Ümraniye Belediyesi’nin zabıta ekipleri, atık kâğıt toplayıcılarının depolarını bastı. Çevik kuvvetin de katıldığı operasyonda kâğıt toplayıcılarına gaz bombalarıyla müdahale edildi, 15 civarında işçi gözaltına alındı.

Çöpten çıkarılan ekmeğe gasp

Rıfat Kırcı

İstanbul Valiliği’nin 23 Ağustos’ta kâğıt toplayıcılığın yasaklanmasına yönelik aldığı karar sonrası, atık depolarına baskınlar devam ediyor. Ümraniye’de Kadosan Oto Sanayi Sitesi önünde bulunan atık kâğıt işçilerinin depolarına yönelik dün zabıta ekipleri ve çevik kuvvet ekipleriyle baskın yapıldı. Depoların kapatılmamasını isteyen kâğıt toplayıcıları zabıtaya direndi. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri işçilere müdahale etti.

Kâğıt toplayıcılarından Mahmut Aytar olayı şöyle anlattı: “Sabah 9 gibi polisler geldi. Depolarımızı kapatmak istediler. Biz de buna izin vermek istemedik. Sonra gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale ettiler. 10-15 kadar arkadaşımız gözaltına alındı. Şimdi onlara ulaşamıyoruz. Avukat yok, bizimle ilgilenen yok. Ne olacağını bilmiyoruz.”

Aytar kendilerine yapılan müdahaleden sonra depolardan birinde yangın çıktığını ve söndürüldüğünü de söyledi.


Ümraniye Belediyesi’nin rantı mı söz konusu?

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Kurucu Üyesi ve CHP Emek Büroları MYK Üyesi Dinçer Mendillioğlu ise şöyle konuştu: “İstanbul’da birçok belediye varken Ümraniye Belediyesi’nin ısrarla bu operasyonlara devam etmesini anlayamıyoruz. Valilik, bu sorunu Ümraniye Belediyesi üzerinden fark ediyor. Burada belediyenin atık toplama tesisine yönelik bir çalışma mı söz konusu? Arkadaşlarımızın topladığı atıklara her defasında el konuyor. 1 ton atık bin-bin 500 lira yapar ve her operasyonda yüz binlerce liralık atık kamyonlarla götürülüyor. Bu atıkların ne yapıldığına yönelik kayıt yok. Üstelik bu atıklar İstanbul’un birçok bölgesinden toplanıp getiriliyor. Sadece Ümraniye değil Kadıköy, Üsküdar…”

Mendillioğlu, atık toplayıcılarına yönelik yaratılan algıya da değinerek “Çevre ve sağlık sorunundan bahsediliyor. Bu arkadaşlarımız dışarıda sokaklarda olan atıkları, plastikleri topluyorlar. Doğrudan çöpe gidecek dönüşebilir atıkları topluyorlar. Çevre için de sağlık için de önemli bir görevi üstleniyorlar” dedi.
Gözaltına alınan kağıt toplayıcılarına dernek olarak destek verdiklerini de belirten Mednillioğlu “Avukat arkadaşlarımız gözaltına alınan arkadaşlarla ilgilenecek. Biz yanlarındayız. Bu sorunun çözümü için de uğraşacağız” diye konuştu.

Çevre ve sağlık sorunu olduğu iddia edilmişti

İstanbul Valiliği 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada atık toplama işleminin çevre ve halk sağlığı sorunlarına neden olduğunu iddia ederek bu işi yasakladığını duyurmuştu. Açıklamada “Şehrimizde izinsiz-ruhsatsız atık toplama ve ayırma faaliyetleri; başta çevre ve halk sağlığı sorunları olmak üzere, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açmakta, ayrıca kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet vermektedir. Bütün bu olumsuzlukları gidermek amacıyla denetimlerimiz devam ediyor, devam edecektir. Bu ilçelerimizde bir daha çekçekçi diye tabir edilen atık toplayıcıları olmaması için belediyelerimiz, muhtarlıklarımız ve hemşehrilerimizin gereken duyarlılığı göstereceklerine inancımız tamdır” denmişti. Kararın ardından başlayan operasyonlarda yüzlerce kâğıt toplayıcısının arabasına el konurken, onlarca atık deposu da kapatıldı.