94. Oscar Ödülleri’ne ‘Dune’ 6 ödülle damga vurdu. CODA, dijital platform yapımı olarak En İyi Film ödülünü almasıyla bir ilke imza attı. Will Smith’in Chris Rock’a attığı tokat ise skandal olarak Oscar tarihine geçti.

“CODA” Oscar’da üçte üç yaptı

Son hafta içinde çıkış yapan popüler “CODA”, Oscar gecesinin en büyük sürprizini yarattı. Sian Heder’in yönettiği film, aday olduğu üç dalda da ödül kazandı. Oyuncusu Troy Kotsur, Oscar alan ikinci işitme engelli oyuncu oldu.

Görüp göreceğimiz en tatsız Oscar ödül törenlerinden biri, Sian Heder’in yönettiği “CODA”ya büyük başarı getirdi. Film aday olduğu üç dalda da ödül aldı: En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo (Sian Heder) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Troy Kotsur). Bu arada Kotsur aynı filmde oynadığı ve kendisi gibi işitme engelli (ve şu sıralarda William Hurt nedeniyle adını sıkça duyduğumuz) Marlee Matlin’den sonra ödülü alan ikinci işitmeyen oyuncu oldu.


SON ANDA ÖDÜLÜ ELİNDEN KAÇIRDI

Çoğu Oscar adayının başına gelen bir sürecin kurbanı olarak başlarda tek favori gibi gözüktüğü halde giderek şansı azalan “The Power of the Dog” son anda ödülü elinden kaçırdı. Ama yönetmeni Jane Campion (ki, ilk filmlerinden beri kıymetlimizdir), Kathryn Bigelow ve Chloé’den sonra Oscar alan üçüncü kadın yönetmen almayı başardı ve ülkesi Yeni Zelanda’nın başbakanı Jacinda Ardern tarafından içtenlikle kutlandı. Belki performansı gözden kaçar endişesiyle farklı şekillerde önlem alan hanımlar arasında da, sade ve zevkli kılığıyla en dikkat çekenlerinden biriydi. Gene de aklımın biraz olsun “Belfast”ın yönetmeni Kenneth Branagh’da kaldığını itiraf edeyim. Ama o da eli boş dönmedi ve “Belfast” ile en İyi Özgün Senaryo Oscar’ına layık görüldü.

Ödülü almasından hoşnut kaldığımız bir başka sinemacı da geçen yıl işitme engelli bir metal davulcusu performansı ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adayı olup ödülü Anthony Hopkins’e kaptıran 39 yaşındaki Britanyalı aktör ve müzisyen Riz Ahmed’ti. Aktör Aneil Karia’nın yönettiği, kendisinin senaryosunu yazıp oynadığı “The Long Goodbye”ın kabul konuşmasında “Böylesine bölünmüş bir çağda hikâyenin rolünün hepimizi ‘biz’ ve ‘onlar’ diye bir şey olmadığı, sadece ‘biz’ olduğunu hatırlatmak” dedi ve “Barış” diledi.

Steven Spielberg’e bir daha müzikal çekmeye tövbe ettirdiği söylediği rivayet olunan tekrar filmi “West Side Story”, törende sadece Puerto Riko asıllı Amerikalı Ariana DeBose’nin En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ile ödüllendirildi. Törende, çok ödüllü sanatçı, “Yaşadığımız bu tuhaf dünyada bile rüyalar gerçek olabiliyor” dedi. Debosa, eşcinsel bir Afrikalı-Latin kadın oyuncu olarak tecrübesinden söz edip herkese cesaret verdi. 1962’deki “West Side Story”daki aynı rolle ilk Hispanik aktris olarak yine Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alan Rita Moreno Spielberg’in filminde Valentina’yı oynuyor.

ASIL ŞAŞIRTAN ERKEK VE KADIN OYUNCULAR

Favorilerden “Encanto” Animasyon,”Summer of Soul” Belgesel, “Drive My Car” ise En İyi Uluslararası Film ödülünü aldı. ‘Teknik’ tabir edilen ve canlı akışta yer almayan (ki iki durum da erbabınca protesto edilmişti) “Dune” başta En İyi Görüntü (Greig Freiser) olmak üzere o ödüllerin çoğunu ve En Özgün Şarkı’yı aldı. Hans Zimmer’in şahsında, En İyi Özgün Müzik’te de Oscar’a kavuştu. Memnuniyetle karşılıyoruz.

Beni asıl şaşırtan, En İyi Erkek ve Kadın Oyuncu dalları oldu. İlkini Will Smith, ikincisini Jessica Chastain alırken, kendi dallarının en ‘klişe’ yorumlarından birer örnek sundular. Oysa ikisi de, özellikle yeni bir ‘trend’ yaratmasından çekinilen Smith değil de, iyi oyunculuklarına tanık olduğumuz Chastain’den bu yorumları beklemezdik.

Çok şikâyet ettik ama kapanışta Lady Gaga ile birlikte Hollywood efsanelerinden Liza Minelli’yi görmenin çok hoş bir sürpriz olduğunu teslim ediyoruz.

***

Akademide tokat skandalı

“King Richard”deki performansı ile En İyi Erkek Oyuncu ödülü alan aktör, sunucu Chris Rock’ın karısı Jada Pinkett’in kazınmış saçlarına laf atması üzerine sahneye çıkıp ona bir tokat attı. Bir süre sonra da ödülünü almaya sahneye çıktı. Smith daha önce de sahneye çıkmış ve belgesel ödülünü açıklarken, çok kısa kesilmiş saçları için karısına “Jada, seni seviyorum. GI Jane 2, görmek için sabırsızlanıyorum" diyen Rock’a bir tokat atmıştı. Yayında hemen ses kısıldığı için ettiği küfrü sadece Avustralyalı ve Japon izleyiciler duydu. Jada Pinkett Smith son yıllarda saçkıran ya da tıbbi adıyla alopesi areata ile mücadele ediyordu. Rock da onu GI Jane’de saçları kısacık kesilmiş Demi Moore’a benzetmiş. Akademi isim vermeden, şiddeti hoş görmeyeceklerini belirtmekle yetinmişti. Will Smith ise ödül kabul konuşmasının sonunda, “Umarım Akademi beni yine çağırır” dedi.

***

2022 Oscar Ödülleri’ni kazananların tam listesi:

En İyi Film: CODA
En İyi Erkek Oyuncu: Will Smith - King Richard
En İyi Yönetmen: Jane Campion - The Power of the Dog
En İyi Kadın Oyuncu: Jessica Chastain - The Eyes of Tammy Faye
En İyi Uluslararası Film: Drive My Car
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ariana DeBose - West Side Story
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Troy Kotsur – CODA
En İyi Uyarlama Senaryo: CODA
En İyi Animasyon: Encanto
En İyi Görüntü Yönetmeni: Dune - Greig Fraser
En İyi Orijinal Senaryo: Belfast - Kenneth Branagh
En İyi Kısa Film: The Long Goodbye - Aneil Karia ve Riz Ahmed