Covid-19 kanser hastalarının tedavisini olumsuz etkiledi

HABER MERKEZİ

Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını kanser hastalarının yaşamlarını olumsuz etkiledi.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, kanser tedavisi gereken hastaların tanı ve tedavi süreçlerinde aksamalar meydana geldiğine dikkat çekti.

Türkiye’de 2020 yılında 233.000 yeni kanser tanısı konduğu tahmin edildiğini belirten Anacak, şöyle devam etti: “Önceki yıllarda kanser tanısı almış ve halen tedavisi devam edenlerle birlikte toplam 581 bin kanser hastasının önceliği tanı ve tedavilerinin gecikmeden yapılmasıdır. Hastaların sağlık merkezlerine ulaşmalarındaki güçlükler, 65 yaş üzerindeki vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması, tanıya yönelik işlemlerin ertelenmesi, cerrahi işlem ve yatak kapasitelerinin azalmasının yanı sıra hastaların Covid-19 bulaşması endişesiyle sağlık merkezlerine başvurmaktan çekinmesi kanser hastalarının tanı ve tedaviye erken erişimini etkilemektedir. Ne yazık ki kanser tanı ve tedavisi ile uğraşan hekimler olarak artık pek çok hastanın kanserin ileri evrelerinde başvurduğunu gözlemliyoruz. Erken tanı ve tedavinin son derece önemli ve yaşam kurtarıcı olduğu kanser hastalarında pandemi döneminde de tanı ve tedaviye erken erişimini sağlayacak önlemlerin alınması zorunludur.”

covid-19-kanser-hastalarinin-tedavisini-olumsuz-etkiledi-838357-1.
Fotoğraf: Prof. Dr. Yavuz Anacak

Prof. Dr. Anacak, son bir yılda radyoterapi merkezlerine tedavi için başvuran hastaların sayısında önemli oranda azalma olduğunu vurguladı: “Kansere bağlı bulguları olan pek çok vatandaşımıza henüz tanı konmadığını ve tedaviye erişemediklerini tahmin ediyoruz. Kansere bağlı olabilecek yakınmaları olan vatandaşlarımızın pandemi koşullarının sona ermesini beklemeden en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmasını öneriyoruz, sağlık yöneticilerine de bu hastaların erken tanı ve tedaviye erişimi için gerekli tüm önlemlerin alınması çağrısı yapıyoruz.”

2040’TA 28.4 MİLYON KİŞİYE KANSER TANISI KONULACAK

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nden Prof. Dr. Serdar Turhal, 2040 yılında yüzde 47 artışla 28.4 milyon kişiye yeni kanser tanısı konulacağını söyledi.

Erken teşhis ile birlikte yüzde 90’a yakın oranda olumlu sonuç alındığını dile getiren Prof. Dr. Serdar Turhal şöyle konuştu: “Yaklaşık son 1 yıldır hastaneye gidildiğinde koronavirüse yakalanacağı endişesi de kanserde erken tanıyı geciktirmekte. Kronik hastalıkları ve çeşitli sağlık problemleri olan pek çok birey, hastaneye gittiğinde koronavirüse yakalanabileceği endişesiyle evde kalmaya devam ederek sorunu ertelemeye çalışmakta. Hastalar kendi hijyen kurallarına dikkat ederek hastaneye mutlaka başvurmalı.”

covid-19-kanser-hastalarinin-tedavisini-olumsuz-etkiledi-838358-1.
Fotoğraf: Prof. Dr. Serdar Turhal