Covid-19 genomunu ilk saptayan Holmes'tan 'evrim' mesajı

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin Wuhan'da ortaya çıkan SARS-CoV-2 virüsünün genomunu tespit ederek 10 Ocak 2020 tarihinde Twitter üzerinden dünyayla paylaşan bilim insanı Eddie Holmes, Avustralya Başbakanlık Bilim Ödülüne layık görüldü.

Ödül töreninde konuşan Holmes; okulda "yaradılışçı" biyoloji öğretmeninin "ders kitabının evrim bölümünü anlatmayı reddetmesinin", kendisinde "tamamen ters teptiğini" ve "evrimin ne olduğunu öğrenmeye dair daha çok ilgi duymasına yol açtığını" sözlerine ekledi. Holmes, okuldaki yaradılışçı öğretmeninin evrim konusunu anlatmaması üzerine "evrimin" ne olduğuna dair daha fazla öğrenme arzusu duyduğunu şu sözlerle anlatti: "İşte oradaydı, yasak meyve."

Sydney Üniversitesinde görev yapan Holmes, evrim konusunda, özellikle de virüslerin evrimi konusunda dünyanın sayılı otoritelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Avustralyalı bilim insanı, kamuoyuyla paylaştığı genom analiziyle, hem enfeksiyon tanısı konulabilmesi için gerekli testin hazırlanması hem de aşı çalışmaları için gerekli zemini hazırlamıştı.

Holmes konuşmasında "İklim değişikliği ve pandeminin ele ele gitttigi" uyarısında bulundu.