Çöken şebeke değil özelleştirme politikası

HABER MERKEZİ

Isparta’nın günlerce elektriksiz kalmasına ilişkin DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından bir açıklama yapıldı. Yaşanan kar yağışları sonrasında kent geneline 3 günü aşkın süre boyunca elektrik verilmeyerek tüm halkın mağduriyet yaşamasına tepki gösterilen açıklamada "Isparta’da çöken elektrik şebekesi değil, iktidarın enerji başta olmak üzere kamusal hizmetleri özelleştirme politikasıdır" vurgusu yapıldı.

Isınmadan hijyene, beslenmeden iletişime kadar tüm insani ihtiyaçların özel sermayenin eline teslim edildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Bölgesel tekel olan elektrik dağıtım şirketi, işletme sorumluluğunu üstlendiği dağıtım şebekesi bölgesinde olabilecek meteorolojik oluşum ve gelişmeleri önceden tahmin etmek, olağan dışı doğa koşullarında uygulanacak acil eylem planlarını hazırlamak ve bu planlarda belirtilen önlemleri uygulamakla yükümlüdür.

Isparta’da yaşanan süreç, dağıtım şirketinin böyle bir hazırlığı olmadığını göstermiştir. Sorumluluk zincirinin ikinci halkası, özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin çalışmalarının bilim ve tekniğe uygun olarak yapılıp-yapılmadığı, gerekli yatırımların yapılıp yapılmadığını tahkik ve takiple yükümlü TEDAŞ’tır. Sorumluluk zincirinin en üst kademesi kamu yönetiminin il düzeyindeki birimleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve siyasi iktidardır. Özelleştirme uygulamalarına derhal son verilmeli, özelleştirilen santraller kamuya geri döndürülmeli, TEİAŞ özelleştirme kararları iptal edilmelidir. Meydana gelen olaylarda sorumluluğu bulunan yetkililer ise gereğini yaparak istifa etmelidir."

FATURALAR ERTELENDİ

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AFAD Kriz Merkezi’nde dün düzenlediği basın toplantısında Isparta’da elektrik faturası tahsilatını 1 ay süreyle ertelediklerini açıklayarak, “İlk etapta yaklaşık 113 bin vatandaşımıza elektrik sağlayamama söz konusuydu. Şu anda sadece 7 köyde çalışma devam ediyor” dedi.