Çok sayıda ölü, sıfır sorumlu!

HABER MERKEZİ

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılının ardından birçok tren kazası meydana geldi. 2004’ten bugüne tren kazalarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti ya da yaralandı. Kazaların ardından, tren yollarındaki ihmaller ve özelleştirme uygulamaları gündeme geldi. Soruşturmalar başlatılsa da, kazalar unutulunca, ihmaller de unutuldu. Bir üst düzey yetkili dahil istifa etmedi, yargılanıp ceza almadı. Bunun üstüne AKP’li birçok isim ‘skandal’ olarak nitelendirilecek açıklamalara imza attı. Onlardan bazıları şöyle:

Yıldırım: Ben mi kullandım?

41 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukova'daki tren kazası ardından dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım çok eleştirildi. Yıldırım, istifa etmesi gerektiği yolundaki eleştirilere, “Ben çok rahatım. O direksiyonu ben kullanmıyorum ki kardeşim..." diyerek cevap verdi.

KAZA KEM GÖZLERİN NAZARI

O dönemde Pamukova’daki tren kazası faciası nedeniyle CHP Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında bir gensoru verdi. Ancak CHP’nin Yıldırım için verdiği gensoru önergesi, AKP’nin oylarıyla reddedildi. AKP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, muhalefeti tren kazası sonrası ‘daraağacı’ kurmakla suçlarken, kazayı ‘kem gözlerin nazarı’ olarak değerlendirdi.

İSTİFA SORUSUNA HADDİNİZİ BİLİN YANITI

Dönemin Başbakanı olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tren faciasından sonra gazetecileri azarlamıştı. Erdoğan, ‘Sorumluluk, makinistlerle sınırlı mı kalacak, yoksa Ulaştırma Bakanı ve Devlet Demiryolları Genel Müdürü’yle ilgili bir tasarrufunuz olacak mı?’ sorusuna çok sinirlendi. Başbakan, muhabire, ‘Siz hangi kurumdansınız?’ diye sormuş ve “İlk sorduğunuz soru akla gelmeyecek en son sorudur. Öyle aklınıza her gelen şeyde, her kazada kalkıp da pat diye burada tasarruf sahibi olan bakandı, hükümetti, bunları böyle görevden mi aldıracağız. Haddinizi bilerek soruları sorun” yanıtını vermişti.

Gerçekleşen tren kazaları ise şöyle:

>> 22 Temmuz 2004: İstanbul – Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya’nın Pamukova İlçesi yakınlarında Mekece köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi. Kazada 41 kişi yaşamını yitirdi, 74 kişi yaralandı.

>> 11 Ağustos 2004: Ankara'dan İstanbul'a giden Başkent Ekspresi ile İstanbul'dan Adapazarı'na giden Adapazarı Ekspresi, Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Tavşancıl Beldesi'nde çarpıştı. 8 kişi öldü, 88 kişi ise yaralandı

>> 27 Ocak 2008: İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi, Kütahya yakınlarında raydan çıktı. Kazada 9 kişi hayatını kaybetti

>> 27 Ağustos 2009: Bilecik Bozüyük’te Eskişehir-İstanbul seferini yapan trenin hemzemin geçitte iş makinesine çarpması sonucu trende bulunan 5 kişi hayatını kaybetti.

>> 6 Temmuz 2015: Sivas’ın Kangal ilçesi yakınlarında 2 yük treninin çarpışması sonucu yaşanan kazada 1 makinist öldü, 1 makinist ise yaralandı.

>> 6 Mayıs 2017: Ankara-Kırıkkale hattında ilaçlama yapan trenin vagonu devrildi. Vagonun altında kalan işçilerden biri yaşamını yitirdi, 3 işçi yaralandı.

>> 4 Ağustos 2017: Elazığ’da yük treni devrildi, 2 makinist hayatını kaybetti.

>> 8 Temmuz 2018: Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında yolcu treni devrildi. 25 kişi hayatını kaybetti.