Birçok şirket TMSF’nin değerinin üçte biri fiyatına satışa çıkardığı Aynes’e talip oldu. Aynes’in ortağı Nevzat Serin, Aynes’le ilgilenen beş şirkete ihtarname göndererek, ‘şirketin kelepir fiyata satışa çıkarıldığını, satışın hukuka aykırı olduğunu ve dava açacağını’ belirtti.

Çökme planına ihtar

İsmail Arı

FETÖ soruşturması kapsamında 2016 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Denizli merkezli Aynes Gıda yarın satılacak. Ancak, değerinin en az 2 milyar TL olduğu belirtilen Aynes Gıda’nın satışı için TMSF, 667 milyon TL muhammen bedel (en düşük bedel) belirlendi. Birçok şirket de Aynes Gıda’nın satışıyla ilgilenmeye başladı.

Aynes’i almayı düşünen şirketler arasında, AKP’li, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta marketinden alışveriş yaptığı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlı Tarım Kredi Holding de bulunuyor. Ayrıca, İstanbul Gübre Sanayi A.Ş, Abalıoğlu Lezita Gıda A.Ş, Fransız firması Ak Gıda ve eski AKP Milletvekili Önder Matlı’nın ortağı olduğu Matlı Holding de Aynes’in satışıyla ilgilenen şirket arasında.


İHTARNAME GÖNDERDİ

Aynes Gıda’nın ortağı ve eski yönetim kurulu başkanı Nevzat Serin de Aynes Gıda ile ilgilenen şirketlere bir ihtarname göndererek bu satışın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Serin, Tarım Kredi Holding, İstanbul Gübre Sanayi A.Ş, Abalıoğlu Lezita Gıda A.Ş, Ak Gıda ve Matlı Holding’in de içerisinde yer aldığı beş şirkete 8 Ekim Cuma günü ihtarname gönderdi.

SATIŞ HUKUKA AYKIRI

Serin, şirketlere gönderdiği ihtarnamede, “Aynes Gıda’nın TMSF tarafından satılması durumunda bu satışın iptali için dava açacağım. Zira bu satış hakkında mahkeme karar vermese bile sadece bu satışın bedeli şirketin değerinin çok altında olması ve tabiri caizse kelepir fiyata satılmış olmasının bu satışı hukuka aykırı hale getireceği açıktır” ifadelerini kullandı.

DEĞERİ EN AZ 2 MİLYAR TL

BirGün’ün ulaştığı belgelere göre, İsviçre ve Avrupa'nın en büyük firmalarından olan Emmi şirketi, 2014 ve 2015 yılında Aynes Gıda Şirketi’nin yüzde 80 hissesini satın alarak, şirkete ortak olmak için girişimlerde bulundu. O dönem Aynes Gıda’nın ortakları ile pazarlık görüşmeleri yapan Emmi şirketi, 5 Aralık 2015 yılında Aynes Gıda’ya tam 650 milyon TL değer biçti. Ancak şirketin ortakları bu teklifi kabul etmedi ve hisse satışı, yani ortaklık gerçekleştirilmedi.
Bu tekliften yola çıkılarak yapılan döviz kuru hesabı da şirketin gerçek değerini gözler önüne seriyor. Emmi’nin Aynes Gıda’ya değer biçtiği 650 milyon TL, o tarihteki kuru 3.19 TL seviyesinde olduğu için yaklaşık 206 milyon Euro’ya denk geliyordu. Şimdi ise Euro kuru 10.30 TL seviyelerinde olduğu için bu para 2 milyar 130 milyon TL’ye denk geliyor.

NE OLMUŞTU?

FETÖ operasyonuyla 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve şu an da tutuksuz yargılanan TMSF yönetimindeki Aynes Gıda’nın en büyük ortaklarından Nevzat Serin şirketinin satış kararını 3 Eylül tarihinde yargıya taşımıştı. Serin, İstanbul İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, “TMSF tarafından alınan satış kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını” talep etti. Dava dilekçesinde yürütmeyi durdurma talebinin gerekçelerini de sıralayan Serin, şirketin bugünkü değerinin en az 2.5 milyar TL olduğunu ifade etmişti.

Serin dilekçesinde, "Muhammen satış bedelinin (en düşük bedel) şirketin gerçek değerine kıyasla çok düşük tutulduğunu ve şirketin kamu yararı maksadıyla değil bir takım kimseleri yararlandırma maksadıyla satışa çıkarıldığını" belirterek şirketin ortakları ve yönetim kurulu üyelerinin tümünün tutuksuz olarak yargılandığını ve şirket kayyum atanmasına karar verilen dava kapsamında bir kişinin dahi tutuklu olmadığını kaydetmişti.

***

Akıllara Sürat Kargo vurgunu geldi

Geçen temmuz ayında da TMSF'nin Sürat Kargo’yu değerinin çok altında bir bedelle Bilal Erdoğan’ın arkadaşı Halil İbrahim Bacacı’nın sahibi olduğu Port Kargo Şirketi’ne sattığı ortaya çıkmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Sürat Kargo’un satışına ilişkin “TMSF bünyesindeki en aktif şirketlerden birisi olan Sürat Kargo 28 Temmuz tarihinde gerçekleşen bir ihale ile yangından mal kaçırılırcasına satıldı. Sürat Kargo olması gereken piyasa değeri olan 1.7 milyar TL’nin çok altında bir değer olan 335 milyon 500 bin TL’ye satılmakta ve kamu 1.3 milyar TL zarara uğratılmaktadır. Ayrıca satış kararı da usulsüzdür” demişti.