Türkiye ‘normalleşmeyi’ tartışırken, salgın işçiler arasında yayılmaya devam ediyor. Kastamonu ve Kütahya’da yüzlerce işçinin çalıştığı fabrikalarda bazı işçilerde virüs saptandı. Kayseri’de ise 12 kargo işçisinin testi pozitif çıktı

Covid-19 işçi hastalığı oldu

Türkiye ‘normalleşmeyi’ konuşuyor, bilim insanlarının uyarılarına rağmen Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler gevşetiliyor. Öte yandan salgın, işçiler arasında hızla yayılmaya devam ediyor. Kastamonu ve Kütahya’da yüzlerce işçinin çalıştığı fabrikalarda bazı işçilerde virüs saptandı. Kayseri’de ise 12 kargo işçisinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Onlarca işçi karantina altına alındı.

TESKTİL FABRİKASINDA ÜRETİM DURDU

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, yaklaşık 300 kişinin çalıştığı KYTEKS adlı tekstil fabrikasında 6 işçide koronavirüs tespit edildi. Üretimi durduran fabrika yönetimi, işçilere mesaj göndererek kendilerini evlerinde izole etmelerini istedi. DHA’nın haberine göre, Tosya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tekstil fabrikasında çalışan bazı işçiler, dün öğle saatlerinde yüksek ateş şikayetiyle Tosya Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Başvuru yapan işçilere koronovirüs testi uygulanırken, 6 işçinin test sonucu pozitif çıktı. Bu işçiler, Kastamonu Devlet Hastanesi’ne sevk edilerek tedaviye alındı. Fabrikada çalışan diğer işçilere de test uygulandı; ancak testlerin sonuçları henüz belli değil.

Bu gelişmeler üzerine fabrika yönetimi üretimi durdurma kararı aldı. Evlerine gönderilen işçilerden kendilerini izole etmeleri istendi. Fabrika yönetimince işçilere gönderilen mesajda "İçerisinde bulunduğumuz Kovid-19 pandemisi nedeni ile İl Sağlık kuruluşunun almış olduğu kararla evlerinizde kendinizi izole etmeniz zorunludur, aksi bir durumda ceza-i işlem uygulanacağından evlerinizde kalmanız sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için büyük önem taşımaktadır" dendi.

YEMEKHANE İŞÇİSİNİN TESTİ POZİTİF

Kütahya’nın Emet ilçesinde 500’den fazla işçinin çalıştığı bir fabrikanın yemekhanesinde de vaka saptandı. Yemekhanede çalışan bir işçinin testi pozitif çıkınca, onunla birlikte çalışan 30 işçi evlerinde karantinaya alındı. Üretim ise devam ediyor.

İHA’nın haberine göre M.G. adlı işçi, yüksek ateş şikâyetiyle Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Burada işçiye yapılan Covid-19 testi pozitif çıktı. M.G. tedavi altına alınırken, aynı yemekhanede görevli 30 mesai arkadaşı için evde 14 gün süreyle karantina uygulamasına karar verildi. Sağlık Müdürlüğü ekipleri filyasyon çalışması başlattı. Kadrolu işçilerin 12 saat çalıştığı fabrikada halen 500’den fazla kadrolu ve taşeron işçi üretime devam ederken, yemekhanede korona virüs vakası çıkması işçileri tedirgin etti.

ARAS KARGO’DA 12 İŞÇİ VİRÜSE YAKALANDI

Kayseri’de ise kargo işçileri virüse yakalandı. Aras Kargo’nun Kayseri şubesinde çalışan 12 işçinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Şubede çalışan diğer 65 işçi karantinaya alındı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin Covid-19 salgınına ilişkin yayımladığı son raporda, 11 Mart-10 Mayıs tarihleri arasında en az 128 işçinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilmişti. Salgının ikinci ayı olan 11 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında en az 204 işyerinde 13 bin 43 işçide virüs testit edildi belirtilen raporda, “Basına ya da sendikaların raporuna yansımayan, işyerlerinden bilgi alamadığımız özellikle sendikasız, güvencesiz ya da kayıt dışı çalışan işçileri göz önüne aldığımızda; işyerlerinde salgının yaygınlığının gerçek boyutları ortaya çıkacaktır” denmişti.

Raporda ayrıca, şu değerlendirmelere yer verilmişti: “Hasta ve ölüm oranlarının en fazla üretim merkezlerinin bulunduğu işçi yoğun kentlerde görülmesi, salgının bir işçi sınıfı hastalığı/sınıf sorunu oluşunu daha da pekiştirdi. Salgının ikinci ayında sermayeyi koruyan ve işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçilerin yaşam alanlarında hızla yayılmasına sebep oldu. Bilmediklerimiz ve işçilerin ailelerinin de yaşamını yitirdiğini düşününce ölenlerin sayısı katbekat fazladır. Koronavirüs bir işçi sınıfı hastalığı niteliğini almıştır.”