25 Avrupa ülkesinden toplam 82 sağlık kuruluşundan gelen verilerle Covid-19 hastalığının çocuklar ve ergenler üzerindeki etkileri incelendi. Araştırma sonuçlarında dikkat çekici tespitler yer alıyor

Covid-19'un çocukları nasıl etkilediğine dair ilk araştırmanın sonuçları yayınlandı

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 25 Avrupa ülkesinden toplam 82 sağlık kuruluşundan gelen verilerle Covid-19 hastalığının çocuklar ve ergenler üzerindeki etkileri incelendi. Toplam 582 hastadan gelen verilere dair değerlendirme ünlü tıp yayını Lancet'in sitesinde yayınlandı.

Avrupa'da salgının zirve yaptığı 1-24 Nisan tarihleri arasında hastalığa yakalanan çocuk ve ergenlerden gelen verilerin değerlendirildiği araştırmaya göre, Covid-19 hastalığı çocuklarda büyük oranda "hafif" seyrediyor. Buna ek olarak araştırmada 18 yaş altı çocuklarda "nadir düzeyde" ölüm vakası olduğu bildirildi.

Pozitif PCR testi bildirilen 582 çocuk hasta arasında medyan yaş 5 olarak bildirilirken, erkek çocukların sayısının kız çocuklardan 1,15 kat daha fazla olduğu belirtildi. 145 hastanın (yüzde 25) daha önceden var olan sağlık koşulları bulunmaktaydı. 362 (yüzde 62) hasta hastaneye yatırıldı. 48 hasta (yüzde 8) yoğun bakıma yatırılırken, 25 hastanın (yüzde 4) solunum cihazına bağlanması gerekti.

Çokdeğişkenli analizlerde yoğun bakıma yatış açısından temel risk gruplarının 1 aydan küçük bebekler, erkekler, başka sağlık sıkıntıları olanlar ve kronik alt solunum yolu enfeksiyonu yaşayanlar olduğu tespit edildi.

582 hasta arasında 4 çocuk (yüzde 0,69) yaşamını yitirirken, araştırma sonunda sadece 25 çocukta (yüzde 4) hastalık semptomları hala sürüyor veya solunum desteği gerekiyordu. Ölen dört hastanın ikisinin eşlik eden sağlık problemi yaşadığı ve hepsinin 10 yaşın üzerinde olduğu belirtildi.

SADECE SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURANLAR ARAŞTIRMA KAPSAMINDA

covid-19-un-cocuklari-nasil-etkiledigine-dair-ilk-arastirmanin-sonuclari-yayinlandi-749091-1.

Araştırmacılar, bu çalışma kapsamında sadece bir sağlık kuruluşuna başvuranların veya yakın temas vakalarının değerlendirildiğini, semptomsuz ve daha hafıf seyreden vakaların ise araştırma kapsamına girmediğine dikkat çektiler. Bu nedenle bu çalışmadaki sayılardan hareketle nüfusun geneline ilişkin bir öngörüde bulunmanın hatalı olacağı uyarısında bulundular.

Araştırma kapsamındaki hastaların yüzde 65'i ateş, yüzde 54'ü üst solunum yolu enfeksiyonu, yüzde 25'i ise zatürre belirtisiyle sağlık kuruluşlarına başvurmuştu. Bilinen bir Covid-19 vakasına yakın temas nedeniyle teste tabi tutulan 92 çocukta (yüzde 16) ise pozitif PCR sonucuna rağmen herhangi bir hastalık semptomu bildirilmedi.

Eurekalert'in haberine göre; araştırmanın Avusturya Viyana sorumlusu Dr. Florian Götzinger, "Covid-19 hastalığının çocukları yetişkinlere göre daha hafif etkilemesine rağmen, araştırmamız her yaş grubundan ağır vakalar olduğunu göstermektedir" seklinde konuştu. Eşlik eden sağlık problemi olanlar ve bir aydan daha küçük bebeklerin yoğun bakıma yatış açısından risk grupları olduğunu belirten Götzinger, ciddi Covid-19 hastalığı yaşayan çocukların tedavisine dair kanıtlara dayanan kararlar verebilmek için iyi tasarlanmış, randomize kontrollü çalışmalar gerektiğini belirtti.

Araştırmanın İspanya sorumlularından olan Madrit Gregorio Maranon Üniversite Hastanesinden Dr. Begano Santiago-Garcia ise solunum yolunda SARS-CoV-2 virüsüne ilave virüsler tespit edilen hastaların yoğun bakıma yatmaya daha yatkın olduklarını belirtti. Santiago-Garcia, "Bu bulgunun, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların yaygın olacağı kış sezonuna dair önemli yansımaları olacaktır" diye ekledi.

Lancet'te yayınlanan bu araştırma, Pediyatrik Tüberküloz Ağı Avrupa Denemeler Grubu Covid-19 Çalışma Grubu tarafından gerçekleştirildi