Tekirdağ Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasına ilişkin 6’ncı duruşma bugün görülüyor. Davanın avukatlarından Gökmen Yeşil, delillerin yetkililer tarafından karartılmak istendiğini söyledi.

Çorlu tren faciasında 6'ıncı duruşma bugün: Delilleri karartıyorlar

Dilan Esen

Tekirdağ Çorlu’da meydana gelen tren faciasının 6’ncı duruşması bugün görülecek. 8 Temmuz 2018’de meydana gelen 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği 238 yurttaşın da yaralandığı faciaya ilişkin davada TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk 10.00’da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

Dava avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Gökmen Yeşil, süreci BirGün’e değerlendirdi. Delillerin üst düzey yetkililer tarafından karartıldığını söyleyen Yeşil, gidilecek çok yol olduğunun altını çizdi.


YETKİLİLER YARGILANMASIN DİRENCİ

Üst düzey TCDD yetkililerinin yargılanması taleplerinin hâlâ devam ettiğini hatırlatan Yeşil, geçen haftalarda mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna dikkat çekti. Hazırlanan onca rapor içinden ilk kez birinde TCDD üst yöneticilerinin ‘kusurlu’ dendiğine vurgu yapan Yeşil, şunları dile getirdi:

“Bunca delil karartma, üst yetkililerin yargılanmaması gibi uygulamalara yaptığımız şikâyetlerin ardından elimize böyle bir rapor geçti. İlk kez ‘üst yöneticiler kusurludur’ dendi. Tabii bu raporda da eksiklikler var. Raporda yolun yapısı ayrıntılı değerlendirilmemiş, bilirkişi şahıs olarak kimlerin sorumlu olduğunu belirtememiş. Bu tür toplu katliamlarda kamu görevlilerinin yargılanmaması yönünde özel ve korkunç bir dirençle karşı karşıyayız. Genel olarak iktidar ya da idare üst yetkili kamu görevlisinin yargı önüne çıkmaması için özel bir çaba sarf ediyor.’’

ASIL SORUMLULAR YARGILANMIYOR

“Dosyada yargılanması gereken müdürlerin yargılanması bir yana deliller karartıldı’’ diyen Yeşil, sözlerine şunları ekledi: “Gözlem yapılacak alan kalmamıştı. Deliller karartıldığı, üst düzey yetkililer yargılanmadığı için çok geri konumdayız. Çorlu davası ekseninde gazetecilere, avukatlara, ailelere davalar açılıyor. Küçük şeylere müdahale eden yol bakım memuru yargılanıyor ama asıl sorumlular yargılanmıyor. Yeni şüpheliler tespit edilebilir davalar açılabilir. Henüz yolun başındayız.’’

***


Davaya çağrı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu ise Çorlu Tren Katliamı davasının 6’ncı duruşmasının ardından gerçekleştirilecek basın açıklamasına ve duruşmaya çağrı yaptı. BTS, açıklamasında şöyle dendi: ‘’Davanın geldiği aşama ve yaşanan kazanın sorumluluğunun TCDD yöneticilerde olduğuna yer verilen bilirkişi heyeti raporu hakkında görüşlerimizi paylaşacağız.’’

***

‘TCDD kusurlu’

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan yeni bilirkişi raporunda dikkat çeken ifadelerin bir kısmı şu şekilde:

♦ Kaza günü meydana gelen yağış öngörülebilir niteliktedir.

♦ Havzanın yapısı ve arazide tarım yapılması akarsu yatağının yönünü ve yolunu zamanla değiştirmektedir ve demiyorlu şevleri korunaklı değildir. Bu durum menfezlerin dolmasına ve kapasitelerinin yetersiz kalmasına neden olmaktadır.

♦ Kaza, menfezin üstündeki ray ve traverslerin altındaki balast ve dolgu tabakalarının boşalması ile meydana gelmiştir. Bu menfez, kazadan önceki şiddetli yağış sonrasında, komşu drenaj yapılarının işlevini yerine getirmemesi nedeniyle üç havzadan gelen akış ile karşı karşıya kalmıştır.

♦ TCDD ve özellikle AR-GE Dairesi Başkanlığı, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlüklerinin küresel ilklim değişikliğinin farkında olmaları gerekmesine karşın, yaptıkları risk analizlerinde kaza oluşana kadar olan değişimleri dikkate almadıkları ve risk analizlerinin temel nedeni olan proaktif tedbirleri önermedikleri görülmektedir.