Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, Covid-19’a yakalanan sağlıkçıların 10’uncu günün sonunda tat, koku, duyu kaybı ve öksürük gibi semptomları devam etse bile işlerine geri dönmesini istedi.

Covid-19 belirtileri çalışmaya engel değilmiş!

İsmail ARI

Koronavirüse yakalanan, 10 gün izole edilen ancak başta tat ve koku kaybı olmak üzere hastalık belirtileri süren sağlık çalışanlarının işlerine dönmeleri istendi.

Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, enfekte olan çalışanlarının “Belirtileri sürmesine rağmen” işlerine dönmesini istedi. Başhekimlik tarafından yayımlanan yazıda, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda hazırladığı rehber hatırlatılarak, “PCR testi pozitif çıkan çalışanlarımız PCR testi yapıldıktan gün 10 gün sonra maskeyle çalışmaya devam edeceklerdir” dendi. Yazıda, “Kişilerde tat, koku, duyu kaybı ve öksürük semptomlarının olması, çalışmaya ve izolasyonun sonlandırılmasına engel değildir. Maske ile çalışmaya devam edeceklerdir” ifadeleri yer aldı.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ imzalı yazıda, “Çalışanın kendi servisinde çalışan mesai arkadaşı veya tedavi ettiği hastaların pozitif çıkmış olması veya pozitif hasta ile temaslı olması test yapılmasını gerektirmez. Semptom olmadıkça maske ile çalışmaya devam etmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

YAŞAMINI YİTİREN AKBAŞ DA ZORLA ÇALIŞTI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) yapılan açıklamada ise üniversite yönetimine tepki gösterilerek, “Hastalığının 10’uncu gününde zorla işe başlatılan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Ahmet Akbaş’ın ölümü hafızalarımızda bu kadar tazeyken sağlık emekçilerini bile bile ölüme göndermek, sağlık emekçilerini hastalığın kaynağı haline getirmek suçtur. Bu suça ortak olmayalım” dendi.

covid-19-belirtileri-calismaya-engel-degilmis-805029-1.

‘UTANÇ BELGESİ’

SES Genel Sekreteri Pınar İçel ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Üniversite hastanesi tarafından sağlık çalışanlarına gönderilmiş olan belgede çalışanın semptomları devam etse de hatta pozitif kişilerle teması olsa bile çalışmaya devam etmek zorunda oldukları söylenmektedir. Bu yazı, Sağlık çalışanlarının sağlığının önemsenmediği gibi bulaşın kaynağı haline getirilmeleri anlamına da gelmektedir” dedi.

Yazının bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini kaydeden İçel, “Akılla, bilimle hatta vicdanla açıklanamayacak olan bu belge, sağlık çalışanlarına yönelik idarecilerin düşmanca, hayatını önemsemeyen tutumunu ortaya koymakta olup dokuz aydır aralıksız salgınla mücadele eden bizler açısından utanç belgesi niteliğindedir” diye konuştu.


Düzeltme ve Cevap

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde hastane pandemi kurulu olarak Sağlık Bakanlığı rehberine göre kararlar alınmaktadır. Sağlık çalışanları ilk günden beri ön safhada canla başla çalışmakta olup Hastanemizce hem hastaları hem de personeli maksimum düzeyde korumaya yönelik tedbirler alınmaktadır. Her hafta Salı günü hastanemiz pandemi üyeleri olarak toplanılıp Sağlık Bakanlığı rehberinin güncellemeleri doğrultusunda kararlar alınmaktadır. Sağlık Bakanlığı rehberinde izolasyonun sonlandırılmasıyla ilgili üç madde bulunmaktadır. Bu maddelerden ilki, eğer hastada semptom başlangıcından itibaren yoğun solunum sıkıntısı yoksa ve ayakta geçiriyorsa izolasyon süresi 10 gündür. Eğer pozitif olduktan sonra hastanın hafif semptomları varsa klinikte bir ya da 2 gün yatıyorsa izolasyonun süresi 14 gün olarak rehberde belirtilmiştir. Eğer hasta yoğun bakımda kalmışsa burada da süre 20 gün olarak belirtilmiştir. Şayet hastanın semptomları 10. günde ağırlaşmışsa 10. günde görevine başlaması söz konusu olmamakta hasta tekrar tedavi edilmektedir. Sağlık Bakanlığı rehberindeki tüm maddeler Hastanemizce resmi olarak bütün sağlık çalışanlarına güncel olarak bildirilmektedir. Eğer bir sağlık çalışanımızın PCR'ı pozitif ise ve ateş, nefes darlığı gibi semptomları yoksa ve hastalığı ayakta geçiriyorsa tedaviyle birlikte 10 gün sonra izolasyon sonlandırılmaktadır. Hastanemizde görevli hekimler İl Pandemi Kurulu Üyesi olarak da görev yapmakta olup sağlık çalışanların güvenliği önceliğimizdir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığının Kovid-19 Tanı ve Tedavi Rehberindeki kuralara bağlı olarak kararlar alınmaktadır. Asemtomatik veya hafif bulguları olan sağlık çalışanlarının PCR testinin pozitif çıkması halinde izolasyon süreci PCR testi alındığı günden itibaren 10. günde sonlandırılmaktadır. Bu tip hastaların izolasyonu 10. günde sonlandığı için maskelerini takarak görevlerinin başına dönmesinde herhangi bir engel söz konusu değildir.

T.C. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü

Vekili Av. Ronay TEKALP

***

'Covid-19 belirtileri çalışmaya engel değil' başlıklı haberimizle ilgili T.C. Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin 16.12.2020 tarih ve 2020/4797 Değişik İş Sayılı Düzeltme ve Cevap kararına karşı 28.12.2020 tarihli dilekçe ile yaptığımız itirazın reddine dair T.C. Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 12.10.2021 tarih ve 2021/102 Değişik İş Sayılı kararı üzerine yayınladığımız Düzeltme ve Cevaptır.