COP26’nın mavi gezegene bir vaadi yok

HABER MERKEZİ

COP26 ‘da ülkelerin 1.5 derecenin üzerindeki sıcaklık artışlarını önlemek için emisyonları nasıl azaltacağını belirleyen anlaşmanın yedi sayfalık ilk taslağı yayımlandı.

Daha zengin ülkeleri, daha fakir ülkelere yönelik verilen desteği artırmaya teşvik eden anlaşma taslağı ile COP26 görüşmelerinin sonucuna dair müzakereci ülkelerin beklentileri ortaya koyuluyor.


Yedi sayfalık anlaşmanın taslak metninde uyum ve finansmana vurgu yapılıyor. Ancak yoksul ülkeler zengin ülkeleri bu konularda yeterince katkıda bulunmamakla suçluyor.

Taslakta, kömür yakımının azalatılması, tüm fosil yakıtlara da alternatif bulunması önerisi yer alıyor. Taslak metin, konferansa katılan bütün ülkeler tarafından müzakere edilecek. Metinde, bütün tarafların gelecek yılın sonuna kadar karbonların kesilmesi için yeni ve gelişmiş planlar hazırlamaları gerektiği belirtiliyor. Greenpeace’ten Jennifer Morgan, “Taslak metin iklim krizini çözme planı değil. Bu, en iyi ihtimalin gerçekleşmesini umduğumuz bir anlaşma” dedi.

OTOMOBİL GEÇİŞİ

Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülke, kent ve şirket, en geç 2040 yılına kadar tamamen karbondioksitsiz otomobillere geçiş konusunda uzlaştı. Yapılan açıklamada, “Karbondioksit salınımının genel olarak 2040 yılına kadar sıfırlanması, öncü pazarlarda ise bu hedefe 2035 yılına kadar ulaşılması için çalışılacağı” kaydedildi.

Almanya’nın mutabakatı imzalamaması ise dikkat çekti.

***

Hedefe yaklaşmaya bile uzak

Yeni yapılan bir analizde, COP26 İklim Zirvesi’nde verilen taahütlere karşın, dünyanın küresel sıcaklık artışını kısıtlama hedefine yaklaşamadığı kaydedildi. İklim Faaliyet Takibi (CAT) adlı kuruluşun analizinde, dünyanın küresel sıcaklıklarda hedeflenen 1,5 derecelik artışın çok ötesinde, 2,4 derecelik artışa doğru gitti hesaplandı. COP26’da büyük bir “güvenilirlik, faaliyet ve taahhüt açığı “ bulunuyor. Glasgow’daki zirve, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmakta hayati önemde görülüyor. Ancak bu tahmin, ormansızlaşmanın durdurulması da dahil büyük duyuruların yapıldığı zirvede geçen hafta ortaya çıkan iyimserlikle çelişiyor.