AKP’nin akıl almaz yönetim örneklerine yenisi eklendi. TİGEM aracılığıyla Sudan’da kurulan şirket, ev sahibi ülke yüzünden çalışmalarına başlayamadı. Buna rağmen yönetim kurulu üyelerine maaş ve ikramiye ödendi.

Çölde tarıma maaş yağmuru

Hüseyin ŞİMŞEK

Türk Sudan Uluslararası Tarım Ve Hayvancılık A.Ş. 2020 Yılı Sayıştay Denetim Raporu, henüz çalışmalarına başlayamayan şirkette, yönetim kurulu üyelerine yüz binlerce TL’lik maaş ve ikramiye ödendiğini ortaya koydu.

2012 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından Sudan ve Türkiye’nin uygun göreceği yerlerde yatırım yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, Türkiye ile Sudan arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma, 28 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da imzalandı.

Anlaşma ile Türk tarafının TİGEM öncülüğünde Sudan’da 12 bin 500 hektar alanda pilot bir çiftlik kurması, tahsis edilen diğer arazilerin ise Türk girişimcilerine açılması öngörüldü. TİGEM tarafından kurulması öngörülen şirketin sermaye dağılımı yüzde 20 Sudan, yüzde 80 Türkiye olarak belirlendi ve sözleşme süresinin 35 yıl olması kararlaştırıldı. 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla şirket resmen kuruldu. Sayıştay 2020 Yılı Denetim Raporu’na göre, 66 milyon 500 bin TL sermayeli şirket için Sudan Hükümeti “Abugota-1” bölgesinde kurulması öngörülen pilot çiftlik yerinin sosyal sorunlardan dolayı “Doba” Bölgesine kaydırılması için 18 Aralık 2018’de protokol imzaladı. Buna rağmen Sudan yönetimi, hiçbir zaman yer bildiriminde bulunmadı ve işletme bir türlü faaliyetlerine başlayamadı. Tek bir gün bile çalışmayan şirket için yönetim kurulu üyelerine 2020’de 366 bin TL maaş ödendi. Bununla da yetinilmedi ve 51 bin TL ikramiye dağıtıldı. 2020’de ayrıca 50 bin TL danışmanlık hizmetleri için harcandı. Kurumun kasasından ayrıca 11 bin TL ticaret odası aidatı, 2 bin TL noter gideri, 2 bin TL damga vergisi, 16 bin TL amortisman gideri çıktı.

Türk Sudan Uluslararası Tarım Ve Hayvancılık A.Ş’de Yönetim Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluştu:

Başkan: Tarım Bakanlığı Bakan Danışmanı Ecmal Ercan

Üyeler:

•Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Dairesi Başkanı Oruç Baba İnan
•Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratı Muhammet Faruk Aykut
•Sudan Temsilcisi Babiker Osman Mohammed Ali
•TİGEM Strateji Daire Başkanı Kamer Erturan İbrişim
•Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Danışmanı Hüseyin Fidan