COŞKU ALANLARA SIĞMADI
Yıllardır verilen mücadeleyle direne direne kazanılan işçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs, başta Taksim Meydanı olmak üzere Türkiye’nin her yerinde coşkuyla kutlandı
Yıllardır verilen mücadeleyle direne direne kazanılan işçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs, başta Taksim Meydanı olmak üzere Türkiye’nin her yerinde coşkuyla kutlandı
SÖMÜRÜSÜZ VE BASKISIZ BİR DÜNYA İÇİN
Yüz binler, Türkiye’nin bütün alanlarında, barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için sloganlar attılar, türküler söylediler. Yüz binler meydanlarda, esnek, kuralsız çalışma ve taşeronlaşmanın yaygınlaştırılmasına karşı tek yürek oldular.
BÜTÜN ALAN HAYKIRDI: ONLAR ARAMIZDA
aksim Meydanı’nda ise 34 yıl öncenin 1 Mayıs pankartı büyük ses getirdi. Kürsü 1977 yılındaki aynı yerine kurulurken, AKM’ye de ünlü 1 Mayıs pankartı asıldı. Miting programı başlamadan önce Türkiye’de 1 Mayıs mücadelesinde katledilenler adları tek tek söylenerek anıldı. Bütün alandan “aramızda” sesleri yükseldi.
1 Mayıs, güneşli bir pazar günü İşçi Bayramı’na yakışır bir şekide yüzbinleri bulan kalabalıklar tarafından kutlandı. İstanbul’da 1 Mayıs 1977’de AKM binasına asılan ‘zincirlerini kıran işçi’ pankartının süslediği Taksim Meydanı’nda kutlandı. Kutlamalar, sabah saatlerinde 1977 yılında ölenler için Kazancı Yokuşu’na çelenk bırakılması ve saygı duruşuyla başladı.
DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER 1 MAYIS ALANINDA
Kazancı Yokuşu’ndaki anma töreninden sonra Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle ‘1 Mayıs’ yazılı çelengi anıta bıraktı.
Ardından sabah saatlerinde Şişli, Dolmabahçe, İnönü Stadı çevresi ve Şişhane’de toplanan ve yürüyüşe geçen emek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerin kortejleri 4 koldan meydana girmeye başladı.
Kortejlerin önce sendikalar, sonra demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler şeklinde sıralan kortejleri alana girerken Taksim Meydanı’nda 1977’deki aynı yere kurulan kürsüden, sözlerini Can Yücel’in yazdığı İşçi Marşı seslendirildi, konuşmalar yapıldı, tutuklu gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık selamlandı. İlerleyen saatlerde alanın yükünü almasıyla meydandaki kalabalığın sayısı yüzbinleri bulurken Kürtçe seslendirilen halaylar katılımcıları coşturdu.
Meydanda, Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi polis tarafından 3 sıra bariyerle çevrilmesi, alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürülmesi dikkat çekti. Ancak polisin tüm bu engellemelerine karşı bazı yurttaşlar döviz ve flamalarla anıta tırmanarak son 2 yıldır 1 Mayıs’ta alışılan anıt görüntüsünü tekrar yaşattı.
Bu arada çeşitli illerde mücadelelerini sürdüren direnişçi işçiler de Taksim’e gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.
Sıhhiye 1 Mayıs’ta coştu
Serhat BoztaŞ, Çağın Anıl EROL Ankara
DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRK-İŞ’in çağrısıyla Ankara Gar önünde bir araya gelen on binlerce işçi ve emekçi “Yaşasın 1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma” ana pankartı arkasında Sıhhiye’ye yürüdü. “Yaşasın 1 Mayıs, Biji yek Gulan”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla yürüyen işçi ve emekçiler “Güvenceli iş, insanca yaşam”, “Taşeron karanlıktır”, “İnsanca yaşam şifresiz gelecek” dövizlerini taşıdı.
Belde A.Ş., İmar A.Ş., UPS İşçileri, Devlet Tiyatro Sanatçıları Derneği, üniversite ve lise-dershane öğrencileri, ASMMO, ÇHD’nin yanı sıra, Derelerin Kardeşliği Platformu, PSAKD, Beşiktaş Çarşı Gurubu ve Gençler Birliği’nin pankart ve dövizleriyle renk cümbüşü oluşturdu.
Sıhhiye Meydanı’nda ‘Devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına’ bir dakikalık saygı duruşunun ardından platformdan seslendirilen 1 Mayıs Marşı’nın ardından tertip komitesi adına ortak açıklamayı DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko gerçekleştirdi. Beko, bu ülkenin işçilerinin, emekçilerinin, öğrencilerinin, emeklilerinin, işsizlerinin, yoksullarının ve kadınlarının sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklar için ülkenin tüm alanlarında omuz omuza verdiğini söyledi. 2011 1 Mayıs’ının güvencesiz, esnek, kuralsız çalışma ve taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı bir yıl olarak tarif eden Beko, örgütlenen işçi ve emekçilerin işlerinden atıldığını, iş cinayetlerinin durmak bilmediğini ekledi. Beko, “Biz özgürlükçü, eşitlikçi, sivil demokratik bir anayasa ve yasalar için, inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.
Ortak açıklamada, işsizliğin önlenmesi, güvenceli istihdam, asgari ücretten, taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin önlenmesine, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesine, doğal yaşamın korunması ve çevre katliamlarına son verilmesine; 1 Mayıs 1977’de yaşananların aydınlatılmasına bir dizi talebin sıralanmasıyla son buldu. Daha sonra enternasyonal marşıyla coşkulu halaylarla mitin sona erdi.
İzmir Gündoğdu’da bayram havası
Gülsen CANDEMİR
1 MayIs’ta İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yüz binin üzerinde kişi vardı. İzmir’deki emek güçleri, İstanbul Taksim Meydanı’na da selam gönderdi
1 Mayıs İzmir’de de Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. KESK ve partiler Konak Meydanı’ndan alana girerken DİSK Basmane Meydanı’ndan, Türk-İş ise Alsancak Limanı’ndan alana girdi. Kamu-Sen’in ise İzmir’deki mitinge katılmadı.
Yüz binin üzerinde emekçinin katıldığı 1 Mayıs mitingine başta düzenleyen sendika ve örgütlerden KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB ve TTB’nin yanı sıra, ÖDP, EMEP, TKP, EDP, DİP, CHP, DSP, İP gibi partiler, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, Genç-Sen, İlerici Gençler Derneği, Tıp öğrencileri, YGS ve KPSS mağdurları gibi öğrenci grupları ve onların lise örgütleri ile Halkın Takımı, İMECE, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Dernekleri, Dersim Dernekleri Federasyonu, Bisiklet emektir karşı bisiklet, Eğitim-Sen’in Tire -Bayındır ve Ödemiş temsilcilikleri de katıldı. Alanda Kadın Yazarları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri, İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacılar Odası, Yenikapı Tiyatrosu da pankartları ile yer aldı. Bornova Belediyesi’nin taşeron işçilerinin yanı sıra Konak Belediyesi’nde taşeron sisteme karşı iki aya yakın direnen taşeron işçiler de alanda yer alırken, kürsüde taleplerini bir kez daha haykırdılar.
Güvencesiz, sendikasız çalışmaya 4-B, 4-C gibi statülerde sınıflandırmaya, işsizliğe ve geleceksizliğe karşı sloganlar atan İzmir’deki emek güçleri, İstanbul Taksim Meydanı’na da selam gönderdi. Parasız eğitim ve sağlık hakkı isteyen emek güçleri, AKP’nin gerici ve sermaye yanlısı düzenine karşı tek yolun halk iktidarı olduğunu söylediler.
BÜTÜN TÜRKİYE 1 MAYIS ALANI
ANTALYA
»Güllük Caddesi TRT kavşağında toplanan sendikalar, siyasi partiler, dernekler ve çeşitli gruplar renkli bayraklar, flamalar, pankartlar ve dövizlerle Güllük Caddesi'nden Yavuz Özcan Parkı'na yürüdü. Antalya'da son yıllardaki en kalabalık ve coşkulu olduğu gözlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne katılan gruplar, çeşitli taleplerini ve eleştrilerini dile getiren sloganlar attılar. Coşkulu kutlamalarda, baret giymiş ve yüzlerine kömür karası sürmüş kadınlar dikkat çekti.
ARDAHAN
»Ardahan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Milli Egemenlik Parkı’ndaki Atatürk anıtına çelenk konuldu. Daha sonra Türk-İş ve bağlı kuruluş temsilcileri tarafından oluşturulan kortej, Kongre Caddesi’nden 75. Yıl Cumhuriyet Stadyumu’na doğru yürüyüşe geçti.
BALIKESİR
»1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl Burhaniye’de işçi ve emekçilerin oluşturacağı dev bir katılımla kutlandı. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 50 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz yıl kutlanılan 1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl Burhaniye’de işçi ve emekçilerin oluşturacağı dev bir katılımla gerçekleşti. Ayvalık’ta; KESK Bileşenleri, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Derneği, İHD, CHP, DSP, EMEP ve ÖDP’den oluşan ‘Demokrasi Güçleri’ adı altındaki oluşum1 Mayıs’ta Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’ndaydı. Körfez işçileri de korteje katıldı.
BATMAN
»Batman'da polis arama yapmak isteyince 1 Mayıs'ı kutlayan olmadı. Batman'da KESK’e bağlı sendikaların organize ettiği 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı alana girmek isteyen gruplar, polisin kutlama alanı girişte arama yapmasını protesto ederek oturma eylemi yaptılar.
BURSA
»1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Bursa'da ilk kez Kent Meydanı'nda kutlandı. Türk-İş, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Bursa Tabip Odası'nın (BTO) birlikte organize ettiği etkinlikler, Atatürk Stadı önünden başladı. Kent Meydanı'na gelenler arasından 1 Mayıs İşçi Bayramı Platform Sözcüsü Hasan Özaydın, ''Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için alanlarda omuz omuza olacağız” dedi.
DİYARBAKIR
»Farklı noktalarda buluşan sendikalar, Sivil Toplum Örgütleri, Dağkapı Meydanında buluştu. Sendikalılar, Sivil Toplum Örgütleri ve İlk defa CHP il başkanı ve bazı milletvekili adaylarının katılımıyla gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarında, Kürt sorunu ve çözümüne dair konuşmalar ağırlıktaydı. DEP eski milletvekili Leyla Zana da alanda olan isimlerdendi. 1 Mayıs kutlamalarına BDP Eşbaşkanları da katıldı.
EDİRNE
»Edirne'de Sendika Temsilcileri 1 Mayıs'ı kutladı. Emekçiler Selimiye Meydanı'nda toplandı. İşçi Bayramı vesilesiyle sendikalar, sivil toplum kuruluşları Selimiye Meydanı'nda toplanarak kutladı. Konserler ve konuşmalarla bir bayram havası yaşandı.
ESKİŞEHİR
»1 Mayıs dolaysıyla Eskişehir’de buluşan işçiler, emek günlerini coşkuyla kutladı. 1 Mayıs Tepebaşı Belediyesi bünyesinde temizlik işçilerinin kurduğu müzik topluluğunun verdiği konserle devam etti.
GİRESUN
»1 Mayıs şarkılar ve etkinlikler eşliğinde kutlandı. Debboy’da başlayan etkinliklere KESK, Türk İş, Belediye İş üyeleri ve siyasi parti, sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Kitle Osman Ağa Meydanı'na kadar yürüdü. Meydandaki konuşmalarda emekçilerin sorunları konuşuldu. Halaylar çekildi.
MANİSA
»Manisa'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Manisa Şubeler Platformu üyeleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir grup, Manolya Meydanı'nda basın açıklaması yaptıktan sonra Öğretmenevine kadar yürüdü. KESK Manisa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Serpil Deniz, "Biz bu ülkenin emekçileri, giderek artan iş cinayetlerine, esnek, güvencesiz, performansa dayalı çalıştırma, taşeronlaştırma ve özelleştirme uygulamalarına karşıyız. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetlerinde ticarileştirmeye bir son verilmesini bekliyoruz. Eşit işe eşit ücret hakkının sağlanmasını, savaşa değil, eğitime bütçe ayrılmasını talep ediyoruz" dedi. Soma ilçesinde de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye Maden İşçileri Sendikası önünde düzenlenen etkinlikle kutlandı.
MERSİN
»Mersin'de 1 Mayıs kutlamaları için sendika, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri İstiklal Caddesi üzerindeki toplanma noktalarından davul zurna eşliğinde ve sloganlar atarak bir araya geldi. Coşkulu gruplar halinde İstasyon Meydanı'na geçenler Sakarya Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na aktı. Emekçilerin sayısı 15 bini buldu.
NEVŞEHİR
»Nevşehir'de öğrenciler, 1 Mayıs'taydı. Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe, 1 Mayıs Gençlik Platformu adına katılan bir grup öğrenci YGS'deki şifre iddialarını protesto etti. Borsa Kavşağı'nda toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, 'Sözleşmeli köle olmayacağız', 'Kadın ölümleri son bulsun', 'YGS’ ye inat yaşasın hayat' pankart ve sloganlarıyla Türk Telekom Meydanı'na kadar yürüdü.
TOKAT
»Tokat'ta 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı'nda bin kişinin katılımıyla kutlandı. Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplanan yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı'na kadar yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüdü. Ellerinde, döviz ve pankartlarla yürüyen grup AK Parti il binası önünde bir süre slogan attı. Sloganlar eşliğinde alana gelenler, tek tek aranarak içeriye alındı. Eğitim Sen öncülüğünde yapılan kutlama programına Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) üyesi türbanlı kadınlar da katıldı.
TRABZON
»Trabzonlu emekçiler 1 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda ve ÇEDAŞ önünde buluştu. Oradan da Atatürk Alanı'na kadar yürüdüler. Yürüyüş ve mitingde işçiler, kamu emekçileri, emekliler, işsizler, yoksullar, kadınlar ve gençler vardı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, KESK, Kamu-Sen, Birleşik Kamu-iŞ, TMMOB, TTB, TEB’den oluşan topluluk coşkuyla bayramı kutladı.
VAN
»1 Mayıs, Van Beşyol Meydanında coşkuyla kutlandı. İşçi kortejleri dört koldan Van Beşyol’a 1 Mayıs alanına girdiler. 100 bin kişinin katılmasını beklenen İşçi Bayramı'nda tüm gruplar kendi renkleriyle ve talepleriye alanda yer aldılar. Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası Van Şubesi (TES-İŞ) tarafından İl Özel İdaresi bahçesindeki kutlamaya Van Valisi Münir Karaloğlu da katıldı. İşçilerle birlikte halay çeken vali Karaloğlu şarkılara da eşlik etti. Karaloğlu, "İşçi bayramı, emek ve dayanışma gününüzü kutluyorum. Dünyanın her yerinde işçilerimiz ve emekçilerimiz hakları, için, demokrasi için, emeklerine saygı için, güvenli bir iş ortamı için meydandalar. Bu meydanlarda kendi haklarını savunuyorlar” dedi.
DİKİLİ
»1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Dikili’de de coşkuyla kutlandı. Atatürk Meydanında gerçekleştirilen kutlamalara Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Başkan Özgüven, "Hâlâ bir dönem karanlıklar altında… Her 1 Mayıs’ta İşçi ve Emekçilerin Bayramını orada katledilenlerin kutladığı coşkuyla kutlayacağız” dedi.
ADANA
Adana'da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelen, KESK, DİSK, Türk-İş, Hak-İş, BDP, CHP, EDP, TKP, EMEP, ÖDP, SDP, Kadının Emeği Kolektifi, Adana Gençlik Muhalefeti ve İHD’den yaklaşık 10 bin kişi, Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polisin yoğun önlem alındığı yürüyüşte, AKP il binası önünden geçen kitle sloganlarla AKP'yi protesto etti. Her grubun ayrı kortej oluşturduğu yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu.
Lüleburgaz’da 5 bin kişi yürüdü
Lüleburgaz’da düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına 5 bin emekçinin coşkusu yansıdı. Lüleburgaz’da sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen 1 Mayıs kutlamasında Çorlu, Çerkezköy gibi ilçelerden gelen emekçilerin de katılımıyla yaklaşık 5 bin kişi yürüdü. Saat 11:00’de Lüleburgaz hükümet konağı önünde toplanan emekçiler kortej halinde yürüyerek kongre meydanında düzenlenen 1 Mayıs etkinliğine katıldı. Özgür Gürleyen
Güvencesiz çalışmaya hayır!
Taksim’deki 1 Mayıs alanında kürsüde sendika yöneticileri konuşma yapmadı, kürsü direnişte olan işçilere ve alandaki kitleyi coşturan müzik gruplarına bırakıldı. Geçen yılki kutlamada Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşması sırasında, Türk-İş’in direniylerine sahip çıkmadığın söyleyen ‘kot kumlama işçileri’ Kumlu’ya tepki göstererek kürsüye el koymaya çalışmıştı. Bu kez sendikacılar kürsüyü gerçek sahipleri olan işçilere bırakınca bu tür tatsızlıklar yaşanmadı. Düzenleme komitesi tarafından hazırlanan ortak basın açıklaması da üç işçi tarafından okundu. Açıklamada sigortasız, güvencesiz çalışmaya özel bir vurgu yapıldı.
Tüm işçilerin, kamu emekçilerin, meslek sahiplerinin, emeklilerin, işsizlerin, yoksulların, kadınların, gençlerin tüm dünya emekçinin 1 Mayıs alanlarında olduğunun ifade edilmesiyle ve emekten yana olan herkesin selamlanmasıyla başlayan açıklama öne çıkan başlıklar şöyle:
EMEKÇİLERİN YARISI KAYITDIŞI ÇALIŞIYOR: 1 Mayıs güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandı. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen işçi cinayetleri durmak bilmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.
İŞ CİNAYETLERİ ÖNLENSİN: İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.
KÜRT SORUNUNA DEMOKRATİK ÇÖZÜM: Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirilmenin durdurulmasını istiyoruz. Antidemokratik sendikal yasaların değiştirilmesini, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerinde hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz. Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz.
KADIN EMEĞİNE DAHA ÇOK YER VERİLSİN: Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz 1 Mayıs 1977'nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz Arap halklarının mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz. BirGün
1 Mayıs’ta ‘başrol dayanışmanın’
Yaklaşık bir ay önce kurulan Oyuncular Sendikası'nın üyeleri de, "Şimdi başrol dayanışma" yazılı pankartlarla 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Taksim'e yürüdü.
DİSK'in kortejinde yer alan ve aralarında Mustafa Alabora, Mehmet Ali Alabora, Janset ve Şebnem Sönmez'in de bulunduğu çok sayıda oyuncu, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Oyuncular Sendikası üyeleri yürüyüş sırasında "Şimdi başrol dayanışma" yazılı döviz ve pankart taşıdı. Sendikanın yaklaşık bir ay önce kurulduğunu dile getiren oyuncu Mehmet Ali Alabora, "İlk kez meydana çıkıyoruz. Oyuncuların çalışma koşullarını ve şartlarını düzeltmek ve mesleğimizin standartlarını artırmak için buradayız. Bugün ilk kez meydana çıkmak, işçi ve emekçilerle buluşmak bizim için çok keyifli" dedi.
‘Şimdi başrol dayanışmanın’ yazılı lolipop taşıyan Janset de, oyuncu ve set işçilerinin içinde bulunduğu zor şartlara işaret etti: "Çalışma şartlarının zorlaşması, dizi sürelerinin uzaması, kamera arkasında çalışanların çalışma koşullarının zorlaşmasına neden oldu. 1 Mayıs'a katılmak bir lütuf değil, zorunluluk. Bu sektörde sigortasız çalışılıyor, paralar ödenmiyor, insanlar paralarını alabilmek için çalışmaya devam ediyorlar. Bu bir kısır döngü."
Oyuncular Sendikası girişiminin öncülerinden oyuncu Sinan Tuzcu da "Bizim keyifle izlediğimiz dizilerin arkasında çalışan insanlar ağlıyor" dedi.
Taş: Gençlerin varlığı gelecek için umut verdi
Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına ÖDP de kitlesel bir şekilde katıldı. Yürüyüş sonrasında gözlemlerini BirGün'le paylaşan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş şunları söyledi: "1 Mayıs bu yıl çok coşkulu ve geçen yıla oranla kalabalık bir 1 Mayıs oldu. Bütün toplumsal kesimlerin çok çeşitli tepkileri yansıdı. Canlı ve politik bir ortam oldu. Emekçiler açısından işsizlik, taşeronluk, fazla çalışma saatleri, ücretlerin düşüklüğü gibi can yakıcı güncel talepler gündeme geldi. 21. yy’da 19. yy’ın çalışma koşulları hala geçerli. Üç kişinin işini hala bir kişiye yaptırıyorlar. Genç bir kitlenin varlığı gelecek açısından umut verici. Kapitalizmin hegemonyasının sarsılacağına dair ipuçlarını görüyoruz. Eşitlik, kardeşlik ve sosyalizm çağrılarına insanlar daha fazla kulak vermeye, bilinçlerinde ve yüreklerinde hissetmeye başladılar. Bu 1 Mayıs’ın seçim platformuna da sol lehine pozitif yansımalarının olacağını düşünüyorum. Bundan sonrası için, bir bütün olarak muhalefette oluşan bu gücün, kalıcı bir zeminde talepler geliştirerek konuşma ve tartışmaya başlamasının zamanı gelmiştir diyorum. BirGün
‘Dünyanın bütün işsizleri birleşin!’
Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun milletvekili adayları da 1 Mayıs’ta alanlardaydı. Bloğun İstanbul adaylarından Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, Taksim Meydanı’ndaki kutlamalara katılırken, bloğun Batman adayı Bengi Yıldız ise Batman’da mitingin engellenmesini kınadı.
“TAKSİM’İ DİRENE DİRENE KAZANDIK”
Blokun İstanbul 2. bölgede desteklediği bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder yaptığı açıklamada; ''Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı kutlu olsun. 1 Mayıs'ın bizim açımızdan iki önemi var. Malum 1 Mayıs işçi bayramı, bu uğurda verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Taksim, işçilere kapatılmıştı, direne direne geri aldık. İkinci önemi de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir arada bayramımızı kutluyoruz'' dedi. Blokun İstanbul 1. bölge de desteklediği bağımsız aday Sabahat Tuncel de, "İki yıldır bu meydanda olmak çok güzel bir duygu. Çünkü halkımız bunu direnerek kazandı" diyerek emekçilerin 1 Mayıs bayramını kutladı.
‘BU DÜZENİN SONU GELMİŞTİR’
Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Adayı Bengi Yıldız ise, Batman'da mitingin engellenmesini kınayarak sözlerine başladı: "Vali bugün bu alana akın eden siz emekçi kardeşlerimizin üzerinde bıçak, Molotof, bıçak, tank, top olmadığını biliyor. Sizin bu gün bu alanda özlemlerinizi taleplerinizi dile getireceğinizi de biliyor. Ne yapıyor, bekçi Murtaza gibi almış büyüklerinden ders, görmüş terbiye bozmuyor disiplinini" dedi. Bu ülkenin temel probleminin AKP'nin toplumu işsiz kılmasıdır, diyen Yıldız; sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye Petrollerinde, Tekel'de ve diğer alanlarda çalışan on binlerce işçiden geriye kala kala iki üç bin işçi kalmış, o işçilerin de alanlara çıkmasını, bizi eziyorsunuz, bizi sömürüyorsunuz, siz yalancı, siz talancısınız demelerine tahammül edemiyorlar. Marks dünyanın bütün işçileri birleşiniz diyordu. Ben de diyorum ki, dünyanın bütün işsizleri birleşiniz. Ama bir şey daha diyorum, dünyanın bütün işsizleri bütün işçileriyle birleşiniz. Egemenler ve sömürenler bu düzeni artık sürdüremeyecektir, halklar ve emekçiler başkaldırmıştır ve bu düzenin sonu gelmiştir. On kişi de olsanız, on milyon da olsanız aynı korkuları devam edecektir" dedi.
‘Hak-İş’le CHP’yle Has Parti’yle bu kadar olur’
Türkİye Komünist Partisi, Taksim'de yapılan coşkulu kutlamanın ardından Dolmabahçe'de kendi kürsüsünü kurdu. Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın’ın konuşmasıyla başlayan kutlamada, TKP Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan kürsüye çıktı. Okuyan "Bugün 1 Mayıs'ta şu ortaya çıktı; Türkiye'de siyasi iktidar ne yaparsa yapsın, hangi yalanın arkasına sığınırsa sığınsın, hiç küçümsenmeyecek sayıda insan ben boyun eğmeyeceğim, direneceğim demektedir. Bugün geçen seneki tarihsel 1 Mayıs'tan daha kalabalık olmasının anlamı budur" diyerek sözlerine başladı. "Buna sevinmeliyiz ama bazı şeylere dikkat etmeliyiz" diyen Okuyan "Bu 1 Mayıs daha az coşkuludur. Bugün Taksim'de eksik olan coşku ve kararlılıktı çünkü henüz 1 Mayıs'lara Türkiye'de direnmeye çalışan insanlara damgasını vuran güçlü bir siyasi irade yok. Hak-İş, CHP, DSP, HAS Parti, şunla bunla 1 Mayıs ancak bu kadar oluyor" sözleri ile konuşmasını sürdürdü. Kemal Okuyan'ın konuşmasının ardından Dolmabahçe'deki buluşma sona erdi.
SÖMÜRÜSÜZ VE BASKISIZ BİR DÜNYA İÇİN
Yüz binler, Türkiye’nin bütün alanlarında, barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için sloganlar attılar, türküler söylediler. Yüz binler meydanlarda, esnek, kuralsız çalışma ve taşeronlaşmanın yaygınlaştırılmasına karşı tek yürek oldular.
BÜTÜN ALAN HAYKIRDI: ONLAR ARAMIZDA
aksim Meydanı’nda ise 34 yıl öncenin 1 Mayıs pankartı büyük ses getirdi. Kürsü 1977 yılındaki aynı yerine kurulurken, AKM’ye de ünlü 1 Mayıs pankartı asıldı. Miting programı başlamadan önce Türkiye’de 1 Mayıs mücadelesinde katledilenler adları tek tek söylenerek anıldı. Bütün alandan “aramızda” sesleri yükseldi.
1 Mayıs, güneşli bir pazar günü İşçi Bayramı’na yakışır bir şekide yüzbinleri bulan kalabalıklar tarafından kutlandı. İstanbul’da 1 Mayıs 1977’de AKM binasına asılan ‘zincirlerini kıran işçi’ pankartının süslediği Taksim Meydanı’nda kutlandı. Kutlamalar, sabah saatlerinde 1977 yılında ölenler için Kazancı Yokuşu’na çelenk bırakılması ve saygı duruşuyla başladı.
DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER 1 MAYIS ALANINDA
Kazancı Yokuşu’ndaki anma töreninden sonra Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle ‘1 Mayıs’ yazılı çelengi anıta bıraktı.
Ardından sabah saatlerinde Şişli, Dolmabahçe, İnönü Stadı çevresi ve Şişhane’de toplanan ve yürüyüşe geçen emek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerin kortejleri 4 koldan meydana girmeye başladı.
Kortejlerin önce sendikalar, sonra demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler şeklinde sıralan kortejleri alana girerken Taksim Meydanı’nda 1977’deki aynı yere kurulan kürsüden, sözlerini Can Yücel’in yazdığı İşçi Marşı seslendirildi, konuşmalar yapıldı, tutuklu gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık selamlandı. İlerleyen saatlerde alanın yükünü almasıyla meydandaki kalabalığın sayısı yüzbinleri bulurken Kürtçe seslendirilen halaylar katılımcıları coşturdu.
Meydanda, Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi polis tarafından 3 sıra bariyerle çevrilmesi, alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürülmesi dikkat çekti. Ancak polisin tüm bu engellemelerine karşı bazı yurttaşlar döviz ve flamalarla anıta tırmanarak son 2 yıldır 1 Mayıs’ta alışılan anıt görüntüsünü tekrar yaşattı.
Bu arada çeşitli illerde mücadelelerini sürdüren direnişçi işçiler de Taksim’e gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.
Sıhhiye 1 Mayıs’ta coştu
Serhat BoztaŞ, Çağın Anıl EROL Ankara
DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRK-İŞ’in çağrısıyla Ankara Gar önünde bir araya gelen on binlerce işçi ve emekçi “Yaşasın 1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma” ana pankartı arkasında Sıhhiye’ye yürüdü. “Yaşasın 1 Mayıs, Biji yek Gulan”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla yürüyen işçi ve emekçiler “Güvenceli iş, insanca yaşam”, “Taşeron karanlıktır”, “İnsanca yaşam şifresiz gelecek” dövizlerini taşıdı.
Belde A.Ş., İmar A.Ş., UPS İşçileri, Devlet Tiyatro Sanatçıları Derneği, üniversite ve lise-dershane öğrencileri, ASMMO, ÇHD’nin yanı sıra, Derelerin Kardeşliği Platformu, PSAKD, Beşiktaş Çarşı Gurubu ve Gençler Birliği’nin pankart ve dövizleriyle renk cümbüşü oluşturdu.
Sıhhiye Meydanı’nda ‘Devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına’ bir dakikalık saygı duruşunun ardından platformdan seslendirilen 1 Mayıs Marşı’nın ardından tertip komitesi adına ortak açıklamayı DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko gerçekleştirdi. Beko, bu ülkenin işçilerinin, emekçilerinin, öğrencilerinin, emeklilerinin, işsizlerinin, yoksullarının ve kadınlarının sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklar için ülkenin tüm alanlarında omuz omuza verdiğini söyledi. 2011 1 Mayıs’ının güvencesiz, esnek, kuralsız çalışma ve taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı bir yıl olarak tarif eden Beko, örgütlenen işçi ve emekçilerin işlerinden atıldığını, iş cinayetlerinin durmak bilmediğini ekledi. Beko, “Biz özgürlükçü, eşitlikçi, sivil demokratik bir anayasa ve yasalar için, inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.
Ortak açıklamada, işsizliğin önlenmesi, güvenceli istihdam, asgari ücretten, taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin önlenmesine, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesine, doğal yaşamın korunması ve çevre katliamlarına son verilmesine; 1 Mayıs 1977’de yaşananların aydınlatılmasına bir dizi talebin sıralanmasıyla son buldu. Daha sonra enternasyonal marşıyla coşkulu halaylarla mitin sona erdi.
İzmir Gündoğdu’da bayram havası
Gülsen CANDEMİR
1 MayIs’ta İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yüz binin üzerinde kişi vardı. İzmir’deki emek güçleri, İstanbul Taksim Meydanı’na da selam gönderdi
1 Mayıs İzmir’de de Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. KESK ve partiler Konak Meydanı’ndan alana girerken DİSK Basmane Meydanı’ndan, Türk-İş ise Alsancak Limanı’ndan alana girdi. Kamu-Sen’in ise İzmir’deki mitinge katılmadı.
Yüz binin üzerinde emekçinin katıldığı 1 Mayıs mitingine başta düzenleyen sendika ve örgütlerden KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB ve TTB’nin yanı sıra, ÖDP, EMEP, TKP, EDP, DİP, CHP, DSP, İP gibi partiler, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, Genç-Sen, İlerici Gençler Derneği, Tıp öğrencileri, YGS ve KPSS mağdurları gibi öğrenci grupları ve onların lise örgütleri ile Halkın Takımı, İMECE, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Dernekleri, Dersim Dernekleri Federasyonu, Bisiklet emektir karşı bisiklet, Eğitim-Sen’in Tire -Bayındır ve Ödemiş temsilcilikleri de katıldı. Alanda Kadın Yazarları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri, İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacılar Odası, Yenikapı Tiyatrosu da pankartları ile yer aldı. Bornova Belediyesi’nin taşeron işçilerinin yanı sıra Konak Belediyesi’nde taşeron sisteme karşı iki aya yakın direnen taşeron işçiler de alanda yer alırken, kürsüde taleplerini bir kez daha haykırdılar.
Güvencesiz, sendikasız çalışmaya 4-B, 4-C gibi statülerde sınıflandırmaya, işsizliğe ve geleceksizliğe karşı sloganlar atan İzmir’deki emek güçleri, İstanbul Taksim Meydanı’na da selam gönderdi. Parasız eğitim ve sağlık hakkı isteyen emek güçleri, AKP’nin gerici ve sermaye yanlısı düzenine karşı tek yolun halk iktidarı olduğunu söylediler.
BÜTÜN TÜRKİYE 1 MAYIS ALANI
ANTALYA
»Güllük Caddesi TRT kavşağında toplanan sendikalar, siyasi partiler, dernekler ve çeşitli gruplar renkli bayraklar, flamalar, pankartlar ve dövizlerle Güllük Caddesi'nden Yavuz Özcan Parkı'na yürüdü. Antalya'da son yıllardaki en kalabalık ve coşkulu olduğu gözlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne katılan gruplar, çeşitli taleplerini ve eleştrilerini dile getiren sloganlar attılar. Coşkulu kutlamalarda, baret giymiş ve yüzlerine kömür karası sürmüş kadınlar dikkat çekti.
ARDAHAN
»Ardahan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Milli Egemenlik Parkı’ndaki Atatürk anıtına çelenk konuldu. Daha sonra Türk-İş ve bağlı kuruluş temsilcileri tarafından oluşturulan kortej, Kongre Caddesi’nden 75. Yıl Cumhuriyet Stadyumu’na doğru yürüyüşe geçti.
BALIKESİR
»1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl Burhaniye’de işçi ve emekçilerin oluşturacağı dev bir katılımla kutlandı. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 50 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz yıl kutlanılan 1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl Burhaniye’de işçi ve emekçilerin oluşturacağı dev bir katılımla gerçekleşti. Ayvalık’ta; KESK Bileşenleri, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Derneği, İHD, CHP, DSP, EMEP ve ÖDP’den oluşan ‘Demokrasi Güçleri’ adı altındaki oluşum1 Mayıs’ta Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’ndaydı. Körfez işçileri de korteje katıldı.
BATMAN
»Batman'da polis arama yapmak isteyince 1 Mayıs'ı kutlayan olmadı. Batman'da KESK’e bağlı sendikaların organize ettiği 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı alana girmek isteyen gruplar, polisin kutlama alanı girişte arama yapmasını protesto ederek oturma eylemi yaptılar.
BURSA
»1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Bursa'da ilk kez Kent Meydanı'nda kutlandı. Türk-İş, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Bursa Tabip Odası'nın (BTO) birlikte organize ettiği etkinlikler, Atatürk Stadı önünden başladı. Kent Meydanı'na gelenler arasından 1 Mayıs İşçi Bayramı Platform Sözcüsü Hasan Özaydın, ''Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için alanlarda omuz omuza olacağız” dedi.
DİYARBAKIR
»Farklı noktalarda buluşan sendikalar, Sivil Toplum Örgütleri, Dağkapı Meydanında buluştu. Sendikalılar, Sivil Toplum Örgütleri ve İlk defa CHP il başkanı ve bazı milletvekili adaylarının katılımıyla gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarında, Kürt sorunu ve çözümüne dair konuşmalar ağırlıktaydı. DEP eski milletvekili Leyla Zana da alanda olan isimlerdendi. 1 Mayıs kutlamalarına BDP Eşbaşkanları da katıldı.
EDİRNE
»Edirne'de Sendika Temsilcileri 1 Mayıs'ı kutladı. Emekçiler Selimiye Meydanı'nda toplandı. İşçi Bayramı vesilesiyle sendikalar, sivil toplum kuruluşları Selimiye Meydanı'nda toplanarak kutladı. Konserler ve konuşmalarla bir bayram havası yaşandı.
ESKİŞEHİR
»1 Mayıs dolaysıyla Eskişehir’de buluşan işçiler, emek günlerini coşkuyla kutladı. 1 Mayıs Tepebaşı Belediyesi bünyesinde temizlik işçilerinin kurduğu müzik topluluğunun verdiği konserle devam etti.
GİRESUN
»1 Mayıs şarkılar ve etkinlikler eşliğinde kutlandı. Debboy’da başlayan etkinliklere KESK, Türk İş, Belediye İş üyeleri ve siyasi parti, sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Kitle Osman Ağa Meydanı'na kadar yürüdü. Meydandaki konuşmalarda emekçilerin sorunları konuşuldu. Halaylar çekildi.
MANİSA
»Manisa'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Manisa Şubeler Platformu üyeleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir grup, Manolya Meydanı'nda basın açıklaması yaptıktan sonra Öğretmenevine kadar yürüdü. KESK Manisa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Serpil Deniz, "Biz bu ülkenin emekçileri, giderek artan iş cinayetlerine, esnek, güvencesiz, performansa dayalı çalıştırma, taşeronlaştırma ve özelleştirme uygulamalarına karşıyız. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetlerinde ticarileştirmeye bir son verilmesini bekliyoruz. Eşit işe eşit ücret hakkının sağlanmasını, savaşa değil, eğitime bütçe ayrılmasını talep ediyoruz" dedi. Soma ilçesinde de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye Maden İşçileri Sendikası önünde düzenlenen etkinlikle kutlandı.
MERSİN
»Mersin'de 1 Mayıs kutlamaları için sendika, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri İstiklal Caddesi üzerindeki toplanma noktalarından davul zurna eşliğinde ve sloganlar atarak bir araya geldi. Coşkulu gruplar halinde İstasyon Meydanı'na geçenler Sakarya Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na aktı. Emekçilerin sayısı 15 bini buldu.
NEVŞEHİR
»Nevşehir'de öğrenciler, 1 Mayıs'taydı. Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe, 1 Mayıs Gençlik Platformu adına katılan bir grup öğrenci YGS'deki şifre iddialarını protesto etti. Borsa Kavşağı'nda toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, 'Sözleşmeli köle olmayacağız', 'Kadın ölümleri son bulsun', 'YGS’ ye inat yaşasın hayat' pankart ve sloganlarıyla Türk Telekom Meydanı'na kadar yürüdü.
TOKAT
»Tokat'ta 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı'nda bin kişinin katılımıyla kutlandı. Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplanan yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı'na kadar yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüdü. Ellerinde, döviz ve pankartlarla yürüyen grup AK Parti il binası önünde bir süre slogan attı. Sloganlar eşliğinde alana gelenler, tek tek aranarak içeriye alındı. Eğitim Sen öncülüğünde yapılan kutlama programına Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) üyesi türbanlı kadınlar da katıldı.
TRABZON
»Trabzonlu emekçiler 1 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda ve ÇEDAŞ önünde buluştu. Oradan da Atatürk Alanı'na kadar yürüdüler. Yürüyüş ve mitingde işçiler, kamu emekçileri, emekliler, işsizler, yoksullar, kadınlar ve gençler vardı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, KESK, Kamu-Sen, Birleşik Kamu-iŞ, TMMOB, TTB, TEB’den oluşan topluluk coşkuyla bayramı kutladı.
VAN
»1 Mayıs, Van Beşyol Meydanında coşkuyla kutlandı. İşçi kortejleri dört koldan Van Beşyol’a 1 Mayıs alanına girdiler. 100 bin kişinin katılmasını beklenen İşçi Bayramı'nda tüm gruplar kendi renkleriyle ve talepleriye alanda yer aldılar. Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası Van Şubesi (TES-İŞ) tarafından İl Özel İdaresi bahçesindeki kutlamaya Van Valisi Münir Karaloğlu da katıldı. İşçilerle birlikte halay çeken vali Karaloğlu şarkılara da eşlik etti. Karaloğlu, "İşçi bayramı, emek ve dayanışma gününüzü kutluyorum. Dünyanın her yerinde işçilerimiz ve emekçilerimiz hakları, için, demokrasi için, emeklerine saygı için, güvenli bir iş ortamı için meydandalar. Bu meydanlarda kendi haklarını savunuyorlar” dedi.
DİKİLİ
»1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Dikili’de de coşkuyla kutlandı. Atatürk Meydanında gerçekleştirilen kutlamalara Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Başkan Özgüven, "Hâlâ bir dönem karanlıklar altında… Her 1 Mayıs’ta İşçi ve Emekçilerin Bayramını orada katledilenlerin kutladığı coşkuyla kutlayacağız” dedi.
ADANA
Adana'da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelen, KESK, DİSK, Türk-İş, Hak-İş, BDP, CHP, EDP, TKP, EMEP, ÖDP, SDP, Kadının Emeği Kolektifi, Adana Gençlik Muhalefeti ve İHD’den yaklaşık 10 bin kişi, Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polisin yoğun önlem alındığı yürüyüşte, AKP il binası önünden geçen kitle sloganlarla AKP'yi protesto etti. Her grubun ayrı kortej oluşturduğu yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu.
Lüleburgaz’da 5 bin kişi yürüdü
Lüleburgaz’da düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına 5 bin emekçinin coşkusu yansıdı. Lüleburgaz’da sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen 1 Mayıs kutlamasında Çorlu, Çerkezköy gibi ilçelerden gelen emekçilerin de katılımıyla yaklaşık 5 bin kişi yürüdü. Saat 11:00’de Lüleburgaz hükümet konağı önünde toplanan emekçiler kortej halinde yürüyerek kongre meydanında düzenlenen 1 Mayıs etkinliğine katıldı. Özgür Gürleyen
Güvencesiz çalışmaya hayır!
Taksim’deki 1 Mayıs alanında kürsüde sendika yöneticileri konuşma yapmadı, kürsü direnişte olan işçilere ve alandaki kitleyi coşturan müzik gruplarına bırakıldı. Geçen yılki kutlamada Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşması sırasında, Türk-İş’in direniylerine sahip çıkmadığın söyleyen ‘kot kumlama işçileri’ Kumlu’ya tepki göstererek kürsüye el koymaya çalışmıştı. Bu kez sendikacılar kürsüyü gerçek sahipleri olan işçilere bırakınca bu tür tatsızlıklar yaşanmadı. Düzenleme komitesi tarafından hazırlanan ortak basın açıklaması da üç işçi tarafından okundu. Açıklamada sigortasız, güvencesiz çalışmaya özel bir vurgu yapıldı.
Tüm işçilerin, kamu emekçilerin, meslek sahiplerinin, emeklilerin, işsizlerin, yoksulların, kadınların, gençlerin tüm dünya emekçinin 1 Mayıs alanlarında olduğunun ifade edilmesiyle ve emekten yana olan herkesin selamlanmasıyla başlayan açıklama öne çıkan başlıklar şöyle:
EMEKÇİLERİN YARISI KAYITDIŞI ÇALIŞIYOR: 1 Mayıs güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandı. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen işçi cinayetleri durmak bilmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.
İŞ CİNAYETLERİ ÖNLENSİN: İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.
KÜRT SORUNUNA DEMOKRATİK ÇÖZÜM: Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirilmenin durdurulmasını istiyoruz. Antidemokratik sendikal yasaların değiştirilmesini, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerinde hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz. Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz.
KADIN EMEĞİNE DAHA ÇOK YER VERİLSİN: Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz 1 Mayıs 1977'nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz Arap halklarının mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz. BirGün
1 Mayıs’ta ‘başrol dayanışmanın’
Yaklaşık bir ay önce kurulan Oyuncular Sendikası'nın üyeleri de, "Şimdi başrol dayanışma" yazılı pankartlarla 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Taksim'e yürüdü.
DİSK'in kortejinde yer alan ve aralarında Mustafa Alabora, Mehmet Ali Alabora, Janset ve Şebnem Sönmez'in de bulunduğu çok sayıda oyuncu, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Oyuncular Sendikası üyeleri yürüyüş sırasında "Şimdi başrol dayanışma" yazılı döviz ve pankart taşıdı. Sendikanın yaklaşık bir ay önce kurulduğunu dile getiren oyuncu Mehmet Ali Alabora, "İlk kez meydana çıkıyoruz. Oyuncuların çalışma koşullarını ve şartlarını düzeltmek ve mesleğimizin standartlarını artırmak için buradayız. Bugün ilk kez meydana çıkmak, işçi ve emekçilerle buluşmak bizim için çok keyifli" dedi.
‘Şimdi başrol dayanışmanın’ yazılı lolipop taşıyan Janset de, oyuncu ve set işçilerinin içinde bulunduğu zor şartlara işaret etti: "Çalışma şartlarının zorlaşması, dizi sürelerinin uzaması, kamera arkasında çalışanların çalışma koşullarının zorlaşmasına neden oldu. 1 Mayıs'a katılmak bir lütuf değil, zorunluluk. Bu sektörde sigortasız çalışılıyor, paralar ödenmiyor, insanlar paralarını alabilmek için çalışmaya devam ediyorlar. Bu bir kısır döngü."
Oyuncular Sendikası girişiminin öncülerinden oyuncu Sinan Tuzcu da "Bizim keyifle izlediğimiz dizilerin arkasında çalışan insanlar ağlıyor" dedi.
Taş: Gençlerin varlığı gelecek için umut verdi
Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına ÖDP de kitlesel bir şekilde katıldı. Yürüyüş sonrasında gözlemlerini BirGün'le paylaşan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş şunları söyledi: "1 Mayıs bu yıl çok coşkulu ve geçen yıla oranla kalabalık bir 1 Mayıs oldu. Bütün toplumsal kesimlerin çok çeşitli tepkileri yansıdı. Canlı ve politik bir ortam oldu. Emekçiler açısından işsizlik, taşeronluk, fazla çalışma saatleri, ücretlerin düşüklüğü gibi can yakıcı güncel talepler gündeme geldi. 21. yy’da 19. yy’ın çalışma koşulları hala geçerli. Üç kişinin işini hala bir kişiye yaptırıyorlar. Genç bir kitlenin varlığı gelecek açısından umut verici. Kapitalizmin hegemonyasının sarsılacağına dair ipuçlarını görüyoruz. Eşitlik, kardeşlik ve sosyalizm çağrılarına insanlar daha fazla kulak vermeye, bilinçlerinde ve yüreklerinde hissetmeye başladılar. Bu 1 Mayıs’ın seçim platformuna da sol lehine pozitif yansımalarının olacağını düşünüyorum. Bundan sonrası için, bir bütün olarak muhalefette oluşan bu gücün, kalıcı bir zeminde talepler geliştirerek konuşma ve tartışmaya başlamasının zamanı gelmiştir diyorum. BirGün
‘Dünyanın bütün işsizleri birleşin!’
Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun milletvekili adayları da 1 Mayıs’ta alanlardaydı. Bloğun İstanbul adaylarından Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, Taksim Meydanı’ndaki kutlamalara katılırken, bloğun Batman adayı Bengi Yıldız ise Batman’da mitingin engellenmesini kınadı.
“TAKSİM’İ DİRENE DİRENE KAZANDIK”
Blokun İstanbul 2. bölgede desteklediği bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder yaptığı açıklamada; ''Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı kutlu olsun. 1 Mayıs'ın bizim açımızdan iki önemi var. Malum 1 Mayıs işçi bayramı, bu uğurda verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Taksim, işçilere kapatılmıştı, direne direne geri aldık. İkinci önemi de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir arada bayramımızı kutluyoruz'' dedi. Blokun İstanbul 1. bölge de desteklediği bağımsız aday Sabahat Tuncel de, "İki yıldır bu meydanda olmak çok güzel bir duygu. Çünkü halkımız bunu direnerek kazandı" diyerek emekçilerin 1 Mayıs bayramını kutladı.
‘BU DÜZENİN SONU GELMİŞTİR’
Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Adayı Bengi Yıldız ise, Batman'da mitingin engellenmesini kınayarak sözlerine başladı: "Vali bugün bu alana akın eden siz emekçi kardeşlerimizin üzerinde bıçak, Molotof, bıçak, tank, top olmadığını biliyor. Sizin bu gün bu alanda özlemlerinizi taleplerinizi dile getireceğinizi de biliyor. Ne yapıyor, bekçi Murtaza gibi almış büyüklerinden ders, görmüş terbiye bozmuyor disiplinini" dedi. Bu ülkenin temel probleminin AKP'nin toplumu işsiz kılmasıdır, diyen Yıldız; sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye Petrollerinde, Tekel'de ve diğer alanlarda çalışan on binlerce işçiden geriye kala kala iki üç bin işçi kalmış, o işçilerin de alanlara çıkmasını, bizi eziyorsunuz, bizi sömürüyorsunuz, siz yalancı, siz talancısınız demelerine tahammül edemiyorlar. Marks dünyanın bütün işçileri birleşiniz diyordu. Ben de diyorum ki, dünyanın bütün işsizleri birleşiniz. Ama bir şey daha diyorum, dünyanın bütün işsizleri bütün işçileriyle birleşiniz. Egemenler ve sömürenler bu düzeni artık sürdüremeyecektir, halklar ve emekçiler başkaldırmıştır ve bu düzenin sonu gelmiştir. On kişi de olsanız, on milyon da olsanız aynı korkuları devam edecektir" dedi.
‘Hak-İş’le CHP’yle Has Parti’yle bu kadar olur’
Türkİye Komünist Partisi, Taksim'de yapılan coşkulu kutlamanın ardından Dolmabahçe'de kendi kürsüsünü kurdu. Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın’ın konuşmasıyla başlayan kutlamada, TKP Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan kürsüye çıktı. Okuyan "Bugün 1 Mayıs'ta şu ortaya çıktı; Türkiye'de siyasi iktidar ne yaparsa yapsın, hangi yalanın arkasına sığınırsa sığınsın, hiç küçümsenmeyecek sayıda insan ben boyun eğmeyeceğim, direneceğim demektedir. Bugün geçen seneki tarihsel 1 Mayıs'tan daha kalabalık olmasının anlamı budur" diyerek sözlerine başladı. "Buna sevinmeliyiz ama bazı şeylere dikkat etmeliyiz" diyen Okuyan "Bu 1 Mayıs daha az coşkuludur. Bugün Taksim'de eksik olan coşku ve kararlılıktı çünkü henüz 1 Mayıs'lara Türkiye'de direnmeye çalışan insanlara damgasını vuran güçlü bir siyasi irade yok. Hak-İş, CHP, DSP, HAS Parti, şunla bunla 1 Mayıs ancak bu kadar oluyor" sözleri ile konuşmasını sürdürdü. Kemal Okuyan'ın konuşmasının ardından Dolmabahçe'deki buluşma sona erdi.