Çorlu Tren Katliamı aileleri ve avukatları basın açıklaması düzenledi. Av. Şahinkaya “Olay günü ‘bilirkişi’ sıfatıyla TCDD ile iş yapmış kişiler getirildi” diyerek ihmale dikkat çekti. Oğlunu kaybeden Öz ise “Aileler paramparça oldu” dedi

"Çorlu Tren Katliamında 3 yıl ihlallerle geçti"

MERAL DANYILDIZ

Çorlu Tren Katliamı Aileleri ve avukatları, katliama ilişkin dosyanın geldiği aşamayı ve hukuksuzlukları anlatmak için İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu Tren Katliamı’ndaki dava sürecinin üçüncü yılında avukatlar ve mağdur aileler basın açıklaması düzenledi. Açıklamada dava sürecinin başından bu yana yaşanan hukuksuzluklar anlatıldı, mağdur aileler yaşadıklarından bahsetti.

AİLELER PARAMPARÇA OLDU

Katliamda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, “Gerçek sorumluları yargının karşısında göremiyoruz” diyerek isyan etti. “Bu katliamlar cezasız kaldığı için, birileri yargının karşısına elini kolunu sallayarak çıktığı için herkes birilerini öldürmeyi meşru olarak görüyor” diyen Öz, şöyle konuştu: “Hâl böyle olunca biz Çorlu Tren Katliamı aileleri olarak adalet talebimizi her yerde haykırıyoruz. O yüzden sesimiz olmanız bizler için çok kıymetli. Bin 160’ıncı gün geçti, üç yıl oldu. Üç yılın üzerinden ne geçtiğine bakacak olursak, sadece bizim acılarımız geçmedi. İmzaları atan, karar verenler en tepede oturanlardır. Fakat başından beri hiçbir şey olmamışçasına hayatlarına devam ediyorlar. Aileler yıkıldı. Aileler paramparça oldu. Anne babalar evlatsız kaldı.”

GECELERİ UYUYAMIYORUZ

Katliamda anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal da “Ben duygularımdan, neler yaşadığımızdan bahsetmek istiyorum” dedi ve ekledi: “Toprağa göz yaşlarımızı döküp geri geliyoruz. Geceleri rahat yatamıyoruz. Söylediğimiz her kelime kayıt altında, her yaptığımız eleştiri bize mahkeme kapılarını açıyor.”

ENGELLEMEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Gelinen hukuki süreci anlatan Av. Onur Şahinkaya ise ciddi bir engellemeyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Fiili engellemenin önüne geçilebilmesi için kamusal duyarlılığın ve basın ilgisinin büyük önem taşıdığını belirten Av. Şahinkaya, “Burada bütün toplumu ilgilendiren bir meseleyle karşı karşıyayız. Evet canlar gitti, sorumlular hesap vermeli ama bu kamu hizmeti de düzeltilmeli. Bütün toplumun can güvenliği söz konusu.”

corlu-tren-katliaminda-3-yil-ihlallerle-gecti-920063-1.

TCDD İLE İLİŞKİLİ KİŞİLER “BİLİRKİŞİ” YAPILDI

Olay günü yaşanan ihlalleri de anlatan Şahinkaya, “2018’in 8 Temmuz’unda bu katliam gerçekleşti. 25 canın hayatına mal oldu. Olay günü TCDD ve Savcılık acil olarak 2 iş yaptı. Helikopterle olay yerine ‘bilirkişi’ sıfatıyla insan indirdiler. Bunların birçoğu TCDD ile ilişkisi olan insanlardı. Sözde bir inceleme yapıldı. Beklendiği gibi sözde bilirkişilerin düzenlediği raporlarda olay tabiata yıkıldı. En alt düzeyden 4 kişi yargıya hedef gösterildi. TCDD acilen işçi temini istedi. Bir an önce yolu düzeltip olayın görüntüsünü ortadan kaldırıp trafiğe açmak için hazırlığa başladı” ifadelerini kullandı.

Basın metninde de sorumlular listesi şöyle açıklandı:

►Genel Müdür İsa Apaydın
►Genel müdür yardımcıları; İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu, Mustafa Çavuşoğlu
►AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın
►Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül
►TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım
►TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer
►TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman
►DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir
►TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney
►TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt
►TCDD Taşımacılık A.Ş. G.M Yardımcısı Erol Arıkan
►TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan
►TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan
►TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli
►TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz
►TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu
►TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müd. Yrd. Levent Kaytan
►TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müd. Yrd. Nizamettin Aras
►Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özekmek
►Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ali Başpınar
►Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan: Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın