ILO ve UNICEF, Covid-19 nedeniyle milyonlarca çocuğun çocuk işçiliğine sürüklenebileceği uyarısında bulundu: “Okullar yeniden açılsa dahi birçok aile artık çocuklarını okula gönderemeyebilir”

Covid-19 milyonlarca çocuğu işçiliğe itebilir

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı bilgi notunda, "Covid-19 nedeniyle milyonlarca çocuğun çocuk işçiliğine sürüklenebileceği" uyarısında bulunuyor. Raporda, "2000 yılından bu yana 94 milyon düşüş sağlanan çocuk işçiliğiyle mücadelede kaydedilen ilerleme şimdi tehdit altında" deniyor.
Raporda, halihazırda işçilik yapan çocukların uzun saatler boyunca veya gittikçe kötüleşen koşullarda çalışıyor olabileceklerine dikkat çekilerek, "Dahası, çocuklar sağlık ve güvenliklerine ağır zarar veren en kötü çalışma biçimlerine sürüklenebilir" ifadeleri kullanılıyor.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Küresel salgın hane gelirlerini mahvettiği ve aileler desteksiz kaldığı için çocukların birçoğu çocuk işçiliğine yönelebilir. Kriz zamanlarında sosyal koruma hayati önem taşır; çünkü en kırılgan olanlara yardım eder. Çocuk işçiliği konusunun eğitim, sosyal koruma, adalet, işgücü piyasaları politikalarına, uluslararası insan ve çalışma haklarına dahil edilmesi kritik fark yaratır."

ÖNLEM ALINMALI

Rapora göre,okulların geçici olarak kapanması, 130'u aşkın ülkede 1 milyarı aşkın öğrenciyi etkiliyor. Okullar yeniden açılsa dahi birçok aile artık çocuklarını okula gönderemeyebilir.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin de ağırlaşabileceğine de işaret edilen raporda, özellikle kız çocuklarının tarım ve ev içi hizmetlerde sömürüye daha açık hale gelebileceğine vurgu yapılıyor.

Rapor, artan çocuk işçiliği tehlikesiyle mücadele için birtakım önlemler de öneriyor. Bunların arasında, daha kapsamlı sosyal koruma, yoksul hanelerin krediye daha kolay erişmesi, yetişkinler için insana yakışır işlerin desteklenmesi, çocukları okula döndürme önlemleri, okul ücretlerinin ortadan kaldırılması, iş teftişleri ve kanunların uygulatılması için daha fazla kaynak ayrılması yer alıyor.