Çölyakın tek tedavisi  ömür boyu diyet

DİLARA ŞİMŞEK

İki önemli sindirim hastalığı olan ‘behçet’ ve ‘çölyak’ hastalıkları Dünya Gastroenteroloji Kongresi’nde uzmanlar tarafından ele alındı. Her iki hastalığın toplumda farkındalığının ve bilinirliğinin arttırılması ortak amaç oldu.

Bu yıl ülkede yapılan tek dünya kongresi olma özelliği taşıyan Dünya Gastroenteroloji Kongresi İstanbul’da gerçekleşti.

Türk Gastroenteroloji Derneği ve Dünya Gastroenteroloji Organizasyonu ile ortaklaşa düzenlenen kongre dünya genelinden 2 bini aşkın katılımcıyı buluşturdu.

Kronik damar iltihabı olan ve yakalanan kişide ömür boyu sürecek ‘behçet hastalığı’ ve ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi olarak ortaya çıkan ‘çölyak hastalığı’ kongrede uzmanlar tarafından ele alındı.

Behçet hastalığı hakkında bilgi veren Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Hasta olan kişilerde oral veya genital ülserler, cilt problemleri ve göz hastalıkları gelişebilir. Göz tutulumu tedavi edilmediğinde körlüğe kadar ilerleyebilir” dedi.

Bor, hastalığın genç erkeklerde daha ağır seyrettiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yaş artışı ile hastalığın aktivitesinin azaldığı görülmekte. Her ağız yarası çıkan kişinin Behçet sendromu olmadığı vurgulanmalı. Tanı ancak klinik bulgular, laboratuvar bulguları ve görüntüleme yöntemleri ile konuluyor. Günümüzde birçok Behçet hastası etkin ilaç tedavileri sayesinde sorunsuz biçimde yaşıyor. Hastalığın toplumumuzda farkındalık düzeyini yükseltmek tüm hekimlerimizin görevi olmalı.”

Öte yandan çölyak hastalığıyla ilgili konuşan Bor, Türkiye’de 100 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü kaydetti. Bor, hastalığın giderek yaygınlaşmasını şu sözlerle anlattı: “Özellikle batı tipi beslenmenin yaygınlaşması, genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin kullanılması, bağırsak mikroflorasının değişmesi, hazır ve paketli gıdaların daha sık tüketilmesi hastalık sıklığındaki artışı etkiliyor.”

Türkiye’de tanısı konulmuş kayıtlı hasta sayısının 60 binin üzerinde olduğunu dile getiren Bor, tanı konulmamış hastaların sayısının oldukça yüksek olduğunu söyledi. Tanının 10 dakikada sonuç veren testlerle kolayla konulacağını belirten Bor, çölyak hastalığının günümüzde bilinen tek tedavisinin ömür boyu glutensiz diyet olduğunun altını çizdi.