Salgın süresince tartışmaların odak noktasında olan YKS, dün tamamlandı. Eğitim Uzmanı Ünsal: Önceki yıllardan farklı önlemler alınmadı, sınıflarda fiziki mesafeye dikkat edilmedi

Covid-19 gölgesinde en zorlu sınav tamamlandı

Dilara Şimşek

Koronavirüs nedeniyle tartışmaların odak noktasında olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) dün itibariyle sona erdi. Salgın gölgesinde gerçekleşen sınava 2 milyon 433 bin 219 kişi başvurdu. YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) önceki gün gerçekleştirilmesinin ardından üniversite adayları, dün de ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) heyecanını yaşadı.

AYT, saat 10.15’te başladı ve 180 dakika sürdü. YKS’nin üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise saat 15.45’te başladı ve adaylara 120 dakika süre verildi.

Salgın henüz kontrol altına alınmamışken milyonlarca kişinin katılacağı merkezi sınavların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği uzun bir süre tartışmalara neden oldu. Uzmanların “Sınavlarda oluşacak kalabalık vakaları artırır” uyarıları dikkate alınmadı. Okullarda önceki sınavlara benzer bir yoğunluk yaşanırken Diyarbakır’da, AYT sonrası F.K. adlı öğrenci, öksürük ve yüksek ateş şikâyetleri üzerine okula gelen sağlık görevlilerince koronavirüs şüphesiyle hastaneye götürüldü.

SINIFLARDA FİZİKİ MESAFE YOK

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, önce temmuz ayına ertelenen daha sonra tekrar haziran ayında yapılacağı duyurulan YKS’yi değerlendirdi. Sınavın kendi zorluğunun üzerine bir de Covid-19 stresinin eklendiğini söyleyen Ünsal, şöyle konuştu: “Sınavın ne zaman ve nasıl güvenlik koşullarıyla yapılacağı belirsizlik içerdiği için öğrenciler de kaygı yarattı. Yaklaşık 50 yıllık merkezi sınav tarihimizin en zor süreçlerinden birini yaşadık. Önceki yıllardan farklı önlemler alınmadı. Bazı okullarda fiziki mesafeye uyuldu ancak sınıflarda uyulmadı. Keşke sınıflardaki öğrenci sayısı azaltılıp orda da fiziki mesafe en azından bu seneye mahsus olarak korunsa, daha fazla bina ve sınıf kullanılsaydı ama böyle bir uygulama göremedik.” Gözetmen öğretmen konusunda sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Ünsal, “Çoğu öğretmene sınavın uygulanması ile ilgili yeterli bilgi verilmedi” dedi.

***

Sınavda 40 dakika rötar

Öte yandan Eğitim Sen, sınav süresince okullarda yaşanan ihmalleri açıkladı. Açıklamada Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki yaşananlara ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Girişte ateş ölçülmedi. Her ne kadar hasta olan öğrenciler farklı sınıflarda sınava alınmış olsa da hiçbir şekilde dezenfekte edilmemiş, temizlenmemiş olan ortak girişleri, aynı koridorları ve tuvaletleri kullandı. ÖSYM Bölge sorumlusunun sınıfları dolaşarak ‘Kırtasiye malzemelerinin eksikliği sebebiyle sınava başlamıyoruz’ demesiyle 40 dakika gecikmeli başlatıldı ve bitirildi.”

Öte yandan bir skandal da Eşref Bitlis Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti. Sınıf tahtalarında geçen haftalarda yapılan Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavının saatlerinin yazılı kalması nedeniyle YKS-TYT sınavı 30 dakika erken bitirildi: “Son ana kadar duruma müdahale etmeyen bina sınav yönetimi, erken çıkarılan adaylardan bir kaçını okul bahçesinden geri çevirdi, bu adaylar bahçeye çıktıktan sonra yeniden salona döndürülmüş ve sınava devam etmeleri istendi. Bu durum çok ağır sonuçları olabilecek oldukça ciddi bir hak ihlalidir.”

***

Diyarbakır’da AYT sınavı sonrası bir öğrenci yüksek ateş şikâyetleri üzerine hastaneye kaldırıldı. Eğitim-Sen ise okullarda yaşananların ‘ciddi bir hak ihlali’ olduğunun altını çizdi