Koronavirüs hızla can almaya devam ederken yurttaşların çoğunluğu alınan önlemleri yetersiz buluyor. Salgının ekonomik etkilerinin olumsuz olacağını düşünenlerin oranı yüzde 89, işsizliğin artacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 86

Covid-19 can almaya devam ediyor, yurttaşların çoğunluğu önlemler yetersiz diyor

Koronavirüs vaka ve ölüm sayısı her geçen gün artarak ilerlerken alınan sokağa çıkma yasağı, test uygulaması gibi önlemler de tartışılmaya devam ediyor. NG Araştırma’nın yaptığı ankete göre yurttaşların yalnızca yüzde 44’ü önlemleri yeterli buluyor. Yüzde 49 önlemleri yetersiz bulurken yüzde 7’nin ise konu hakkında fikri yok.

TEST SAYISI YETERSİZ BULUNUYOR

Araştırma şirketine göre yurttaşların yüzde 50’si yapılan test sayısını yetersiz bulurken, yalnızca yüzde 35 testlerin yeterli olduğunu düşünüyor. Yüzde 15 bu konu hakkında fikri olmadığını belirtiyor.

Salgının yayılmasının durdurulması ve kontrol altına alınması için sosyal izolasyon uzmanlarca uygulanması önerilen önlemlerden biri. Bu nedenle sık sık ‘Evde Kal’ çağrısı yapılıyor. Ancak araştırmaya katılanların sadece yüzde25’i hiç evden çıkmadığını belirtti. Zorunda kalmadıkça çıkmayanların oranı yüzde 37, yalnızca temel ihtiyaç alışverişleri için dışarıya çıkanların oranı ise yüzde 21. İşi nedeniyle mecburen dışarı çıkmak zorunda olanların oranı yüzde 17. Her şeye rağmen gündelik hayatında hiç değişiklik yapmadan yaşamaya devam edenlerin oranı ise yüzde 0,3 (binde 3).

BÜYÜK ÇOĞUNLUK EKONOMİ İÇİN ENDİŞELİ

Araştırmaya göre yurttaşların yüzde 77’si genel sokağa çıkma yasağı getirilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu görüşe katılmayanların sayısı sadece yüzde 8.

Koronavirüs hızla yayılmaya devam ederken, salgının gerek sosyal, gerekse ekonomik etkisi tüm kesimlerce hissedilmeye başlandı. Araştırmaya katılanların yüzde 92’si koronavirüsün Türkiye için bir tehdit olduğunu düşünüyor. Yurttaşların yüzde 89’u salgının ekonomik etkilerinin olumsuz olacağını bekliyor. Diğer yandan araştırmaya katılanların yüzde 86’sı önümüzdeki 1 sene içerisinde işsizlik oranının artacağını düşünüyor.

Araştırmada virüse karşı alınan kişisel önlemlerin oranına da yer verildi. Kişsel önlemlere dair şu ifadelere yer aldı: “Farkındalığın artmasıyla beraber koronavirüse karşı kişisel önlem alanların oranında da artış görüldü. Araştırmaya göre koronavirüsten korunmak için önlem alanların oranı yüzde 90’dan yüzde 96’ya çıktı. Salgın bu kadar hızla yayılırken ve ölüm sayıları hızla artarken halen önlem almayanların bulunması ise halkı bilgilendirme ve önlemleri uygulamaya teşvik etme çalışmalarının hız kesmeden devam etmesi gerektiğine işaret ediyor.

Fiziksel temastan kaçınanlarda ve maske takanlarda artış gözleniyor. Hasta olduğunda evde istirahat edenlerin veya doktora gidenlerin oranında düşme olması, daha detaylı inceleme gerektiren önemli bir konu olarak ön plana çıkıyor.”

NG Araştırma şirketinin bu araştırması 10-13 Nisan 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde ve 81 ilden, 18 yaş üzeri 2262 kişinin katılımı ile online platform üzerinden gerçekleştirildi.