DİLARA ŞİMŞEK Çöpçüler, ileri dönüşümü benimsemiş üç arkadaşın başlattığı bir hareket. Amaçlarının ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Çöpçüler, İstanbul Kadıköy’de yaşamalarına rağmen dönüştürebilecekleri objeleri, eşyaları bulabilmek için sınır tanımadan dolaşıyor ve buldukları şeyleri yeni kullanılabilir tasarımlara dönüştürüyorlar. Trampetten avize, gitardan kitaplık, ekmek dolabından minibar yapıyorla. Çöpçüler, çöpe atılan eşyaları dönüştürerek kullanılabilir hale getiriyorlar […]

Çöpe yeniden hayat verdiler

DİLARA ŞİMŞEK

Çöpçüler, ileri dönüşümü benimsemiş üç arkadaşın başlattığı bir hareket. Amaçlarının ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Çöpçüler, İstanbul Kadıköy’de yaşamalarına rağmen dönüştürebilecekleri objeleri, eşyaları bulabilmek için sınır tanımadan dolaşıyor ve buldukları şeyleri yeni kullanılabilir tasarımlara dönüştürüyorlar.

Trampetten avize, gitardan kitaplık, ekmek dolabından minibar yapıyorla. Çöpçüler, çöpe atılan eşyaları dönüştürerek kullanılabilir hale getiriyorlar ve bunu Youtube üzerinden paylaşıyorlar.
Berk Barutçu’nun asıl mesleği video ve grafik. Ozan Bekdikli ve Burak Ersöz ise grafik tasarımcı. Tasarımcı yönlerini geri dönüşüme aktarıyorlar. Kullanılmayacak bir şeyi atmanın saçma olduğunu kaydeden Berk, “İnsanların, ‘bu işe yaramaz’ diyerek çöpe attıkları telefon kutularından bile biz çok farklı bir şey yapabiliriz” diyor.

Sokaktan eşya topluyorlar

Çoğu şeyi çöpten buluyorlar ya da satın alıyorlar. Bazen de dışarıda dolaşıp atılmış kapıları, eşyaları işlerine yarayanlarını taşıyorlar. Üstelik yaptıklarını satmıyorlar, arkadaşlarına ve takipçilerine hediye ediyorlar.

Ozan ileri dönüşümü şöyle tanımlıyor:

“Geri dönüşümde bütün olay metal, cam, plastik ve benzeri şeyleri hammaddeye dönüştürüp onları yeniden kullanılabilir hâle getirmek. Bir bardakla işimiz bittiğinde kapağını çıkarıp kalemlik olarak kullanayım dediğinizde ileri dönüşüm yapmış oluyorsunuz.”

Hedefimiz dayanışmayı sağlamak

Hedeflerinin farklı alanlarda becerileri olan insanların karşılaşmasını sağlamak olduğunu belirten Burak, “Şu an sabit bir atölyemiz bulunmuyor. Bir atölyeye taşınacağımız zaman bu atölyenin sadece bizim kullandığımız ve video çektiğimiz bir yer değil halka açık bir alan olmasını istiyoruz. Bir topluluk, farklı alanlarda becerileri olan insanların karşılaşmasını sağlamak, bir dayanışma ağı oluşturmak gibi bir hedefimiz var” diye konuştu. Çöpçüler’i Youtube, Instagram ve Facebook’tan takip edebilirsiniz.