel olarak kaleme aldığı şiirini seslendirdi. 40 yıla yaklaşan şair duruşu ve engin edebiyat birikimiyle, Yunus Emre’den Nâzım Hikmet’e edebiyat tarihimizdeki önemli şiir duraklarına ve şairlere göndermeler yaptı. “Çocukluk şiiri sokaktan toplamaktır,” ifadesi hafızalara kazınan Ergülen, şiirin, kendi şiirinin farkında olmayan insanları uyarmak için şairlerin kullandığı bir işaret dili olduğunu dile getirdi. Eğitimcilere, “Şiir için çok okumak ve etkilenmek lazım. En çok da gençlerden etkilenmeliyiz, çünkü onlar bugünü temsil ediyor,” sözleriyle seslendi. Seminerin tüm içeriği Mayıs’ta, edebiyat e-dergisi Keçi’nin YAZ 2019 sayısında, keciedebiyat.com adresinde yayınlanacak ve ücretsiz olarak okunabilecek.